Siljan News logo
Annons
Alma och Mattias har tagit över värdshuset. Foto: Nissa Schmidt.

Alma och Mattias tar över Värdshuset Grövelfjäll — satsar på hemlagad mat

Grövelfjäll är en dold skidpärla i Dalafjällen. Det är också skidanläggningens värdshus som nu tagits över av unga samboparet Mattias Korssjön och Alma Runström.

Annons

Ungdomar som tar över restauranger är en positiv trend i Idreområdet. Paret Viktor Aldén och Simone Larsson driver sedan tre år Lilla Vildt på Idre Fjäll och på Idre Fjäll har Fredrik Blad som också tagit över backrestaurangen Charlies. Inom kort öppnar också Therese Svensson restaurang Fjällbjörken i Drevdagen.

Lägg därtill Peter Ceken som driver restaurangen på Njupeskär och Erik Näsén på Sjöstugan, som fler exempel där en ny krögargeneration tagit vid.

Nu kommer ett nytt ungt krögarpar, det är Mattias Korssjön som flyttar hem till Storsätern med sambon Alma Runström från Mullsjö strax norr om Jönköping. Tillsammans har de två tagit över Värdshuset Grövelfjäll.

Alma Runström och Mattias Korssjön tar nu över Värdshuset Grövelfjäll.
Foto Nisse Schmidt

De senaste åren är det Werner Hertenstein som drivit restaurangen.

— Werner har gett värdshuset ett bra rykte och han har hjälpt oss och lovat att visa en del av maskinerna, berättar Mattias, som är uppväxt i Huskläppen drygt 500 meter från Grövelfjälls närmaste skidlift.

— Där har man tillbringat massor av tid och jag förstår att Rolf Eggen, som då drev Gröveljäll, var lite irriterad på oss barn som byggde hopp överallt, ler Mattias om hans uppväxt på skidor på Grövelfjäll.

— Det var också Rolf som gav mig mitt första jobb i liften.

Idag är det Mats Nyström som driver Grövelfjäll och som lockat Mattias och Alma att ta över arrendet av värdshuset.

Om det handlade om att flytta hem för Mattias, så handlade det om att flytta än längre bort för Alma.

— Vi hyr en bostad nere i Storsätern. Att pendla hela vägen från Idre blir väl långt om man ska jobba sena kvällar, säger Alma, som blivit storsäterbo vid 25 års ålder.

Vägen till Storsätern gick via familjens fjällstuga i Fjätervålen och tre år som teamleader på Idre Fjälls skidhyra.

Mattias har de senaste vintrarna jobbat med framförallt serveringen på Lilla Vildt på Idre Fjäll.

Annons
Grövelfjäll värdshus  och centrumanläggning i vintermiljö. Foto Nisse Schmidt

— Det blir framförallt jag som står i köket så tar Alma hand om servicedelen, säger Mattias.

— Resten hjälps vi åt med.

— Vi kommer att jobba väldigt mycket med att baka själva och maten blir hemlagad, säger Alma.

— När det gäller maten så kommer vi under öppningsveckorna över jul och nyår att erbjuda a la carte, men  senare i vinter kan det bli aktuellt med dagens rätt, säger Mattias.

Hemlagat innebär hemgjord potatismos och bankad schnitzel som exempel på hemlagad mat, där Mattias har skolats när det gäller matkvalitet under åren på Lilla Vildt.

— Vi har ett väldigt bra kök och all utrustning som behövs finns på plats, säger Mattias.

Det viktigaste för många blir ändå att Mattias och Alma lovar riktig rörd choklad med vispgrädde och med hembakad bulle eller ostmacka kan det inte bli så mycket bättre.

— Vi ska självklart servera en riktig god choklad, säger Mattias.

Skidåkarmat, våfflor, fika men också möjlighet att ta en öl. Trubadurer, pizzakvällar och nyårsmiddag är andra grepp som Mattias och Alma vill testa i vinter.

— Vi hoppas ha vårt serveringstillstånd klart till vi ska öppna den 21 december, säger Mattias.

Annons
Alma och Mattias med loppisfynd som nu ska komma till nytta. Foto Nisse Schmidt

Borden i värdshuset är överfulla. På vissa bord ligger det som sorterats bort och inte ska vara kvar. På andra bord ligger inköpt porslin och gamla prylar.

— Vi jobbar med att få en varm och välkomnande miljö med gamla skidor och affischer på väggarna och en hörna med sköna sittplatser där man kan slappna av, säger Mattias.

Mycket har samlats in under sommaren med besök på olika loppisar. Prylar och porslin som nu ska pryda vägar men också användas i serveringen.

— Vi tror mycket att framtiden här kan handla om att erbjuda en lite mindre, men ett ändå bra värdshus som passar in på anläggningen och tilltalar besökarna i området.

Med den alpina familjeanläggningen , längd- och skoterspår utanför knuten och den stora husvagnscampingen samt alltfler stugor så finns ett bra underlag för värdshuset.

— Gör man något bra så tror jag det kommer folk, säger Mattias och Alma.