
Nattklubben får utökade serveringstider på helger: ”En revolution”
Nattklubben Lilla Helfvetet har beviljats utökade serveringstider av Mora kommuns miljö- och byggnadsnämnd. Framöver får nattklubben ha servering till klockan 03 på helger – något nattklubbsägaren Nicklas Björklund är nöjd med.
— I första hand är det för att vi ska kunna sälja pizza längre, säger han.
Nicklas Björklund kom med förslaget i början av juni. I sin motivering (via sitt bolag Hellion Produktion AB) skrev Nicklas bland annat:
”Att kunna få stänga klockan 03.00 kommer att ha många positiva effekter. Bland annat så vet man att finns det ett attraktivt uteställe så besöker man mer gärna det stället och det kommer generera i att privata så kallade ”fulfester” kommer att minska avsevärt och man kan erbjuda servering 1 timme längre. Dessutom så får man ner stressdrickandet då de kommer att få ha en timme till på sig att beställa, vilket kommer att leda till att berusningsnivån kommer att minska”.

Responsen blev att miljö- och byggnadsnämnden under nämndsammanträdet i onsdags beviljade utökade serveringstider fredagar, lördagar och dag före helgdag samt Vasaloppssöndagen.
— Detta är lite av en revolution. I Mora har det varit så fast med serveringstider till klockan 02. Nu är man glad att ha kunnat påverka lite, säger Nicklas Björklund.
Med det sagt lär det dröja innan resultatet visar sig.
— Hur det kommer se ut vet jag inte. I första hand är det för att vi ska kunna sälja pizza längre. Vi vill få en bättre avveckling på kvällen. Det handlar egentligen inte om en ökad försäljning av alkohol; utan att vi ska få en lugnare avgång från Lilla Helfvetet. Vi vill få bort trängsel från garderoberna.
Nicklas menar att utökade serveringstider gör att fler söker sig till Mora snarare än andra platser i Dalarna.
— Vi kommer stå oss starkare mot grannkommunerna. Vi har märkt att många hellre åker till Heymakers (i Falun) eller Leksand. Förhoppningsvis får vi behålla några i kommunen. Det lär bli attraktivare för inflyttningen också. Med ett starkt nöjesliv så kommer fler vilja leva och bo här.
Med ordet ”stressdrickande”, som står beskrivet i ansökan till kommunen, menar han att alkoholkonsumtionen under det kortare tidsspannet också ska försvinna genom ökade serveringstider.
— Sedan inflationen startade har vi märkt en stor skillnad hos oss. Under en natt har folk först druckit på pubar och restauranger. Då de stänger vid 01 så kommer man till oss. Då ska man hinna dricka så mycket som möjligt. När de nu har mer tid hos oss, får vi också större möjlighet att kunna se när de druckit för mycket; så vi kan neka dem alkohol och erbjuda vatten i stället.
På nattklubben är det inte stökigt, menar ägaren. Personalen måste nämligen följa den lag som finns – så gott det går.
— Vi som serveringsställe har som ansvar att följa alkohollagen. Definitionen på märkbart berusad har vi koll på. Är någon på väg över den, så får vi inte servera dem. Vi gör det mycket enklare för oss när vi nu har längre serveringstider.
Likaså menar han att turismen kommer förbättras av tidsändringen.
— Turister på besök är vana vid storstadsturismen. Där har nattklubbarna öppet till långt in på natten. Mora borde få ha servering några timmar mer av den anledningen.

Lokalpolisområde Mora är en av de parter som kontrollerar verksamheten på Lilla Helfvetet. De har reagerat på kommunens beslut att förlänga serveringstiderna. Polisen anser att det skapar en ökad risk för ordningsstörningar om nattklubben har öppet till 03 helgtid.
Myndigheten menar att det räcker om nattklubben har öppet till 02; särskilt med tanke på att längre serveringstider sannolikt leder till ökad tillgång till alkoholhaltiga drycker samt ökad alkoholkonsumtion – vilket bidrar till ökade skadeverkningar.
Nicklas Björklund förstår hur polisen tänker. Samtidigt finns det fler sätt att se på det, enligt honom.
— Vi håller koll på de parkeringar som är runtomkring oss. Vi tillrättavisar bland annat ungdomar som åker runt med EPA. Alltså gör vi lite av polisens arbete. Vad som är en risk är en definitionsfråga; man måste utvärdera om det var en risk för oss att ha förlängda serveringstider först. En sådan sak kan vi kanske svara på om ett år.
Han tillägger:
— Ungefär samma motivering har de haft i Falun och Leksand. Att Polisen fortfarande är underbemannad förstår jag, men personligen uppskattar jag att så många poliser tar sig tid att närvara i vår verksamhet när vi har öppet.