
Krögare och polis går ihop mot narkotikan: ”jätteviktigt att agera nu när det finns en vilja”
Det vittnas allt oftare från personal på krogarna i Dalarna om drogpåverkade gäster. Därför har fem kommuner i Dalarna plockat upp det nationella utbildningsprojektet ”Krogar mot knark”.
Inblandade är både länsstyrelse, kommun, krögare och polis, som har gemensamma så kallade ”fysiska” utbildningsdagar där en teatergrupp spelar upp scenarier, där också kursdeltagarna får delta.
Detta följs av diskussioner för att krogpersonal och polis ska förstå varandras roller bättre. Under torsdagen deltog Ludvika vid ett utbildningstillfälle i Hedemora.
Att det finns ett behov för polis och krogpersonal att sammanstråla vid såna här utbildningstillfällen är något som både Länsstyrelsen och kommunerna betonar. Hanna Lundgren är ANDTS-samordnare (förkortningen står för Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak och Spel). Hon berättar att en kartläggning har gjorts i dalarna med kroganställda och polis och att man då har upplevt att det finns en tydlig drogproblematik i krogmiljön.
— Det har blivit mer synligt och motivationen att jobba förebyggande är hög. Med tanke på statistik visar att tillgången har ökat och att attityderna till droger har blivit mer liberala tycker vi att det är jätteviktigt att agera nu när det finns en vilja. Vi ser farhågorna att det kommer att öka om vi inte gör någonting, säger Hanna Lundgren.

Med i Hedemora på torsdagskvällen var Matilda Tjust, brottsförebyggande samordnare på Ludvika kommun. Hon anser att utbildningen är värdefull, särskilt med tanke på att krögare, kroganställda och polisen får tillfälle att sätta sig ner och diskutera på djupet.
— Kroganställda kan fråga polisen hur de ska göra när olika situationer uppstår. Att diskutera så är väldigt värdefullt. Annars kanske man mest träffas på krogen när något händer och då har man inte tid.

En av poliserna som deltog presenterar sig enbart med sitt förnamn Robert. Han tycker sig få ut mycket av utbildningsdagen och håller med om vikten av att träffas och diskutera i lugn och ro.
— Sett från vårt håll är det ju bra att vi kan skapa förståelse hos andra för att vi inte alltid kommer när vi har högre prioriterade jobb. Men också vice versa att vi förstår mer varför de agerar som de gör.
—I grund och botten är det ju samverkan som är nyckeldelen i det här. Vi behöver utbytet och förståelsen för varandras roller, så att vi gemensamt kan hitta ett sätt som fungerar, säger Robert.

Utbildningsdagen går rent konkret ut på att man först får lära sig olika tecken och symptom på drogpåverkan. Det gås igenom vilka roller man har som alltifrån ordningsvakt till diskplockare och krogägare. Därefter spelar teatergruppen upp sina olika scenarier, där också kursdeltagarna får kliva in och testa att agera. Efter det följer diskussionerna.
För Ludvikas del finns en del att göra för att få mer fart på engagemanget. Endast en krog från Ludvika, Lobbybaren, fanns representerad i Hedemora. Men Matilda Tjust hyser förhoppningar om att det här kan ge ringar på vattnet.
— Jag tänker att på sikt kommer fler krögare att vilja gå med i den här metoden. Det är då viktigt att skaffa lokalt nätverk och ha träffar med polis, kommun och krögare.
— För det här är något som fortsätter. Nu först med regionala träffar med de fem kommuner som är med, men på sikt hoppas vi, som sagt, att flera lokala i krögare i Ludvika vill vara med.
Förutom Ludvika deltar Avesta, Falun, Hedemora och Mora i utbildningsprojektet.