
”Jag hoppas att folk förstår hur viktigt det är att stötta lokala företag i dessa tider”
Sedan 1921 har Mora Kaffestuga varit en viktig mötesplats på gågatan i Mora. Just nu går det anrika caféet igenom den tuffaste tiden i sin snart 100-åriga historia.
— Vi ska klara det här med hjälp av Moraborna, säger Maria Ekebris Lind som driver Mora Kaffestuga.
Det var en kvinna vid namn Lydia Romson som 1921 grundade Mora Kaffestuga, som numer är en institution i Mora.
— Hon började baka i ett rum för att försörja sig när gubben drog till Stockholm. Sedan dess har verksamheten bara växt och växt, säger Maria Ekebris Lind, som är femte ägaren.
Hon tog över det anrika caféet 1985 tillsammans med sina föräldrar. Några år senare anslöt brodern Peter Ekebris och numer driver syskonen ”Kaffestugan”, som caféet kallas, tillsammans.
— Vi har haft det i 35 år men det är svårt att förstå vad de åren tagit vägen. Tiden har gått snabbt.
Så här året innan Kaffestugan ska fylla hundra år går verksamheten igenom sin tuffaste tid någonsin. Anledningen är rådande pandemi.
— I våras ändrades allt från den ena dagen till den andra, det var bara tvärnit. Vi fick permittera en del och hitta på nya saker, som take away. När det var som värst i våras tappade vi 35 procent av omsättningen.

Under sommaren började kunderna komma tillbaka, i takt med att smittspridningen minskade.
— I höstas började vi repa oss och under höstlovet var det riktigt bra. Sen blev det tvärnit igen.
Maria syftar på förra veckans beslut om skärpta allmänna råd i Dalarna och veckans om ett publiktak på åtta personer som gjort att det, återigen, gapar tomt i lokalerna.
— På ett sätt tycker jag att det är det värre nu än i våras, jag vet inte varför. Det känns i hjärtat, det gör det.
— Men vi ska klara det här med hjälp av Moraborna. Jag hoppas att folk förstår hur viktigt det är att stötta lokala företag i dessa tider.
Hon säger att hon vill undvika permitteringar. Istället satsar Kaffestugan på utökad take away och tårtogram, bland annat.
— Det är tufft men vi gör vad vi kan. Jag försöker tänka positivt och jag vet att vi klarar det ett tag till.
— Det som är värst är ovissheten och att man inte vet hur det kommer att bli. Man går runt och tänker på hur det blir i jul och nästa år.
Att Vasaloppet blir Vasaåket och pågår under flera veckor tror Maria kommer gynna både Kaffestugan och övriga näringsidkare i centrum.
— Som tur är går vår andra verksamhet, Orsa Kaffestuga, som tåget. Vi får glädjas åt det, säger Maria Ekebris Lind.