Siljan News logo
Annons

Så mycket tjänar Malung-Sälen på turismen

Turismen i Malung-Sälens kommun fortsätter att vara en motor i den lokala ekonomin. En ny rapport från Resurs för resor och turism i Norden visar att turismverksamheten under 2024 omsatte totalt 4,2 miljarder kronor – varav 4 miljarder genererades i Sälenområdet.

Rapporten, framtagen på uppdrag av Visit Dalarna, är uppdelad i tre delar: en samlad kommunrapport samt specifika rapporter för den södra delen (Malung) och norra delen (Sälen).

Enligt rapporten skapade turismen totalt 2 720 årsarbeten i kommunen. Störst sysselsättning sker inom logi, aktiviteter och service kopplat till skidåkning och skipass.

Annons
Dansbandsveckan fyller Malung med besökare. Foto: Berit Djuse

Stark ökning i Sälen – över 4,6 miljoner gästnätter

Sälen står för den klart största andelen av turismintäkterna. Av den totala omsättningen på 4,2 miljarder kronor kommer cirka 3,986 miljarder från Sälen. Turismen i området genererar 2 566 årsarbeten och 284 miljoner kronor i skatteintäkter till kommunen. Region Dalarna får 146,5 miljoner i intäkter från samma område.

Sälen lockar även flest utländska gäster, där danskar är den största gruppen – precis som i Idreområdet. I Malung är det främst nederländska och norska gäster som dominerar bland de utländska besökarna.

Under 2024 ökade antalet kommersiella gästnätter i Sälen med 240 000 till totalt 4 697 027. Mer än hälften av dessa skedde i hyrda eller förmedlade stugor.

Skatteintäkter till flera nivåer

Turismen bidrog med 301,3 miljoner kronor i skatteintäkter till Malung-Sälens kommun under året. Region Dalarna tillfördes 155,5 miljoner, men det är staten som drar det längsta strået genom arbetsgivaravgifter, bolagsskatt och moms.

― Det som sticker ut i årets rapport är kostnaderna för transporter, som påverkas kraftigt av bränslepriserna, säger Clas Andersson på Resurs, som tagit fram rapporten. ― En del av drivmedlet tankas utanför kommunen men räknas ändå in som transportkostnad i beräkningarna.

Han konstaterar också att elbilarnas ökande andel kan påverka både kostnadsbilden och det lokala näringslivet.

― Laddplatser vid butiker och matställen kan bli en ny möjlighet för att fånga upp besökarnas konsumtion.

Annons
Tursimen kräver också satsningar på infrastruktur konstaterar kommunalrådet Hans Unander. Här på plats för att besöka den nya brandstationen i Lindvallen. Foto Nisse Schmidt

Infrastruktur i fokus

Kommunalrådet Hans Unander (S) gläds åt siffrorna, men betonar också behovet av investeringar i infrastruktur.

― Det är jätteroligt att så många söker sig till vår kommun, säger han.

― Vi har byggt ut laddplatser på strategiska platser för att möta elbilisterna, bland annat vid livsmedelsbutiker och snabbmatställen. Förhoppningen är att det också gynnar den lokala handeln.

Han lyfter även fram nyttan för det kommunala elverket när fler väljer att ladda sina bilar i kommunen.

Samtidigt pågår arbetet för att på sikt återinföra järnvägstrafik till Sälen.

― Men i väntan på det är det fortfarande biltrafiken som gäller, konstaterar Unander.

Han menar också att turismens värde numera ses tydligare även i de södra delarna av kommunen.

― Fler företagare och hantverkare från Malung är i dag engagerade i projekt och uppdrag kopplade till turismen i fjällområdet. Det skapar jobb och stärker näringslivet i hela kommunen.