
Fjätervålens detaljplan nu ute på samråd – nästa storsatsning i dalafjällen
Det var vintern 2018 som Ola Serneke engagerade sig i Fjätervålens skidanläggning. De planer som då presenterades har sedan rullat på om än inte i samma höga tempo som Ola Serneke själv hoppats på.

Många har fått den uppfattning att projektet var lagt på is, men det har hela tiden rullat på.
— Det snurrar på och med detaljplanen klar för samråd tar vi nu nästa steg, sa Ola, när detaljplanen lämnades in.
Lösningar har tagits fram och bland annat har en överenskommelse med Älvdalens vatten om en ny VA-ledning tagits fram.
Nu har Fjätervålen lämnat in den detaljplan som de själva tagit fram.
— Den ska nu hanteras och synpunkter ska samlas in och besvaras, förklarar Sofie Andersson som är VD på Fjätervålen.
I detaljplanen skriver Fjätervålen så här: ”Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en utveckling av Fjätervålens skidanläggning samt möjliggöra ny blandad bebyggelse för olika sorters boenden, ny centrumanläggning med hotell, toppstuga och utökad service till skidanläggningens besökare.”

Planen syftar även till att utveckla skidområdet för nya besökande och nuvarande fritidsboenden med nya nedfarter, ny liftstation, förbättring av ski-in/ski-out-möjligheter, längdspår, skoterleder och besöksparkering. Inom planområdet beräknas cirka 1600 boenden tillkomma utöver nuvarande 280 fritidsboenden.
Totalt innebär det att det kan tillkomma omkring 7000 nya bäddar i Fjätervålen.
Byggnation kommer att ske etappvis och första etappens byggnation planeras stå färdig ca 2-3 år efter detaljplanen vunnit laga kraft. Tanken är att bygga från centrumkärnan och utåt etappvis. Total genomförandetid 10 år.
Det som framgår av detaljplanen är utöver den nya stolsliften och hotellet med centrumbyn också innebär en flytt av barnområdet till anläggningens norra del. Flytt av pistmaskinsgarage ingår också men också nya liftar som ska göra stugboendet mindre beroende av bil för att ta sig till skidåkningen.
— Vi kommer inte att bli någon stor anläggning, men vi måste växa för att kunna överleva, förklarar Sofie.

Det som kommer att prioriteras är en ny stolslift och hotellet.
— Toppstugan och centrumanläggningen runt hotellet finns med, men prio blir den nya stolsliften och hotellet.
Totalt handlar det om tio års planerad utbyggnad av Fjätervålen.
— I de bästa av världar har vi en antagen detaljplan i början av nästa år och kan börja bygga efter vintern 2025, säger Sofie.
Först på plats lär då den nya stolsliften som kan stå klar till vintern 2026, medan byggtiden för hotellet lär sträcka sig över två år.
— Först ska vi få klar vår detaljplan och nu är ju den inlämnad. När den sedan antagits så kan vi gå vidare.

Det som då kommer att ske är att kontorsdelen på värdshuset måste rivas för att få plats för den nya stolsliften. På sikt kommer resten av det befintliga värdshuset att också rivas, det när det nya hotellet stor klart.
Till hotellet kommer då skidanläggningens restaurang och skidhyra att flyttas. Det innebär att även skidhyran kommer att rivas.
Flyttas måste också pistmaskinsgaraget.
— Vi har några olika alternativ för placeringen av pistmaskinsgaraget. Det kommer att hamna vid sidan av anläggningen, men ändå med närhet till pisterna, förklarar Sofia.
Under åren som följer kommer sedan centrumområdet att växa.
— De största husen kommer att hamna centralt, medan det sedan blir lägre hus i ytterkanten. Vi kommer att behålla känslan av att ändå vara en liten skidanläggning, säger Sofie.
Inom planområdet beräknas cirka 1600 boenden tillkomma utöver nuvarande 280 fritidsboenden.
Fyra-fem nya släpliftar kommer att komplettera dagens skidsystem där den nya stolsliften blir den stotra satsningen.
Dagens två släpliftar till toppen kommer att behållas. Den minst vindkänsliga av dem planeras att förlängas till nuvarande topp medan den som går dit i dag planeras att kortas och sluta direkt ovanför skogsgränsen för att säkra skidåkning vid blåst.
Den nya stolsliften kommer att starta på dagens parkering och passera värdshusets kontorsdel, som därför måste rivas. Sedan kommer liften att följa dagens två släpliftar på deras vänstra sida upp till dagens bergsstation.

En toppstuga med stora glaspartier mot fjällvärlden finns inritad. Den kommer att placeras en liten bit ner från stolsliftens bergstation.Tanken med toppstugan är att den ska smälta in optimalt i miljön.
— Den finns med i det som vi kallar etapp ett, men kan också komma att byggas efter det att hotellet och stolsliften är på plats, säger Sofie Andersson.
Sedan tidigare har Fjätervålen haft tillstånd till att bygga en toppstuga på fjällets högsta topp, men nu väljer man istället att placera toppstugan en bit nedanför den planerade stolsliften på den lägre toppen. Den planerade toppstugans högsta höjd kommer att bli lägre än den befintliga fjälltoppen, det för att inte påverka landskapsbilden.
Detaljplanen innehåller också en rad uppgifter om miljökonsekvensbeskrivningar, naturvärdesinventeringar, rennäringsanalys och mycket mer.
— Vi ser fram emot synpunkter och hoppas vi kan svara på de frågor och synpunkter som väcks. När detaljplanen antagits kan arbetena som ska ge Fjätervålen en ny framtid inleda. Det handlar också om den nya VA-ledningen liksom nya elledningar och dricksvattenförsörjning.
Däremot finns ingen information om framtida vatten för snökanoner med i detaljplanen.