Siljan News logo
Annons
Jessica Thyr ska driva restaurangen vid Korstäppans Herrgård.

”Ska vara ett mysigt ställe för alla där det serveras vällagad och god mat”

För två veckor sedan meddelade Korstäppans Herrgård att Jessica Thyr tagit över hotellets restaurang. I lördags serverade man sina första tallrikar då ett 30-tal gäster fanns på plats vid smygöppningen och från och med mars implementeras restaurangens a la carte-meny, en meny som kommer vara ett levande dokument och följa årets olika säsonger.

Jag träffar Jessica i restaurangens matsal som den senaste tiden fått ett rejält ansiktslyft.

— Vi har fått in lite mer färg och använt oss av mer tyg och trä för att skapa en varmare, gemytligare och mer ombonad känsla. Vi har haft några månader på oss att komma i ordning men när jag fick första frågan om att ta över restaurangen var min första tanke att nej, det är nog inget för mig, säger Jessica Thyr.

Varför inte?

— Jag tyckte nog inte att jag kunde det riktigt med tanke på att jag inte har någon erfarenhet av a la carte. Ju längre tiden gick växte det dock fram att nog ändå var något för mig. Jag har ju Jonas (Skinnar, Jessicas sambo) vid min sida och vi både är väldigt intresserade av både mat och vin samt kombinationen mellan dem bägge. Till slut kände jag att här på Korstäppan kan jag verkligen få göra det jag tycker är allra roligast!

Att det var just Korstäppans Herrgård i sig spelade också in i beslutet då Jessica säger att han sedan länge förälskat sig dels själva byggnaden men även miljön såväl inomhus som utomhus. Sedan två år tillbaka driver hon även restaurangen vid Leksands Golfklubb vilket visat sig bli en uppskattad satsning. När nyheten om att Jessica tar över Korstäppans restaurang publicerades började samtalen trilla in till både henne själv men även golfklubben där många var oroliga att hon skulle lämna golfrestaurangen. Lugnande nog bekräftar Jessica att hon fortsatt kommer servera mat även till hungriga golfare.

— Jag trivs väldigt bra även ute vid golfklubben och jag brukar säga att jag snott åt mig de absolut finaste vyer man kan ha som arbetsplats här i Leksand, säger Jessica samtidigt som hon sneglar ute genom fönstret där man kan skönja Siljan en bit bort.

Men två restauranger där båda två har sin högsäsonger under sommaren. Räcker tiden till?

— Ja herregud ja! Dygnet har jättemånga timmar! På sommaren sover man dessutom inte så mycket och det får man ta igen på vintern sen, skrattar Jessica innan hon fortsätter. Nej men det ska bara bli roligt och även lite skönt. Jag kommer kunna jobba några timmar här på Korstäppan vid frukost, sedan vid golfbanan kring lunchserveringen och sedan tillbaka hit för middagarna igen. Det blir olika saker att göra vilket gör att dagarna inte känns lika långa även om man jobbar många timmar i den här branschen.

Annons

Koncepten mellan Korstäppan och golfrestaurangen skiljer sig ganska mycket. Korstäppan kommer endast erbjuda a la carte-meny medan det ute på golfbanan är fokus på lunch. Ja, och fika så klart.

— Om det är något jag lärt mig så är det att golfare äter mycket fikabröd och dricker mycket kaffe! Fikat efter nio hål får inte ta lång tid utan det är korv, toast och smörgåsar som är viktigt där, utöver luncherna.

A la carte-menyn på Korstäppan kommer som sagt präglas av de olika säsongerna. Ambitionen är också att använda så lokala råvaror som möjligt, gärna från småskaliga leverantörer.

— Vi vill veta var saker och ting kommer ifrån.

Menyerna kommer bestå i tre månader innan det är dags för nya rätter och råvaror att glänsa. Restaurangens ordinarie öppettider kommer under lågsäsong vara torsdag-lördag för att under somrarna växla upp och hålla öppet ytterligare några dagar i veckan. Ett problem Jessica kan ha att jobba med är dock att restaurangen på Korstäppan kan bli aningen bortglömd.

— Det är nog lätt att tro restaurangen enbart är öppen för hotellgästerna men så är det absolut inte. Det är en restaurang som är öppen för alla och just det är något vi måste vara duktiga på att tala om.

Annons

Jessica var inne på det själv lite tidigare att hon vid sin sida har sambon tillika kocken Jonas Skinnar, en väldigt viktig stöttepelare.

— Vi är lika intresserade av mat och vin-kombinationen och pratar väldigt mycket mat hemma. Ja, vi har insett att i stort sett allt kretsar kring mat, skrattar Jessica.

Hur skulle du säga att ni kompletterar varandra?

— Jonas är ju utbildad kock med väldigt stor erfarenhet medan jag mer kan få för mig att prova en rätt som dyker upp i huvudet. Jonas har sin box av kunskap och erfarenhet, en box jag kanske utvidga men där Jonas ser till att boxen inte blir för stor!

När snön smält bort kommer Jessica nyttja Korstäppans trädgård för att odla allt från örter och tomater till squash och krasse, råvaror som sedan kommer serveras på tallrikarna.

— Vi kommer ha en touch av Italien då det är ett land och en matkultur både jag Jonas älskar. Men återigen, råvarorna kommer stå fokus samt att Korstäppan ska vara ett mysigt ställe att komma till. Vi vill ha en blandning av människor som gästar oss för att äta vällagad och god mat, avslutar Jessica Thyr.

Annons
Annons
Annons
Annons