
Under snötäcket ska Moras nya skogsträdgård ligga
I helgen var det informationsträff om Naturskyddsföreningens nya projekt, som tillsammans med sju samarbetspartners syftar till att skapa en spirande skogsträdgård i Mora. Projektet som kallas ”Mångfaldens trädgård” lockade många åhörare till biblioteket.
— ”Mångfaldens trädgård” tänker jag ska vara en samlingsplats för både människor och djur. Vi ska skapa en trädgård som är cirkulär, som vi kan sköta om och som vi får något från, säger projektledare Lisa Goude.
Att skapa en skogträdgård med allehanda växter och örter – på en plats där det idag bara är en vildvuxen äng under ett snötäcke – låter som en dröm. Men för Naturskyddsföreningen ska denna dröm bli verklighet under de kommande tre åren.
Organisationen har nämligen sökt bidrag av Arvsfonden, för att bland annat kunna anställa trädgårdsintresserade under projekttiden.

Lisa Goude är projektledare via Naturskyddsföreningen.
— Jag kommer jobba 70 procent med det här. Dessutom kommer vi vilja anställa personer i målgruppen; alltså äldre och pensionärer i Mora. I övrigt anställer vi för en trädgårdstjänst i fem månader om året i tre år. Den ska täcka upp under den tiden jag inte kan vara där, säger hon.
I dagsläget är Scouterna, PRO, Mora folkhögskola, Zorns Gammelgård, Siljansbygdens Trädgårdssällskap och Studiefrämjandet samarbetspartners. Dessutom har Mora kommun samarbetat genom att upplåta marken på den plats där trädgården ska ligga.
Projektpengar kommer i huvudsak från Arvsfonden, i syfte att kunna verkställa idén med alla andra parter.
— Det tog nästan ett år att ansöka, men i somras fick vi reda på att vi får tre miljoner för det här projektet.
Var är det då tänkt att skogsträdgården ska ligga? Jo, den ska finnas på Skeriol, på ytan nedanför folkhögskolan och lärarbostaden (gula huset); strax ovanför scenen vid Saxvikens strand.
— ”Mångfaldens trädgård” tänker jag ska vara en samlingsplats för både människor och djur. Särskilt gäller det pollinerare. Vi ska skapa en trädgård som är cirkulär, som vi kan sköta om och som vi får något från. Bland annat gäller det mat och djur som vill trivas där.
Beskrivningen av en skogsträdgård är enligt Naturskyddsföreningen ”en perenn, stabil odling som så långt det är möjligt ska efterlikna naturliga ekosystem”. I denna kan det ingå växter såsom timjan, hassel, ramslök, jordärtskocka eller – vid rätt förhållanden – kvävefixerande bärbuskar som havtorn.
— Det handlar om att bygga en trädgård utifrån de ekosystem som vi har i skogen. Alltså ska det vara mycket träd, som ger skugga och gärna ger såväl frukt som blommor. Buskar som ger mat till oss är också en bra del.

Meningen är att det ska gå att odla även andra växter i denna trädgård, som inte är specifika för skogen. Däremot ska det finnas en återkommande plantering från år till år.
— Vi ska gärna ha växter som kommer varje år. Då blir det en beständig trädgård.
Alla som hör till målgruppen (och även några utanför) ska kunna delta, oavsett förkunskaper.
— Om man är nybörjare eller expert spelar ingen roll. Vill man vara med en liten stund går det bra det också. Man ska ha lust och vilja att göra detta, det är det viktigaste, för oss och miljön och framtiden. Att göra en sådan här sak tillsammans med andra ger i varje fall mig energi, säger Lisa Goude.
