Siljan News logo
Annons
Amanda Grafström.

”På lång sikt hoppas vi att ungdomarna är våra framtida arbetskamrater”

Förra året startade 2047 Science Center upp det treåriga projektet ”Dalaingenjör” i samverkan med Region Dalarna, Dalarna Science Park och Högskolan Dalarna vars huvudsyfte är att främja och stimulera intresset för naturvetenskap och teknik hos ungdomar i hela Dalarnas län. I tisdags gick det första läsåret i mål där ämnesspåret var ekologi och miljövård, ett läsår som avslutades vid Naturrum i Siljansnäs. På samma plats inleddes dagen efter det nya läsåret med ett nytt ämne, denna gång är det arkitektur och hållbart byggande som gäller.

45 ungdomar från åtta av länets kommuner fanns samlade i Siljansnäs för att inleda det nya läsåret där två av dessa var Amir Hosein Bagheri och Isabella Minergård som studerar i Avesta på Karlfeldtsgymnasiets teknikprogram.

— Jag är intresserad av utveckling och att bygga saker. När vi fick projektet presenterat för oss i skolan blev jag intresserad direkt och ville verkligen vara med, säger Amir.

— Jag har funderat lite på att bli arkitekt och då lät det här väldigt spännande, fyller Isabella i.

Annons

Amanda Grafström är projektledare och utvecklar syftet med ”Dalaingenjör”.

— Genom att erbjuda intressanta och spännande ämnesspår där ungdomarna får träffa eldsjälar och yrkesverksamma personer som brinner för sin sak och sitt yrke hoppas vi kunna inspirera ungdomarna att intressera sig lika mycket. I projektet kan ungdomarna få träffa personer som utbildat sig i naturvetenskap och teknik på universitet och högskola eller träffa personer som började med en idé och som nu kunnat starta ett eget företag. På lång sikt hoppas vi att ungdomarna är våra framtida arbetskamrater på olika yrkesplatser i Dalarna, säger Amanda Grafström.

Ungdomarna som deltar i projektet är mellan 15-18 år och kommer träffas vid fem tillfällen detta läsår. Den första träffen ägde alltså rum i Siljansnäs innan man i augusti kommer få studera två olika byggprojekt i Västerås och Stockholm.

— Under det här temat vill vi visa vad en arkitekt gör, hur den jobbar, vad det innebär att bygga hållbart och hur en byggnadsprocess egentligen ser ut.

Valet av Naturrum som plats för den första träffen var ingen slump. Förra helgen invigdes det nya utsiktstornet och på tisdagen fick deltagarna träffa bland annat Karen Kämpe som varit med och beställt det nya tornet samt arkitekten Daniel Boberg från AgnasArk som ritat tornet.

— Genom att få träffa både beställaren och arkitekten får ungdomarna höra hur hela processen ser ut från den första tanken och fram till en färdig produkt, en guidning från bådas perspektiv helt enkelt.

Just att få träffa personer som Karen och Daniel är något både Amir och Isabella hoppas kunna ta med sig många lärdomar ifrån.

— Ja, det är väldigt spännande att få träffa spännande och intressanta personer, att få höra hur de tänker och arbetar, säger Amir.

— Sen är det kul att få testa även lite praktiskt arbete, fortsätter Isabella.

Amir Hosein Bagheri och Isabella Minergård.

Siljan News pratar med Amir och Isabella när det vankas lunch och man hade då hunnit halvvägs genom introduktionsdagen. Redan då hade man hunnit ta till sig ny information.

— Jag har lärt mig att konst och känslor spelar in när man börjar skissa på nya byggnader vilket var något nytt för mig, säger Amir.

Annons

När det nyss påbörjade ämnesspåret avslutas om ett år är det dags för det tredje och avslutande temat. Exakt vad som väntar ungdomarna är dock inte helt spikat ännu säger Amanda Grafström. Skulle det finnas någon ungdom som inte är anmäld till arkitektur och hållbart byggande-spåret kan man ändå anmäla sig om man tycker nästa ämnesspår verkar intressant.

— Det här ämnet kanske inte passar alla vilket också är tanken med hela projektet. Vi vill kunna nå olika typer av målgrupper och få till en variation bland ungdomarna som vi har hos oss. Region Dalarna är vår regionala motor som hjälper oss nå ut i hela länet. Dalarna Science Park är vår innovativa motor och som hjälper oss med att kunna träffa spännande entreprenörer, yrkesroller och eldsjälar som verkligen kan stimulera ungdomarnas redan stora intresse. Högskolan Dalarna breddar våra ämneskunskaper och kan visa upp den innovativa forskning som ligger i framkant idag. Tack vare dem har vi en väldigt gedigen bas.

Och nog verkar det som att projektet uppfyller sitt syfte. Både Isabella och Amir vill redan nu plugga vidare inom ingenjörsspåret när gymnasiet är slut.

— Jag funderar på att plugga till dataingenjör, säger Isabella innan Amir avslutar.

— Jag har också tänkt på någon ingenjörsutbildning men har inte bestämt exakt inom vilket område. ”Dalaingenjör” hjälper mig nu att skaffa ännu mer kunskap.

Annons
Annons
Annons
Annons