
Entreprenören Per bytte London mot Insjön
Efter en diskussion på Twitter utmanades han att flytta till Dalarna och där började resan till Insjön för entreprenören som nu startar företag här. Efter att ha bott utomlands många år och med barn som aldrig gått i svensk skola trivs han nu utmärkt i Insjön. Och nu startas företag.
Per Wolf är entreprenören som bott runt om i både Sverige och världen och är van att arbeta i internationella miljöer. Han är också medgrundare till företaget Savelend som 2021 börsnoterades. Men nu är det Dalarna och Insjön som gäller.
Det var en diskussion med Ulrika Liljeberg, nu riksdagsledamot (C) och tidigare kommunstyrelsens ordförande i Leksand, på Twitter som var startskottet för flytten.
— Hon utmanade mig att flytta till Dalarna så vi åkte hit och tittade. Vi bodde då i London, men med brexit fanns planer på att återvända till Sverige, berättar Per.
Första besöket blev i Tällberg men det var i Insjön som familjen hamnade och man har känt sig välkomna från start.
— Som företagare är det inte helt säkert att man välkomnas. Som i Lysekil. Där jobbade alla på raffet och där var det svårt. Men i Insjön och Leksand var det öppna armar. Här finns en kultur med driv. Våra grannar har hjälpt till mycket och det är inte alltid så, fortsätter Per som har provat att bo i många olika städer och länder.
Och nu startas ett nytt företag i Dalarna tillsammans med entreprenörprofilen Jörgen Malmberg. En match som båda direkt kände var rätt. Det är herrarnas gemensamma erfarenheter och kunskaper som nu ska komma andra företag till nytta.
Det nya företaget arbetar med sex stycken P – paketering, process, passion, prestation, presentation och påverkan.
I 6P ingår att man ser över affärsmodell, metodik, försäljning, marknad och kundresa för att företagen ska kunna utveckla sina affärer och öka lönsamheten.

— Vi kommer att hjälpa företag till en långsiktig förändring. Att få till en förflyttning. Vi har inte svaret på allt men har en bred repertoar, verktyg och resurser. Vi vill hjälpa de som vill göra något åt sin situation, berättar Jörgen Malmberg.
Frågor som vilken som är idealkunden och har ska den nås ställs? Hur ser säljmetodik och sälstrategi ut? Hur följs det upp? För det är lätt att man hamnar i ett läge där bränder släcks och dagliga verksamheten bara rullar på. Tiden och orken finns inte för att se på hur företaget kan utvecklas. Och det är här Per och Jörgen tänker kliva in.
— Det finns en inställning till att man inte kan utbilda sig till säljare. Att det bara är förmågan att prata och att vilja träffa folk som gäller. Därför övar man inte på sälj. Och just sälj är den viktigaste processen i att få in pengar. Här finns det mycket att göra. Att se över metodiken före, under och efter mötet, fortsätter Jörgen.
I Sverige, i motsats till andra länder som till exempel USA, har inte säljaryrket riktigt den status som man skulle kunna förvänta sig när det är säljarna som drar in beställningar och pengar. Sälja är i grunden ett hantverk som alla andra. Och kunskap som kan övas på. Och bör övas på. Men just kunskaperna att utveckla säljarbetet finns oftast inte inom företagen.
— Ofta är grundare och ägare samma person och är specialist på till exempel ekonomi, IT eller juridik. Och det är lätt att glömma vem som driver in affären. Att lägga pengar på marknad och sälj är en investering, säger Per.

En utmaning som man ser är att företagen efter pandemin knäppt till sig lite hårdare. Det blir hela tiden svårare att få tag på folk för att bygga relationer. Och då blir kunskap om säljarbetet ännu viktigare.
— Det tar lång tid att bygga relationer samtidigt som det aldrig varit så svårt att få tillgång till andras tid. Då gäller det att ha sin strategi klar. Och vara förberedd. Mycket av säljmötet kan förberedas före mötet för att få till effektivitet, berättar Jörgen.
Något Per har med sig från sina år i andra länder är hur synen på organisationer skiljer sig åt. Som vanligt är det vi i Sverige som tror att vi är dom normala och alla andra är annorlunda. Synen på sin chef till exempel.
— Ser man på hur stor andel som anser att chefen alltid har rätt så tycker 65% det i England. I Spanien är siffran 70% medan i Sverige tycker 12% det. Det är organisatoriska skillnader. Här förväntas du ha frihet vilket gör att onboardingen av nyanställda inte är på samma nivå som i andra länder. Med en bra onboarding får man bättre säljare, avslutar Per
Det finns en hel del att göra för att stärka Dalarnas företag och herrar Wolf och Malmberg tänker göra det. Med start nu.