Siljan News logo
Annons
Cecilia Look, Kia Tärnlund och Marie Erkersson gör vad de kan för att skapa en unik brödupplevelse – med surdeg i centrum. Foto: Christoffer Landgren.

Snart kan bageriet prisas som Årets Företagare: ”Jätteroligt”

Deg för deg, steg för steg, har Leve Bröd i Våmhus nått ut med sitt färska surdegsbröd – gjort på lokala råvaror. Nu är kvinnorna bakom bageriet för första gången nominerade till priset som Årets Företagare i Mora och de förstår att detta är en bekräftelse på att de gör något rätt.

— Vår passion är att dela med oss av det vi gör. Jag tror också många känner att detta är något unikt, säger Cecilia Look.

Utanför bageriet känns doften av nybakat bröd. Väl inomhus i bageriet i Bäck intensifieras aromerna och i köket står Marie Erkersson med deras nya medarbetare Kia Tärnlund.

De förbereder flera satser av det bröd som ska gå till försäljning under fredagen. Vid sidan av står även kollegan Cecilia Look, som är ledig idag men valt att vara med i intervjun.

Hon beskriver känslan när nomineringen kom till Årets Företagare i Mora.

— Självklart är det jätteroligt att uppmärksammas i detta sammanhang, säger hon.

Annons
Här knådar Kia Tärnlund basen till surdegen. För rätt resultat behöver degen jäsa och matas, länge och mycket. Foto: Christoffer Landgren.

Motiveringen att detta är ”en plats för gemenskap, lärande och inspiration, där människor möts, delar glädje och upptäcker konsten att baka tillsammans” håller de med om.

Gemenskapen bottnar i en genuin vilja att göra något gott för andra. Någon annan målsättning har de inte.

— Vår passion är att dela med oss av det vi gör. Jag tror också många känner att detta är något unikt. Man får uppleva bageriet med alla sinnen.

Leve Bröd erbjuder mer än bara bröd att köpa hem, det går också att fika i den gemytliga miljön. De menar att de lyckats skapa en aura där folk väldigt sällan tar upp mobilen för att scrolla.

Här möts folk ansikte mot ansikte.

— Tidigare tänkte vi inte på det. Nu märker vi vilken fin mötesplats detta har blivit.

De upplever att företaget ”stadigt gått framåt” sedan starten 2022. De tog bort all användning av modernt vetemjöl i bakningen redan efter första året och började tillverka croissanter efter 1,5 år.

Kvalitetsnivån skulle succesivt bli högre, förklarar de. De valde därför att gå över till kulturspannmål – äldre sädesslag med låg förädlingsgrad och som odlas med olika sammansättning i jorden.

— Detta kräver lite mer fingertoppskänsla, vilket både är roligt och frustrerande.

Just detta spannmål ger mer näring, utan att använda tillsatser såsom järn. Själva råvaran – vetet – har redan det nyttiga i sig.

Själva ”förädlingen” i verksamheten består snarare av ett stort utbud. Varken Marie, Cecilia eller Kia är främmande för att testa något nytt och på så vis bredda sina kunskaper.

— Att kunna skapa olika varianter av surdegsbröd är väldigt exklusivt. Den verksamheten finns inte någon annanstans i närheten, säger Kia Tärnlund.

Annons
Marie Erkersson skär här upp skivor av det bröd som snart ska in i ugn. Foto: Christoffer Landgren.

Några kanske undrar om Leve Bröd kommer kunna erbjuda glutenfritt bröd inom en snar framtid. Svaret är i dagsläget ”nej”.

En anledning är att gluten ger brödet höjd, en annan är att de behöver mer utrymme.

— Då måste vi ha en helt separat produktionslokal fri från mjöl. Nu har vi valt att arbeta de spannmål vi har och de representerar en traditionell brödkultur. Men med det sagt så bryts gluten ned i surdegsbakning. Alltså skulle de som bara är lite känsliga för gluten kunna äta surdeg, som är mer skonsamt för magen, förklarar Cecilia.

Skulle efterfrågan på surdegsbröd bli enorm blir det en annan utmaning. Hantverket kräver respekt för tillverkningsprocessen.

Ett är ändå säkert: Kvaliteten kommer de inte tumma på. Brödet måste få jäsa för att bli så gott som de önskar.

— Bakar man enbart på surdeg som jäsningsmedel så tar det tid. Det går inte att forcera den processen, för då hamnar man i ett annat spår. Vi är inte intresserade av att låta de sakerna styra.

Drömmen är att fortsätta kunna producera med lokala råvaror – något som tycks bli allt svårare när lokalbönderna blir färre.

— Det vore häftigt om det fanns fler som tillverkade kulturspannmål, eller mjölkbönder, som bidrog till vår produktion. Sedan hade vi gärna haft en egen kvarn nere i källaren, säger Marie.

Många är nominerade till att vinna priset som Årets Företagare. Själva utesluter de inte möjligheten att vinna på Moragalan den 7:e november.

— Våra chanser är goda. Fast så är det för alla som är nominerade, säger Kia Tärnlund.

Fotnot: Även kollegan Joanna Karlsson är nominerad, men kunde inte medverka vid intervjun.