Siljan News logo
Annons
Johan Eriksson är ny ägare, arrendator, till Malungs camping. Foto: Christoffer Landgren.

”En campingplats ska ha liv och rörelse”

Malungs campings nya arrendatorer Johan Eriksson och Linnéa Danils tar över verksamheten från kommunen nästa månad. Framför dem ligger en lite obekant uppgift, men Johan menar att de har vad som krävs.

— Jag är uppväxt i närheten av campingen. Alltså har jag sett den i hela mitt liv. Nu såg vi potentialen att lyfta området, säger han.

Avtalet med de nya campingägarna blev klart för ungefär en månad sedan. Tidigare drev Malung-Sälens kommun all verksamhet i Hole, men de valde sedan att arrendera (låna) ut marken samt campingen privat.

Johan Eriksson och hans sambo Linnéa Danils var inte sena att nappa på möjligheten när den dök upp. De driver idag två andra verksamheter inom sitt bolag: Villa Bergli och Försgården.

Annons
Malungs camping, i snöskrud. Foto: Christoffer Landgren.

Camping är ändå något nytt för dem båda, menar Johan.

— Bedriva camping har vi aldrig gjort tidigare. Däremot har vi arbetat inom uthyrningsbranschen i 17 år och jag är uppväxt i närheten av campingen. Alltså har jag sett den i hela mitt liv. Nu såg vi potentialen att lyfta området. Vi vill göra mer – saker som har begränsats när kommunen drivit den.

Skillnaderna må vara många, fast likheter finns mellan ett Bed & Breakfast som Villa Bergli och Malungs camping.

— Likheten är att folk förhoppningsvis känner sig manade att stanna en längre tid. Och även om man har ”sitt eget boende” med sig så hyr man en plats. Därigenom får man många faciliteter, såsom el och dusch.

Grundtanken är med andra ord att få campinggästerna att bli kvar fler nätter och att de trivs under vistelsen. Att bara ha ställplatser är en sak, fast när det är just en camping så vill de ha kvar folk.

Nu finns det flera sätt på vilka de nya arrendatorerna kan gå till väga.

— En campingplats ska ha liv och rörelse. Det behöver inte finnas jättemycket aktiviteter, men någonting. Det kan vara ett café eller en restaurang där man kan ta sig en matbit. Sedan har många campare med sig sin egen grill, men det behövs komplement.

Högsäsong är under sommaren. Trots detta lockar Malung massvis med turister även vintertid. Många väljer att åka till Sälen samt närområdet kring fjällen, men det finns möjligheter till skidåkning i Malung också.

Dessa måste campingen utnyttja ännu mer, menar Johan.

— Kollar man på vintersäsongen så kommer det många vintercampare. Malung har bland annat Skinnarloppet och väldigt bra skidspår i allmänhet. Man behöver inte åka till Sälen för det. Skoterleder finns det också här, direkt från campingen.

Omsättningen är trots allt störst mellan juni och augusti – särskilt i mitten av juli. Går det bra då kan de på sikt utveckla campingen ytterligare.

— Man är beroende av högsäsongen. En säsong uppe i Sälen är på fyra månader under vintern. Då ska pengarna in för att täcka hela året. Så är det här också, fast under sommaren.

Annons
Malungs camping – med sin stugby – ligger nära Bullsjön, intill Västerdalälven. Foto: Christoffer Landgren.

Driftskostnaden kommer gissningsvis bli hög – bara inte så mycket högre än i deras andra verksamheter.

— Man vet att det finns saker man kan göra. Ett exempel är att hålla nere elkostnaderna. Den utmaningen är stor. Alla som har husvagn eller husbil vill ju ha ström.

Den största utmaningen sommartid blir i sin tur Dansbandsveckan. Fler ska få plats, det blir liv i bygden och det gäller att se efter campingen på bästa möjliga sätt.

— Vecka 29 är Sveriges största dansbandsvecka. Då passerar det rätt så mycket mer husvagnar än en vanlig sommarvecka. Vi pratar om hundratals husvagnar i omlopp då. Det blir en stor, men spännande, utmaning.

Johan har inget definitivt svar på hur många gäster de kan få det första året. Han kan bara gissa på en siffra.

— Bortser man från vecka 29 – när det nog blir 2000 till 3000 gäster – så är det betydligt mindre. Men vi hoppas på en hel del både på campingplatserna och i stugorna, säger han.