
”Det är jättekul att se att huset lever igen”
Efter år av förfall har den anrika Åhmanska gården i Grangärde fått nytt liv – nu som Grangärde Frukosthotell. Sedan dörrarna öppnades för en månad sedan har gästerna börjat strömma till, något som glädjer verksamhetsansvariga Ann-Mari Lahnalampi.
— Det känns jätteroligt att vara igång, säger hon.
Bakom satsningen står fastighetsägaren Anders Skoglund och hans bolag Granitvalvet AB. Skoglund, som under en kort period ägde huset för 30 år sedan, kunde inte låta bli att engagera sig när byggnaden återigen blev till salu. Han tyckte helt enkelt synd om huset.
Det tidigare förfallna gården har nu renoverats med varsam hand. Alla ytskikt har justerats och inredningen går i lugna, dova nyanser där gammaldags charm möter modern komfort. Hotellet erbjuder 30 rum med totalt 48 bäddar – samtliga med sjöutsikt – och ett naturnära läge som lockar särskilt affärsresenärer. På väggarna hänger tavlor från lokala konstnärer och den pampiga spiraltrappan har fått stanna kvar som original.
— Vi har behållit så mycket vi har kunnat, berättar Ann-Mari.

Men visionerna sträcker sig längre än så. Nästa steg i upprustningen är att färdigställa köket med målet att kunna erbjuda julbord redan till vintern. I huset finns också flera salar som ännu inte iordningsställts – men som i framtiden skulle kunna fungera som konferens- eller festlokaler.
— Man känner att här har det hänt saker, säger Ann-Mari när hon öppnar dörrarna till en av de pampiga salarna, med tydlig hänvisning till husets långa historia.
Många ser redan framför sig bröllop, bal och festligheter i byggnaden som andas sekelskiftesromantik. Även två lägenheter i fastigheten ska rustas upp, och fasaden står på tur för renovering.
— Det finns att göra, skrattar Ann-Mari.

Men trots att arbetet långt ifrån är färdigt, har verksamheten fått en lovande start. Gästerna verkar trivas och huset har fått nytt liv.
— Nu är vi igång och det är jättekul att se att huset lever igen, avslutar Ann-Mari.
Grangärde Frukosthotell har öppnat ett nytt kapitel – med rötterna djupt förankrade i det gamla. Vad framtiden bär med sig återstår att se, men engagemanget är stort och idéerna är många.