Siljan News logo
Annons
Michel Feem är en av ägarna till Wasastugan och ser optimistiskt på framtiden efter alla dystra månader. Foto: Christoffer Landgren.

Wasastugan vill ha snabb återhämtning när vägen öppnas

Idag öppnar Strandgatan upp för trafik igen. Många verksamheter har påverkats negativt av att vägen varit stängd, däribland restaurangen Wasastugan – som nu lever på hoppet att det blir ett uppsving i antalet besökare framöver.

— På lunchen verkar det som att folk börjar hitta tillbaka. Först nu på slutet har det känts okej igen, säger restaurangägaren Michel Feem efter alla motgångar.

För bröderna Michel och André Feem blev det ett rejält bakslag för deras restaurang Wasastugan när Strandgatan och Vasagatan stängdes av i vintras, i samband med genomfartsprojektet längs E45. Michel säger att effekten blev omedelbar veckan som följde.

— Redan första måndagen efter att de stängt av vägen så märktes det jättetydligt. Det var nästan en pandemikänsla. Jag räknade med att 40 procent av kunderna skulle försvinna, jämfört med tidigare. Men det var snarare över 80 procent, säger ägaren.

Annons

För precis som under coronapandemin fick Wasastugan omedelbart kämpa i uppförsbacke.

— Den första tiden nu var likadan som under pandemin. Då var det regeringen som bestämde, nu är det mer Trafikverket. Det kom så olägligt. Man har verkligen velat komma in i fas igen. Fortfarande känns detta som ett dråpslag; man har inte vetat var man ska ta vägen.

Detta ledde till uppgivenhet hos de båda bröderna. De letade länge efter lösningar tillsammans med Trafikverket.

— Jag och brorsan (André) kände nästan att det var lönlöst att ha öppet innan den nuvarande etappen i vägbygget öppnar. Vi startade en dialog med Trafikverket om ersättning, då vi tyckte situationen var katastrofal. Men att stänga igen helt tyckte Trafikverket var en dålig idé. I stället tyckte de att vi borde förändra vår verksamhet genom att renovera. Jättekonstiga förslag, tyckte vi.

Men att stänga igen verksamheten var inget realistiskt alternativ. De fick snarare ta till de sätt som fungerade, även om det drabbade dem.

Med det sagt så ät det först nu som saker och ting börjar återgå till normala.

— På lunchen verkar det som att folk börjar hitta tillbaka. Först nu på slutet har det känts okej igen. Sedan får vi se om öppnandet av vägen bidrar till att förbättra vår á la carte-sida under kvällarna.

Á la carte är en del som redan tidigare gick sämre än lunchbuffén. När Strandgatan stängdes av och folk mer eller mindre tvingades ta sig via rondellen vid Noretbron för att komma till Wasastugan, blev det bara värre.

— Just på á la carte-sidan är det fortfarande ett tapp på över 70 procent jämfört med tidigare.

På personalsidan har detta inneburit ordentliga nedskärningar till följd av försämrad ekonomi. Dels beror det på färre kunder, men också det som alla andra kämpar med: högre kostnader under lågkonjunkturen.

— Vi har sagt upp nästan allihop av de sex heltidsanställda vi hade tidigare. Det är bara jag och brorsan som har kunnat kämpa på dagligen, 70 till 80 timmar i veckan, samt en kock som vi kunnat behålla sedan tidigare. Utöver detta har vi bara haft extrapersonal.

Annons

Idag kommer i genomsnitt 50 personer och äter lunchbuffé på Wasastugan. Kvällarna är svårare att avgöra, menar Michel, men det är inte många som kommer.

Alltså är framtiden är oviss för restaurangen. Men han säger att verksamheten kommer att fortsätta så länge det bara går.

— Nu finns det inget val. Antingen låter vi restaurangen gå under eller så kör vi så här. Fast det går inte att göra det hur länge som helst heller. Nu gäller det att öppnandet av vägen ger effekt. Att arbetet med genomfarten gör att det blir bättre framkomlighet tvivlar jag inte på. Hur mycket bättre det blir för oss är svårare att avgöra, men känslan måste bli positivare nu, säger Michel Feem.