Siljan News logo
Annons
Ett stipendium på 75 000 kronor delades under fredagen ut till eleverna på Anpassad IT på Mora Folkhögskola. Foto: Christoffer Landgren.

Folkhögskolans elever ska bli säkrare på nätet – mottog stipendium

Många glada miner var det bland såväl lärare som elever på Mora Folkhögskola, när de under fredagsförmiddagen fick ta emot ett stipendium på 75 000 kronor av representanter från Skandia i Mora. Detta stipendium ska användas till att skapa en tryggare miljö på nätet för personer med funktionsvariation.

— Med det här stipendiet ska det bli säkrare för personer med intellektuell funktionsnedsättning att vistas på nätet, säger Elizabeth Eriksson på Skandia.

Elizabeth Eriksson och Thomas Sandin från Skandia besökte Mora Folkhögskola under fredagen, för att dela ut ett stipendium på 75 000 kronor till elever och kursansvariga på kursen Anpassad IT. Själva syftet från företagets håll är att sponsra initiativ som ser till att skapa mer trygghet för yngre generationer.

— Skandia har en stiftelse som heter ”idéer för livet”. Vi vill stötta lokala projekt i Sverige som jobbar förebyggande med hälsa och trygghet för barn och unga. Med stipendiet kan vi nu alla ta ett steg framåt och arbeta fram med ett interaktivt material i form av ett interaktivt quiz, säger Elizabeth Eriksson.

Annons
Elizabeth Eriksson och Thomas Sandin från Skandia delade ut stipendiet i skolans matsal. Foto: Christoffer Landgren.

Dessa quiz ska lära eleverna om olika riskfaktorer på nätet. För att underlätta graderas faktorerna i fyra nivåer utifrån hur allvarlig risken är, samt hur lätt det är att reparera ett misstag som görs på nätet.

— Med det här stipendiet ska det bli säkrare för personer med intellektuell funktionsnedsättning att vistas på nätet, konstaterar Elizabeth.

Kerstin Gatu, pedagogisk projektledare av projektet DigiJag, förklarar att denna typ av quiz har använts förut och att det är värt mycket att kunna vidareutveckla konceptet även på folkhögskolan.

— När det var val gjorde en stab i Stockholm ett sådant här quiz. Man fick då se färdtjänsten, polisen, kulturhuset eller sjukvården och därefter svara på vem som bestämmer – om det är staten eller kommunen. Det visade sig att våra deltagare tyckte det var jättekul att svara på nätet på det här sättet. Så tekniken finns och nu ska vi fylla den med vad som är okej eller inte okej på nätet, säger Kerstin Gatu.

Kerstin Gatu, här med eleven Sara Jansson, på Mora Folkhögskola. Foto: Christoffer Landgren.

Tanken är att både digitala och fysiska workshops ska hållas framöver. Eftersom nätverket DigiJag är rikstäckande hoppas Kerstin att många exempel på digital säkerhet kommer fram.

— Då kan det bli som en serie av scener, där olika riskscenarion kommer fram. Ett exempel kan vara att Kalle har smygfilmat Lina i duschen och lägger ut det på Instagram. Då svarar man på detta: Är okej eller inte. Svarar man fel så får man en förklaring. Alltså kan man prova situationerna utan att det blir på riktigt.

Hon upplever att det finns ett stort svek mot målgruppen av personer med funktionsvariation. Finns inte medvetenheten om riskerna på nätet kan mycket gå snett.

— Har man intellektuell funktionsnedsättning har man svårt att se saker ur ett annat perspektiv. Man är så snäll och ärlig att man far illa.

Stipendiet kommer gå till de som utvecklar det digitala systemet kring quizen, samt utformar frågorna.

—De kommer gå till tecknare och de som ska ”knacka kod”. Annars så har vi något som kallas ”DigiJag Javisst”. I det ingår öppna digitala zoom-möten där den som vill kan hänga med. Dessa möten kommer fånga upp vad som är okej på nätet, för att sedan diskutera detta, säger Kerstin Gatu.

Annons
Senare fick Skandias representanter se vad som händer på kursen Anpassad IT och tog med glädje del av elevernas olika skoluppgifter. Foto: Christoffer Landgren.