Siljan News logo
Annons
Grövelsjön 230628 Maxime Bauju Kindberg Foto Nisse Schmidt

Fjällbageriet växer: ”En stor investering för min del”

När Maxime Bauju Kindberg öppnade Grövelsjöns Fjällbageri 2017 var det med största säkerhet Sveriges minsta eller åtminstone ett av landets minsta bagerier. 16 kvadratmeter stort och utan rinnande vatten, men ett fungerande stenugnsbageri.

Den gamla fäbodstuga, som under kriget lär ha fungerat som bostad åt flygspaningslottor, som spanade efter tyskt flyg från stugans tak, blev i Maximes regi ett bageri där brödet trollas fram ur surdeg.

Redan från starten vallfärdade de boende i grövelsjöområdet och allt Maxime bakade gick åt. Något utrymme för att leverera riktigt bröd till grannbyn Idre och besöksnäringen fanns det inte. Maximes bröd räckte nätt och jämt att mätta besöksnäringen och de bofasta i Grövelsjön.

Annons
Maxime Bauju Kindberg med sitt fjällbageri i bakgrunden. Den vänstra delen är entré och affärsdel, i mitten ligger bageriet och sedan kommer nybyggnaden med kylrum, förråd och mycket mer. Foto Nisse Schmidt

När Maxime på onsdagen öppnade för säsongen så var det inte längre ett litet bageri. En stor tillbyggnad med kylrum, lager, kontor och inte minst vatten och avlopp gör att Maxime nu kan ta in en anställd vid behov.

— För att kunna ha en anställd så krävs tvättmöjligheter och toalett. Nu får jaga också en betydligt bättre hantering när jag slipper släpa vatten dunkar, säger Maxime.

Med lastkaj slipper han också transportera allt med snöskoter vintertid.

Annons
Nu ska brödhyllorna fyllas när sommarbesökarna kommer, här är det självplock som gäller. Foto Nisse Schmidt

Det lilla bageriet fortsätter dock att vara just det lilla, med lucka i dörren till kunderna som handlar direkt av bagaren.

När inte Maxime är på plats så är det självplock och swish som gäller.

— Det handlar om en investering på 1,5 miljoner och till det har jag fått investeringsstöd, men det är en stor investering för min del, säger Maxime.

Maxime planerar också att kunna hålla kurser i bakkonst till hösten.

När Siljan News hälsade på saknades fortfarande kylutrustningen.

— Jag har mina gamla kylskåp kvar så det är inget problem, men utrustningen är på väg, den ligger visst på någon terminal i Borlänge.

Kvar att bygga är också den sommarterass där besökarna ska kunna få äkta kafékänsla i fjällmiljö med nybakat bröd.

Med nya kylutrymmen kan Maxime hantera surbrödsdegen på ett bättre sätt och framförallt i större mängder. Kanske hans bröd nu också räcker hela vägen ner till Idre där när-bakat står högt på besöksnäringens önskelista.