
Klassiska Storfjällsgraven kommer att ha sommaröppet
I sommar kommer fjällcaféet i Storfjällsgraven att ha öppet. Det blir den första sommaren någonsin med servering. Den stora tillströmningen av gäster förra sommaren har gjort att de vill satsa på sommaröppet.
Sälenfjällen, eller Transtrandsfjällen som det korrekta namnet är, förknippas mest med alpin skidåkning. Att gå på tur på fjället har emellertid blivit riktig inne. En klassiker är att åka från Gammelgården till Storfjällsgraven eller Hemfjällsstugan. Siljan News valde att besöka Storfjällsgraven.


Det är lördag eftermiddag och det är glest i det fyra kilometer långa skidspåret. En som är ute på tur är Hedemorabon Louise Axelsson med hunden Bobbo. Hon hyr en stuga i Tandådalen med sin familj. De brukar hyra en stuga varje år.
— Det är trevligt att åka skidor, även slalom. Men det blir inte så mycket slalom i år på grund av att han är valp och inte kan lämnas ensam hemma.



Färden uppför fortsätter i det gråmulna vädret. På ledens högsta punkt korsas det av ett skoterspår och det finns skyltar åt alla håll. Det blir tillfälle att pusta ut och njuta av utsikten. Sedan bär det utför igen några hundra meter. I en grav mellan Storfjället och Mellanfjället syns fjällcaféet väl inbäddat i snö. Det är bara en timme kvar tills caféet ska stänga så det är rätt så glest med folk. En solig dag är det överfullt med gäster som tagit sig dit på skidor, via skoter eller med hundspann.

— Det har varit full rulle här i dag, säger Alice Larsson, som jobbar på caféet tillsammans med Maria Mattson.
De berättar att caféet kommer att ha öppet även på sommaren. Det blir en smygstart med tre dagars öppet, från torsdag till lördag.
— Vi tror att det kommer mycket folk till Sälen i sommar. Fjällvandring och cykling är det som lockar, säger Alice Larsson som fortsätter:
— Lederna har ju blivit så fina, det är nya spänger på fjället. Högfjällshotellet ska ha öppet i sommar, det tror jag också lockar.

Det gamla klassiska caféet serverar allt från nygräddade våfflor till soppor och trerättersmiddagar, det har funnits där sedan 1951. Då var det en liten byggnad, den större delen av stugan byggdes år 2000. Att det skulle vara byggt för 21 år sedan är svårt att tro, det känns som att vistas på en gammelgård och det har sin förklaring. Kökets första timringsår är från 1700-talet och serveringens timringsår är 1873. Då för 21 år sedan, drevs caféet av Gösta Dowallius. Nu ägs det av hans son Magnus Dowallius, Leonarden AB arrenderar och driver det.

Alice Larsson från Transtrand trivs ”sjukt” bra med jobbet.
— Det är sjukt att ha det som arbetsplats. Här finns ingen el, vatten och ingen mottagning för mobilen. Vissa blir förskräckta och frågar: ”Hur gör ni då”?
Plötsligt kommer två skidåkande damer med en hund, de är törstiga och köper varsin öl. De bor i Göteborg och det är deras tredje resa till Sälen i år. Förra året, innan pandemin, hade de planerat in en resa till norska Hafjell och en till Alperna. Men så blev det inte då coronaviruset grusade deras planer. De åkte upp till Sälen i stället. Efter det har det blivit flera resor till Sveriges sydligaste fjäll.

— Vi har återupptäckt Sälen. Tidigare tyckte jag inte att Sälen var så kul, det var mitt sistaval. Det här ger mig lika mycket som att vara i Hafjell, säger Annika Larsson.
Alice Larsson och Maria Mattsson har börjat plocka ihop sakerna, de tar in menytavlorna och städar upp. De packar ner sakerna i skotersläpet. Någon enstaka gäst kommer till platsen och fortsätter vidare söderut.

Undertecknad sätter sig i en snödriva och fikar samt skickar sms utan problem, mottagningen är alltså inte helt död. Skulle man trots allt råka ut för en olycka, och täckningen är obefintlig, finns det en hjälptelefon vid stugan. Den fungerar alltid.



Caféet, som fick stänga i förtid förra året på grund av pandemin, kommer att ha öppet så länge snön finns kvar. I juli kommer dörrarna att öppnas igen för fikasugna vandrare och cyklister.