Siljan News logo
Annons
Sahabuddin Topon är ägare till Indian Cuisine i Mora. Här står han med sin fru Umme Salma Keya, som också hjälper till i restaurangen. Foto: Christoffer Landgren.

Nya indiska matutbudet kombinerar stark mat med koriander

Att öppna en indisk restaurang i Mora kan verka vågat, men även fräscht sett till det utbud som annars finns på orten. När Indian Cuisine slog upp portarna under onsdagen – på samma plats där populära Thai Cuisine tidigare låg – ringlade köerna långa till den orientaliska buffén.

— Han som var här tidigare lagade god mat – men maten jag lagar är god den också, säger ägaren Sahabuddin Topon.

Minuterna innan Sahabuddin Topon välkomnade allmänheten till Indian Cuisine på Vasagatan var det pirrigt. Ägaren ville tro att det skulle bli bra, vilket det också såg ut att bli.

Strax efter öppnandet vid 11 var köerna långa. Reaktionerna bland kunderna var blandade: Vissa tyckte det var för starkt, andra gillade inte smaken av koriander – men sammantaget var det många som uppskattade den exotiska buffé som erbjöds.

Alltså kunde Sahabuddin känna sig nöjd. Nu har han återigen tagit den indiska maten till Mora, efter att ha varit frånvarande ett tag.

— Det fanns en restaurang, Masala, i Mora tidigare. Där arbetade jag i två år, säger Sahabuddin.

Hans resa gick vidare till Stockholm. Där arbetade Sahabuddin på en snabbmatsrestaurang i några månader. Numera bor han i Orsa.

— Där har jag arbetat 13 år, på Dalasmaker i Orsa Grönklitt.

Från början är Sahabuddin Topon från Bangladesh och kom till Borlänge 2009. Han arbetade länge inom elektronikbranschen.

Sin ursprungliga längtan att öppna en egen indisk restaurang i Mora fick han när han arbetade på Masala (vid Bälter Swens torg; där restaurang Linnéa ligger idag), men längtan var stark även under tiden i Stockholm. Så småningom ville han ta över Masala.

Just den tanken bar inte frukt och han fick hitta ett annat alternativ.

— Ägarna till fastigheten där Masala låg bodde i Norge. De fick jag inte tag på. Så jag kontaktade Thai Cuisine efter några månader och hamnade här.

Annons
Indian Cuisines ägare Sahabuddin Topon ser fram emot att välkomna fler matgäster till restaurangen. Foto: Christoffer Landgren.

Även om den nya verksamheten i Mora sett ut att gå bra för honom inledningsvis, vill han inte lämna det som varit. Rent praktiskt kommer han kunna lösa att dels ha restaurang i Orsa, dels i Mora.

— Jag har fortfarande andra jobb och ska jobba hundra procent där (i Grönklitt). Min fru och min kusin hjälper till här i Mora. Vi har jobbat ihop förr. Han (kusinen) var länge i Östersund, men kunde senare flytta ned till Borlänge för att hjälpa mig. De kommer båda sköta det praktiska och jag är mest här för pappersarbetet.

Självförtroendet är det inget fel på, trots att förväntningarna från kunderna är höga.

— Jag tror på mig själv till hundra procent. Han som var här tidigare lagade god mat – men maten jag lagar är god den också.

Så snart han ser att buffén går bra, vill han börja med á la carte. Restaurangen har dessutom öppet alla dagar i veckan.

En anledning till detta är att indisk matlagning betyder väldigt mycket för Sahabuddin Topon.

— Någon från Sverige kanske tänker att indisk mat bara är stark. Men vi vill ta hänsyn till matgästerna. Här ska smaken vara mest framträdande, inte som tabasco. Det är bara starkt.

Annons

Vattendelaren, när det talas om indisk mat, brukar annars vara koriander. Vissa anser att den har en ”tvålliknande” smak. Andra älskar det.

— Färsk koriander gillar jag inte heller. Men den kan lyfta fram andra smaker. Mina kollegor gillar heller inte koriander. När jag ändå lagar mat, med en massa koriander, säger de inget negativt.

Ett slags bevis på sin goda matlagning han fått när anställda från diverse företag visat uppskattning för den.

— I år åt ett företag med 200 pers. lunch hos mig i Grönklitt. Ena dagen skulle hundra äta. Sedan kom de med hundra till.

Fastän han och familjen bor i Orsa finns inga tankar på att öppna upp Indian Cuisine även där. Han nöjer sig med det han har.

Åtminstone för stunden.

— Orsa är lite för litet för en indisk restaurang. Men kanske att det händer i framtiden, säger Sahabuddin Topon.