
Nu ska alla elever i Leksand förbättra sin läskondition
Idag har kommunens alla skolbarn och ungdomar studiedag och därmed ledigt ifrån skolan. Alla lärare däremot har ett fullspäckat schema med föreläsningar. I Leksands kommun är det närmare 500 pedagoger och skolpersonal som kommer samlas på Tegera arena för en intensiv dag i läsandets tecken. En kick-off för att öka alla ungas läskondition, berättar grundskolechefen Annica Sandy Hedin. Hon förklarar att precis som i övriga landet har vi i Leksand under flera år sett att läsförmågan och läskonditionen försämras hos våra barn och unga och detta påverkar deras skolresultat.
— Hela utbildningskedjan inom Leksands kommun från förskolan till gymnasiet gör nu en övergripande storsatsning på att få upp läskunnigheten bland alla barn och unga i Leksands kommuns förskolor, skolor och gymnasium. Tillsammans har vi under ett års tid tagit fram en läs-och skrivplan för att säkerställa att alla skolämnen och alla åldrar prioriterar läsningen.
”Vi hoppas att pedagogerna och hemmen kommer kroka arm för att höja läskunnigheten”

Under dagen kommer konferencier, Mats Tegmark hålla i trådarna. Tegmark är docent i engelska med didaktisk inriktning vid Högskolan Dalarna och forskar och undervisar om läsning och läsundervisning. Han kommer föreläsa och likaså kommer Jenny Edvardsson som är lärare, författare och forskare. Edvardsson brinner för barns och ungas läsning och har skrivit flera handböcker om läsning i skolan. Dessutom kommer Sara Bruun språklärare och samordnare. Hon kommer prata om Bruuns klassrum, där hon delar med sig av sina lektionsupplägg och praktiska klassrumsideér.
Under dagen kommer man även få ta del av Maria Heimers erfarenheter, hon arbetar som författare, föreläsare och handledare på heltid. Heimer har flera års erfarenhet av att arbeta kommunövergripande med skolbiblioteksutveckling, språk-, läs- och skrivutveckling. Senare på dagen kommer dessutom Leksands egna lärare Anders Nyberg och Ulrica Elisson Grane hålla i workshop med utgångspunkt från förmiddagens föreläsningar. Där kommer man diskutera hur man som pedagog kan belysa språket och lyfta läsningen i praktisk/estetiska ämnen, yrkesämnen samt matte och no.

— Vi uppmanar föräldrar att läsa för sina barn och samtala mer, föra diskussioner och låta barnen berätta om upplevelser för att öva på att kunna hålla en röd tråd genom berättelser samt öka sitt ordförråd, förklarar Annica Sandy Hedin och förklarar vidare:
— När vi analyserat resultatet ser vi att det ofta är i läsförmåga det brister för att eleverna sak nå högre resultat och då får vi även sämre resultat i matematik och biolog med flera. Därför är det viktigt att börja tidigt redan i förskolan men också att vi tar hjälp av hemmen. Man har också sett att barn och unga som kan uttrycka sig i tal och skrift också mår bättre vilket också är mycket viktigt i en tid där den psykiska ohälsan ökar.
— De flesta föräldrar vill hjälpa till, men alla kanske inte vet riktigt hur. Därför är det superviktigt att vi krokar arm och hjälps åt allihop, säger grundskolechefen.
Vad hoppas du på?
— Att vi får upp läskunnigheten. Man ska inte få en chock när man börjar på gymnasiet och inser att det är mycket text som ska läsas. Att kunna läsa bra är att kunna lyckas i livet. Nu hoppas vi att våra unga får en bättre läskondition och att läslusten ökar.