Siljan News logo
Annons
Dokumentärfilmaren och skaparen av Fiskarnas Rike Martin Falklind föreläser i Siljansnäs. Foto: Linda Axelsson.

Under ytan med Martin Falklind 

”Lille Martin,  vad ska det bli av dig när du blir stor? Det undrade hans lågstadiefröken hemma i Lerum. ”Vet inte fröken det? Jag ska ju åka jorden runt och fiska” sade sjuåringen Martin Falklind och log.

Det är tidigt 70-tal och Lille Martins fiskespö stod lutat bakom skolbyggnaden, ån låg bara ett stenkast bort från skolgården. Rasterna igenom testade han fiskelyckan. Det var en av gångerna när han bara råkade komma in en hel timme efter att lunchrasten slutat som Martin minns att lärarinnan fällde sin kommentar av oro över hans framtid.

Men visst hade han rätt och sedan tjugoårsåldern har, den nu store, Martin Falklind åkt jorden runt och fiskat och filmat, men nu framför allt med målet att rädda livet under ytan. Ett liv som människan har trålat, timrat, fiskat och elverkat bort. Nu är han kungen över ”Fiskarnas Rike” med hela svenska folket.

På bara ett par veckor har 1,6 miljoner svenskar sett hans filmer. Nu väntar Sveriges Television ivrigt på deras nästa filmproduktion om fiskens liv. Och en sak är klar, de kommer att få vänta länge för här krävs det enorma doser tålamod och det tar tid. Under en föreläsning i Siljansnäs i veckan berättar Martin att han och sonen väntade i tre veckor på samma ställe för att få fyra sekunders film. Teamet insåg tidigt att för att ro iland ett sådant här stort projekt så behövde de kalla på förstärkning av eldsjälar. 

— Jag vågar nog påstå att något liknande inte har gjorts i Sverige, i alla fall inte i denna skala. Det handlar verkligen om teamwork. Vi har byggt ett grymt team med fotografer, fiskexperter, tekniker och säkert ett hundratal fisk- och naturintresserade människor som hjälpt till ute vid vattnen. Tillsammans har vi hittat vägar runt alla de fysiska och mentala prövningar som det innebär att filma fritt levande fiskar under vattnet, berättar Martin Falklind.

Brugden från havsfilmen. Foto: Fiskarnas Rike.
Havskatt. Foto: Fiskarnas Rike.

Sockenstugan i Siljansnäs fylldes snabbt med blandade entusiaster inför Falklinds besök tidigare i veckan. Fiskevård- och fotointresserade, gäddfiskare, flugfiskare och miljövänner sida vid sida. I publikhavet pratades det undervattensoptik och ekolod. Kvällens värd Lucas Stark hälsade Martin Falklind varmt välkommen upp på scenen. 

— Vill ni veta mer om oss i Siljansnäs fiskevårdsförening  så leta upp oss i pausen, vi är lätta att hitta det är vi som luktar lite som Byrviksgädda, skrattade Lucas och lämnade över mikrofonen och scenen. Storbildsskärmen bakom scenen lyste upp med fantastiska filmklipp ur och bakom produktionen av den populära dokumentärfilmsserien.  

Tidigare på dagen följde Falklind med arrangören Stark. Utflykten gick till Limå bruk där de båda gladdes åt att här skall man ta bort kvarlevor efter ett gammalt vattenkraftverk.

Annons
— I år kommer alla lärare få specialklippt undervisningsmaterial att arbeta med, berättar en nöjd Martin Falklind. Foto: Linda Axelsson.

Om du var en fisk vilken vill du vara?

— En tonfisk, för nu har den en ganska god framtid. Visst är risken stor att jag hamnar på någons matbord, men innan dess har jag varit kraftfull, snabb och rest långa sträckor. Alltså, jag vill absolut inte vara en utrotningshotad ål. Då skulle det vara 99,9 procents risk att jag hamnade i ett vattenkraftverk, säger Martin och fortsätter

— Jag vill att filmerna ska inspirera till förändring, att fler svenskar blir intresserade av ämnet så att politikerna får upp ögonen.

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under snart fyra år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Nyligen visade SVT hans unika filmtrilogi där tittaren tas med på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav. Med höga tittarsiffror i Sverige kommer turen nu till Danmark och Norge där filmserien nu ska sändas.

Annons

Teamet har inte fått ett enda hatmejl. Inboxen har istället fyllts av tusentals mejl med positiv feedback. Martin berättar glatt att över hundra lärare har hört av sig och berättat att de nu använder sig av ”Fiskarnas Rike” i undervisningen. Men inget slår vad Tage 8 år från Kullavik gjorde efter att ha sett serien om måendet under ytan.    

— Alltså efter att lille Tage fattat hela grejen, så skrev han till statsminister Magdalena Andersson: ”Jag såg på tv hur man gjorde för att få tonfisken att komma tillbaka, kan vi inte göra så med alla andra fiskar också?”

Lax från filmen om Älven. Foto: Fiskarnas Rike.
Gädda. Foto: Fiskarnas Rike.

Vad händer nu?

— Nu är det klart att det blir en uppföljare, Fiskarnas Rike — Hjältarna. Vi ska leta reda på och dokumentära entusiasterna i deras kamp för att rädda våra vatten och livet under ytan. Men först ska han och sambon, tillika kollegan, Maria Ålander åka på semester till en atoll i Indiska Oceanen. Nu ska de bara ska ta det lugnt och givetvis ska det snorklas.  

Ska du inte ha med dig kamera?

— Jo, en vanlig kamera, ler han finurligt.

Ingen undervattenskamera.. verkligen?

— Jo, en liten och så en liten liten drönare.

Länk till Fiskarnas Rike >>>

Många frågar vad man kan göra för att hjälpa — Martin Falklind tipsar 

  • Stötta en miljöorganisation
  • Gå med i en lokal fiskevårdsförening
  • Skriv ett medborgarförslag till kommunen
  • Var lite jobbig och t ex fråga vad fisksoppan på restaurangen innehåller 
  • Ser man döda ålar vid ett kraftverk, ta bilder och skicka till media
  • Byt elbolag (de stora elbolagen är minst miljövänliga)