
”Reserven har vi byggt upp under goda år för att använda i exceptionella lägen”
På måndagens kommunstyrelsemöte presenterade den styrande alliansen sitt förslag till budget för den kommande treårsperioden. Likt förvaltningens förslag beskriver man att kommunen och samhället i stort nu befinner sig i ett osäkert läge, som effekt av pandemin. Budgeten visar ett underskott 2021, vilket alliansen accepterar för att inte motverka den ekonomisk återhämtningen samt för att ge organisationen arbetsro. Underskottet som beräknas till drygt 12 miljoner för nästa år hanteras genom att använda delar av kommunens resultatutjämningsreserv som idag uppgår till 60 miljoner.
— Reserven har vi byggt upp under goda år för att använda i exceptionella lägen, säger Mats Stenmark (M)
Samtidigt får förvaltningen i uppdrag att genomlysa verksamheten men fokus på hur kommunens budget återigen ska vara i balans från 2022. Av budgetförslaget framgår även att kommunen ska se över sin investeringsprocess och att ett antal större investeringsbeslut skjuts fram till det att den nya processen är på plats. Samt att den planerade satsningen på friskvårdsbidrag till alla anställda ska utredas ytterligare innan beslut fattas i frågan.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) kommentarer budgeten.
— Detta är den tionde budgeten som vi lägger gemensamt som en allians i Leksand och vi ser en tydlig utveckling även om årets budget innehåller lite färre nyheter än vanligt.
— Fokus under 2020 har varit på hanteringen av pandemin och mindre på långsiktig strategisk utveckling än vad vi hade planerat när året började. Det betyder inte att det varit ett bortkastat år utan vi har lärt oss mycket, både om vår egen verksamhet och samspelet med staten som alltid är viktigt vid stora kriser som kommunen inte kan hantera helt själv.
Investeringsbeslut skjuts på framtiden, i väntan på en ny process, vad kan ni säga om det?
— Detta innebär inte att vi stoppar alla investeringar utan mycket ligger fortfarande kvar i budgeten, förutom de pågående projekten med det särskilda boendet i Tibble och den nya sporthallen så ligger det även en betydande satsning på nya gång och cykelvägar och arbetsmiljön i skolan i budgeten, säger Mats Stenmark (M).
— Vi skjuter en del investeringsbeslut på framtiden för att få mer kontroll över processen, det är några större projekt som till exempel det nya boendet i Edshult, ett par skolmatsalar, några förskoleinvesteringar och en båthamn i Insjön där vi avvaktar med beslut, fortsätter Ulrika Liljeberg (C).
— En efterlängtad ny väg till Åhlbybadet finns dock med i budgeten, säger Per Wiman (KD).
Ni pratar om volymjusteringar, det kan väl även betyda besparingar, vilka verksamheter är i riskzonen?
— Det är naturligt att till exempel storleken på årskullar i skolan och äldre i behov av hemtjänst varierar över tid vilket måste påverka hur mycket pengar de olika verksamheterna tilldelas, det finns dock idag inga behov av att lägga ner någon skola eller annan verksamhet. säger Ulrika Liljeberg (C).
Ni vill inte införa friskvårsbidrag till kommunens anställda 2021, varför det?
— Vi vill säkerställa att resurser används på bästa sätt för att stärka de anställdas hälsa och minska sjuktalen, vi är inte emot förlaget som sådant men vi behöver ett bättre underlag för att veta om detta är rätt sätt att använda pengarna, avslutar Ulrika Liljeberg.
Oppositionspartierna presenterar sina budgetförslag på nästa kommunstyrelsemöte den 9:e november, därefter klubbas den slutliga budgeten på kommunfullmäktige den 30 november.