
”Traditionell catering är ganska tråkig – jag vill sticka ut lite”
För åtta år sedan lämnade Klara Risberg Häradsbygden och tryggheten hemma i Leksand för nya äventyr på de brittiska öarna. Klara hade då precis tagit examen vid Leksands gymnasiums hantverksprogram där hon gick i tre år som kocklärling.
— Det var en fantastisk tid med mycket jobb. Jag kände dock att jag blev en i teamet trots att jag egentligen jobbade i ett skolsyfte. Jag hade tur att få ha fantastiska mentorer och fick även chansen att få göra en del utbyten vilket är kunskap jag kommer bära med mig hela livet, säger Klara Risberg om gymnasieåren.
Som kocklärling praktiserade Risberg vid Åkerblads i Tällberg vilket var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse då intresset för mat har funnits med sedan barnsben.
— Själva skapandet och att få vara kreativ är helt fantastiskt. Mat blir ju aldrig tråkigt eftersom köken ser så otroligt olika ut beroende på var i världen du reser. Det finns alltid nya saker att lära sig och upptäcka, att då kunna få ge nya upplevelser till andra människor genom mat är för mig en väldigt fin sak att få ge.
Studentfirandet hade knappt hunnit sluta när Klara tre dagar efter examen satte sig på planet mot England och London. De tre åren som kocklärling hade dock satt sina spår.
— Där och då kände jag att jag ville uppleva London istället för att jobba dygnet runt. Jag halkade istället in på att jobba med kläder, en bana jag fortsatt på fram till ungefär ett halvår sedan.
Inom klädbranschen verkade Klara vid flera olika märken och även på olika positioner men de senaste två åren har viljan att börja jobba med mat byggt sig starkare och starkare. För ett halvår sedan tog hon också beslutet att återvända till den gastronomiska världen.
— Jag har ju känt under en lång tid att jag vill börja jobba med mat igen men att jag ville ha en bredare vision än att enbart stå i ett restaurangkök. Jag ville ha en större bredd och kunna styra mer själv. Jag funderade hur en sådan lösning skulle kunna se ut och när jag kom tillbaka till London efter en jul hemma i Sverige bestämde jag mig för att ta tag i det.

Kort därefter skapades också det egna företaget Klara Risberg Cooks. Från en säker och trygg tillvaro med anställning inom klädbranschen gjordes nu istället lägenheten om till arbetsplats och det var dags att börja tillverka egna recept och menyer. Detta i en tid då coronakrisen mer eller mindre lamslagit världen.
— Ja, självklart är det tufft att ge sig ut själv och man vet inte om ens idé kommer fungera, speciellt i dessa tider. Men man måste tro på sig själv och att jag har något unikt att komma med.
Klara erbjuder många olika produkter, bland annat egna recept, digitala surdegskurser och hemleverans av måltider som passar såväl vardag som olika högtider. Just cateringverksamheten är den mest centrala.
— Den traditionella cateringen kan vara ganska tråkig och därför försöker jag ha en ganska vidd bredd på vad jag kan tillföra och göra för att sticka ut lite.
Klara säger det själv. Tajmingen med nysatsningen kunde ha varit bättre.
— Jag har gjort så mycket catering jag kunnat hemifrån. Jag bor ju i en stad där det bor väldigt många människor och alltid är det någonting som pågår. Jag har fått många beställningar på mat och bröd samtidigt som jag byggt min hemsida och sociala medier samt jobbat med olika samarbeten jag haft med andra företag.
— Så ser det ut inom många kreativa industrier just nu. Du är egentligen inte bunden till som i mitt fall endast matlagningen utan det är minst lika viktigt med dina sociala medier, att synas online och med partners. Det är väldigt roligt och jobbet blir ju aldrig enformigt och tråkigt.

Efter ett besök på Klaras Instagramkonto blir man dels väldigt hungrig men förstår också att hon inte valt att nischa in sig mot något specifikt kök även om hon säger att Mellanöstern och det rustika italienska köket är vanligt förekommande inspirationer.
— Nej, det enda är väl att jag använder väldigt mycket carbs (kolhydrater)! Det blir man lycklig av, skrattar Klara.
Ambitionen är att bygga upp ett eget varumärke inom både matlagning och catering på en högre nivå än den traditionella samt att fortsätta skapa egna recept och även satsa på olika pop ups. Redan i höstas tog Klara över en pub samt att hon i samband med modeveckan i Paris precis innan coronakrisen erbjöd catering av sin egen mat.
— Det är just det nästintill oändliga spannet som är så roligt med matlagning och att man alltid kan testa nya saker. Jag längtar efter att få komma ut igen!

Miljonstaden London är en bra plats för Klaras satsning men någonstans finns också en längtan och dröm om att återvända hem till den svenska landsbygden.
— I och med att jag bott här så pass länge så har jag ju allt i London, men jag känner som sagt, framförallt efter veckorna hemma i Leksand, att jag någon gång vill ha ett stort hus med en gård nära till skogen. Det kommer man aldrig kunna få ur mig! Vi får se vilka möjligheter som dyker upp framöver.
Ja, då Klara nyligen spenderat några veckor hemma i Sverige är hon just nu inne på sluttampen av sin karantän i lägenheten i London. Veckorna på hemmaplan spenderades på gården i Häradsbygden med mycket matlagning men också kräftfiske och några båtturer hanns med. Innan Klara reste hem, i samband med Sveriges nationaldag, komponerade hon ihop en cateringmeny med svenskt tema. Londonborna erbjöds då Skagentoast, Västerbottenspaj, Köttbullar med potatismos och rulltårta. Menyn skulle visa sig bli en stor succé då den sålde slut på tre minuter.
— Folk var helt tokiga i den menyn! Jag själv var lite osäker på hur det skulle gå och om engelsmännen skulle tycka det var nog spännande. Det gjorde de uppenbarligen, skrattar Klara.
Väl i London, vad från det svenska köket saknar du mest?
— Mors älggryta!
Är det något du provat dig på själv?
— Nej, det tänker jag inte göra heller eftersom det inte finns någon annan som kan göra den lika god! Vissa saker ska man inte försöka trixa med så mycket, avslutar Klara Risberg.
Klaras glaserade Shawmara Meatballs
Testa mina köttbullar med inspiration från Mellanöstern, kryddiga och glaserade med en glaze som du sent kommer glömma! Är man nötallergiker går det bra att utesluta pistaschnötterna helt. Köttbullarna är väldigt trevliga att servera på en bädd av labneh, grillade tomater och vårlök, vilket är en färskost som man gör jättelätt av grekisk yoghurt. Man kan givetvis servera köttbullarna som dom är också!
Ingredienser:
800g köttfärs (helst lamm), men det går fint med blandfärs
grytor kryddnejlika, riven
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
2 hela kryddnejlikor
1 tsk hela kumminfrön
1 tsk fänkålsfrön
1.5 tsk korianderfrön
2 tsk paprika
1 tsk oregano
1 tsk svartpeppar
1/2 msk salt
100 ml pistaschnötter
1 gul lök, riven
3 vitlöksklyftor, rivna
75g smör
1 tsk Aleppopeppar (pul biber)
2 msk granatäpplesirap
2 msk honung
Salt, peppar
400g cocktailtomater
1 knippe vårlök
olivolja
salt och peppar
Labneh (gör en dag före eller minst 8 timmar)
400g grekisk yoghurt
1 tsk salt
2 msk honung
Blanda yoghurt och salt och låt sila genom muslinväv över natten. Blanda med honung innan servering.
Gör ett foliepaket och halva vårlöken på längden och strö olivolja och zaatar, salt och peppar. Stäng paketet och grädda vid 160 grader i 45 minuter.
Om du använder kela kryddor, mal alla kryddor till kryddblandningen. (Receptet ger mycket mer än vad du behöver för just detta recept, spara för andra recept och använd som en rub för andra saker!)
Blanda köttfärs, kryddor, nötter lök och vitlök. Om du vill kan du göra ett stekprov för att testa smaksättningen, justera vid behov. Rulla till köttbullar, 40 gram är en bra storlek. Stek bollarna tills de fått jämn färg. Lägg i smör, sirap, honung och Aleppopeppar strax innan de är klara och koka ihop tills alla köttbullar är täckta av glazen.
När 10 minuter av köttbullarna återstår, grilla tomaterna med lite olivolja under grillen tills de fått färg.
Vid servering, fördela labnehn på en stor djup tallrik, lägg på löken och tomater. Placera köttbullarna ovanpå och häll glazen över.
