
”Viktigt att eleverna får känna sig engagerade i det vi ska göra”
För två år sedan öppnade Profilskolan Excel upp sina portar i Leksand. Sedan öppningen är det egentligen endast en sak som fattats i skolans lokaler, ett kök. Detta kommer dock snart finnas på plats då skolan planerar att öppna sitt nya skolkök i början av 2020.
Maten lagar dock inte sig själv i det nya köket. Bakom alla grytor, kastruller och slevar kommer kockarna Johan Hallin och Ulrika Söderström finnas. Johan är redan ett känt ansikte för eleverna på skolan då han sedan i vintras jobbat som resurs och vid fritidshemmet. Det är dock inom kockyrket som Hallin har sin stora erfarenhet.
— Den första kontakten mellan mig och Excel togs väl egentligen redan när man köpte tomten och lokalerna då jag ställde frågan hur de såg och tänkte kring maten på skolan. När jag började min anställning här under vintern fick jag frågan hur jag ställde mig till att bli kock när köket skulle byggas. Där och då var jag dock så pass inställd på den uppgift jag hade och har vid skolan just nu och jag svarade att vi fick ta det längre fram.
Intresse fanns dock hos Johan som några månader senare skulle tacka ja till erbjudandet.
— Jag trivs väldigt bra med mina arbetsuppgifter just nu och det var faktiskt inget lätt beslut på det sättet. Det som hade störst påverkan till mitt beslut var att jag fick välja vem jag ville jobba med.
Valet föll alltså på Ulrika Söderström som sedan flera år jobbar vid Masesgården och som tidigare arbetat vid Gästis samt vid restaurangen I Tegera arena. När Ulrika fick frågan av Johan om hon ville hoppa på tåget var det självklart att tacka ja.
— Ja, det kändes väldigt roligt och spännande. Hela skolan har ett väldigt stort engagemang samt att Johan verkligen brinner för både eleverna och att laga bra mat. Sen att få vara med från början med ett helt nytt kök, det ska bli fantastiskt roligt!
Uppbyggnaden av det nya köket är i full gång även om det fortfarande är ganska långt kvar till dess att det står färdigt. Ulrika och Johan har dock en tydlig bild över hur allt ska fungera när det till slut är dags att servera den första måltiden.
— Vi ska servera bra mat för både barn och vuxna. Med bra mat tänker vi inte bara på hur den smakar utan också ur miljö- och klimatsynvinkeln, säger Ulrika innan Johan fyller i.
— Vi kommer laga all mat från grunden här på plats. Det ska vara enkelt och gott samt att barnen ska förstå vad man äter. Köttbullar ska heta just köttbullar och inte frikadeller eller något annat.
Som en del i förberedelserna för det nya köket kommer Johan under hösten samtala med eleverna för att höra vad mat egentligen är för dem.
— Det är viktigt att eleverna får känna sig sedda och blir engagerade i det vi ska göra. Just nu har vi två dagar i veckan med vegetarisk mat och redan nu har högstadieeleverna flaggat för att man gärna ser tre dagar med vegetarisk mat. Jag tror också att det är det vegetariska köket som kommer komma väldigt starkt här framöver. Nej, det ska bli väldigt spännande att utveckla det här tillsammans med elever och personal.
— Jag har redan haft förmånen att lära känna ”kidsen” ute på skolgården och tillsammans med kollegorna som jag jobbat tillsammans med gör det att det känns väldigt fint att göra det här.
Excel har fyra profilområden i engelska, ordning och reda, fysisk aktivitet och internationalitet. Dessa områden ska även skolmaten ingå i.
— Menyn kommer presenteras på engelska men även med en svensk förklaring för att alla ska förstå vad som serveras. Fysisk aktivitet står på schemat varje dag och då behöver kroppen bra och näringsrik mat för att orka vilket vi ska se till fungerar bra. Sedan kommer vi kommer fortsätta jobba med temaveckor vad gäller mat från olika delar av världen, men också jobba mycket med matsvinnet som finns i stora delar av världen. Det slängs otroligt mycket mat helt i onödan vilket är något vi kommer arbeta hårt med, att lära ut hur man kan ta reda på så mycket som möjligt, förklara Johan.
— Sen är ordning och reda något som både jag och Johan står för. Jag tror inte det kommer vara några problem alls med det, men hur man ska uppföra sig när man äter eller besöker en restaurang, som det faktiskt är om än i skolmiljö, är också en viktig del för oss, fortsätter Ulrika.
Trots att väldigt mycket jobb återstår samt att det är ungefär ett halvår kvar till öppning längtar både Johan och Ulrika efter att få inleda sina nya tjänster.
— Det ska bli jättespännande och tiden går ju väldigt fort. Det står nog inte på förrän det är dags, skrattar Ulrika.
— För mig känns det skönt att det äntligen är klart. Det har varit en tid där jag försökt att inte försäga mig här på skolan om vad som väntar, men nu kan jag vara öppen med det. Jag håller med Ulrika, det ska bli väldigt spännande, avslutar Johan Hallin.