Siljan News logo
Annons
Bemanningsenhetens kontor

”Överhängande risk att många säger upp sig”

Leksands kommun fortsätter att spara enligt det program på 63 punkter som kommunfullmäktige antog för ungefär ett år sedan. En av besparingarna som beslutades var att undersöka om den centrala bemanningsenheten skulle kunna omorganiseras och därmed spara pengar.

Nu föreslår förvaltningen att man går vidare och med en nedläggning av den centrala bemanningsenheten och att det etableras bemanning inom respektive sektor i kommunen. Besparingen innebär att en tjänst som enhetschef för bemanning försvinner.

Den centrala bemanningsenheten hanterar i huvudsak bemanning inom den sociala sektorn men även inom skola och förskola. Bemanningen sker i första hand med 19 tillsvidareanställda, men i poolen ingår också ungefär 500 registrerade timvikarier som sedan allokeras till de verksamheter där vikariebehov uppstår.

— Vi fick information i slutet av förra året som vi uppfattade som att den föreslagna nedläggningen inte skulle bli av och att ”det nu är lugnt”. Sedan kom detta förslag som en blixt från klar himmel i augusti, säger en av de anställda.

Flera av de anställda i poolen är missnöjda med förslaget i sig men även hur informationen har fungerat, de har därför skrivit ett gemensamt brev till de ansvariga politikerna där dom sammanfattar sina invändningar.

Vad är det för huvudsakliga risker ni ser med förslaget?

— Vi ifrågasätter hur enhetscheferna i de respektive verksamheterna, som redan idag är hårt belastade, ska hinna med att även hantera vikarietillsättning. Den centrala bemanningen är idag en väl fungerande enhet med en bra chef varför ta risken och slå sönder detta?

Annons

Siljan News har intervjuat två av de 19 fast anställda i bemanningspoolen. De två vill dock inte framträda med sina namn då de anser att de talar för alla 19 i bemanningspoolen. De säger också att de känner sig osäkra på om det kan få konsekvenser för dem om deras eventuellt blivande chefer uppfattar dem som bråkmakare.

— Vi tror också att det finns en överhängande risk att många säger upp sig då de som ingår i poolen specifikt har valt ett arbete med mycket omväxling. De anställda i poolen som idag jobbar tvärs över olika verksamheter har fångat upp vad som fungerar och inte fungerar och kunnat sprida goda exempel i organisationen, detta går man miste om vid en nedläggning.

Den här förändringen innebär ju en besparing för kommunen – är inte det bra?

— Vi tror inte på att det slutligen kommer bli en besparing då ansvaret läggs ut på chefer som redan är överbelastade, det kommer leda till att motsvarande tjänster kommer behöva utföras på annat håll i organisationen, till exempel genom behov av fler assistenter och detta kommer i slutändan mer än motverka besparingen.

Maria Bond, chef för verksamhetsstöd i Leksands kommun, förstår att förändringen väcker oro, men tycker inte att förslaget om att förändra organisationen kommer överraskande.

— Beslutet förra året var att utreda vidare vilket vi nu gjort, vi har löpande haft möten med personalen där vi informerat om läget och där de anställda har kunnat ställa frågor och vi har bemött dessa.

— Vi inser att förändringar leder till oro men poolen med vikarier kommer även framöver behövas och flyttar som en grupp över till den sociala sektorn, med följer även de bemannings-samordnare som finns idag. Den enda skillnaden är att vi tar bort en tjänst som enhetschef för bemanning vilket innebär en nödvändig besparing för kommunen, avslutar Maria Bond.

Allmänna utskottet har nu frågan på sitt bord, men det dröjer till senare i år innan politikerna i utskottet fattar beslut.

Annons
Läs även:
Annons
Annons
Annons
Annons