Siljan News logo
Annons
Sahabuddin Topon är ägare till Indian Cuisine i Mora, här med sin fru Umme Salma Keya. Foto: Christoffer Landgren.

Oväntade höga kostnaden: Kryddor – ”Fick köpa för runt 400 000 kronor”

Nästan fem månader har gått sedan Indian Cuisine öppnade i Mora. Ägare Sahabuddin Topon menar att responsen sammantaget varit god, men att det funnits en utmaning i att hinna med – samt att kostnaden på de många kryddorna är hög.

— Vissa kanske tänker att indisk mat generellt sett blivit billigare att producera. Men för några månader sedan, under högsäsong, fick jag köpa kryddor för runt 400 000 kronor, säger ägaren.

Dofterna av kryddstark kulinarisk mat når kunderna direkt när de stiger innanför dörren till Indian Cuisine, vars restaurang ligger mitt emot Strandenområdet. Här inne finns en rad indiska rätter som ska tilltala den som vill ha något utöver den vardagliga svenska husmanskosten.

Sahabuddin Topon tog över lokalen och startade den egna verksamheten Indian Cuisine för fem månader sedan. Sedan dess menar han att det sett bra ut.

— De första tre månaderna gick det superbra. Då var det 150 till 200 kunder om dagen. Idag kommer i snitt 50 till 60. Men många är fortfarande nyfikna på maten, säger Sahabuddin Topon.

Annons
Några har önskat att restaurangen ska ha öppet kvällstid. Det fungerar inte för ägaren. Foto: Christoffer Landgren.

Vissa kunder har frågat varför han enbart har öppet dagtid och inte kvällstid. Själv upplever han att en sådan lösning blir för stressig.

— En del tycker det är bättre att komma hit efter arbetstid, de hinner inte annars. Men jag har också ett annat jobb i Orsa och behöver också hinna. Jag är fortfarande anställd samma indiska restaurang som tidigare. Hade jag börjat servera kvällstid här i Mora så hade jag behövt sluta mitt jobb i Orsa.

Som alternativ till kvällsöppet introducerar han snart en á la carte och en Take Away-meny (men exakt när vet han inte).

— Menyn kommer bli lite mindre när det gäller á la carte, med 30 olika rätter att välja på. Vad gäller Take Away så får kunderna välja tre eller fyra rätter att ta med hem.

Personligen väljer Sahabuddin Topon att inte göra så mycket reklam för verksamheten. Han tycker det kommer tillräckligt många ändå.

— Det känns som att folk lockas hit eftersom det indiska matutbudet är lite spännande.

Indisk mat förknippas ofta med stark mat. Till den saken behövs många kryddor och Indian Cuisines ägare snålar inte på saken.

— Mycket är koriander, men vi använder runt 80 olika kryddor i matlagningen. Några kryddor kommer från Dalarna och en del importerar jag från England, Indien eller Bangladesh via Stockholm. Att få hem vissa kryddor kan ta upp till en månad.

Till detta blir kostnaderna skyhöga – då importen är dyr.

— Det har blivit jättedyrt. Vissa kanske tänker att indisk mat generellt sett blivit billigare att producera. Men för några månader sedan, under högsäsong, fick jag köpa kryddor för runt 400 000 kronor.

Kvaliteten på kryddorna är annorlunda från andra kontinenter. Därför kommer Sahabuddin Topon fortsätta vända sig till asiatiska producenter.

— Kryddorna är inte lika fräscha om man köper de märken som finns här i Sverige. Jag vill gärna ge kunden mat med hög kvalitet på produkterna.

Annons
Curry är en populär krydda i indisk matlagning – liksom koriander. Foto: Christoffer Landgren.

Nuförtiden märker han att kunderna uppskattar de starka rätterna på ett helt annat sätt – trots att många först går försiktigt fram.

— En gryta heter Vindaloo och den är känd för att vara stark. Först tvekar folk, men väljer ändå att ta en bit. Därefter kommer de tillbaka för att ta mer av den. Bara folk vågar testa så går den åt; en pyts tar slut nästan direkt – vilket är väldigt kul.

Får han välja en favoriträtt i sitt eget utbud, fastnar han vid Karahi.

— Den blir jättegod oavsett om man gör den med biff eller kyckling, paprika och tomat. Vi försöker servera den så ofta som möjligt, säger Sahabuddin Topon.