Siljan News logo
Annons
Stina Eklund och Peter Joon längtar efter Leksands Knäckebröds nya fabriksbutik. Illustration: SRC.

”Nu kan vi bygga en riktig butik”

1996 öppnade Leksands Knäckebröd sin egen butik ute vid bageriet i Häradsbygden. Innan dess hade ICA Nära i byn haft hand om sekundaförsäljningen men när butiken stängde igen valde dåvarande vd:n Rune Joon att öppna upp för brödförsäljning vid en av bageriets lastkajer. Sedan dess har butiksverksamheten byggts om, expanderats och utvecklats vid flera tillfällen fram till där man är idag. Den ständigt starka utvecklingen och populariteten har dock nått maxnivån för vad Leksands Knäckebröd klarar av och strax innan årsskiftet ansökte företaget om bygglov för en ny fabriksförsäljning.

— Förra året passerade vi 20 miljoner i omsättning och butiken är vår fjärde största kund och det går ut mer bröd genom portarna här än vad det gör vid vissa livsmedelskedjor i Sverige, berättar Leksands Knäckebröds vd Peter Joon.

Högsäsongen är från midsommarveckan och framåt där besöksfrekvensen och försäljningen når sin absoluta topp under juli med en fyrdubblad ökning jämfört med årets övriga månader. I höstas genomfördes en undersökning för att se varifrån kunderna kommer där resultatet var väntat. En klar majoritet av butikens kunder kommer utifrån Leksands kommun och även Sveriges gränser vilket är en tydlig fingervisning om butiken och fabriken är ett uppskattat besöksmål. Peter Joon berättar att butiken varje år besöks av cirka 300.000 människor, nivåer som är för höga sett till den nuvarande kapaciteten.

— Vi känner att vi blir väldigt trångbodda under högsäsongen där vi ofta får se gäster som vänder antingen i dörren eller på parkeringen då det är fullt eller som det senaste året där vi haft kösystem utomhus och en dörrvakt som kontrollerar antalet kunder inne i butiken. Vi måste kunna ha en butik som klarar av högsäsongen på ett bra sätt.

Illustration: AgnasArk
Annons

Stina Eklund, butikschef, delar Peter Joons bild av att butiken blir väldigt trång när högtrycket infinner sig.

— Nu är det visserligen skillnad när vi inte släpper in fler än 15 personer i butiken. Det känns dock som ett lagom antal sett till storleken och det är faktiskt svårt att förstå hur det kunnat se ut tidigare när butiken varit helt fullproppad med människor. Som det är nu kan kunderna ta sig fram på ett bättre sätt samt att man faktiskt får chansen att se alla varor som finns. Med det sagt kommer dock den nya butiken göra allting ännu bättre, säger Eklund.

Den nuvarande butiken har en yta på cirka 260 kvadratmeter vilket i och med den nya butiken kommer mer än fördubblas till 600 kvadratmeter. Redan nu innehåller sortimentet mer än bara Leksands Knäckebröds produkter med både livsmedel-, hantverks och designvaror från lokala aktörer. Peter Joon hoppas nybyggnationen ska gynna även dem.

— Vi vill lyfta fram även andra lokala hjältar och letar hela tiden efter fler aktörer och producenter. I många fall har vi bara plats för en bråkdel av deras sortiment och vi vill kunna ge plats för och skapa en ännu större handelsbod, inte bara för oss själva utan för den helhet vi vill erbjuda.

Förutom en större butiksyta byggs även en större entré, fler toaletter, smidigare anslutning till parkeringsplatserna, en stor uteplats, större personalutrymmen, ett nytt packrum samt ett smidigare kassasystem.

— Vi flyttar dessutom in vår knäckeria inomhus vilket förlänger säsongen avsevärt.

3D-överblick över den nya butiken. Illustration: SRC
Allmogefönstret och den öppna spisen bildar en del av det museum som tar plats i den nya butiken. Illustration: SRC
Från 160 till 400 hyllmeter – enhetlig design från SRC ska ge butiken en tydligare helhet säger Peter Joon. Illustration: SRC
Knäckerian flyttar in inomhus där personalen dessutom kommer utbildas för att erbjuda turistinformation. Illustration: SRC
Utomhus kommer en stor uteplats finnas med sittplatser och bord för förtäring. Lekplatsen på bilden kommer inte byggas. Illustration: SRC

Just kassasystemet är något Stina Eklund tror kommer bli den största skillnaden.

— Idag står vi vid manuella diskar där kunderna måste lyfta upp sina varor på. I den nya butiken får vi rullband och allting kommer flyta på betydligt bättre. Sen självklart kommer utrymmet bidra positivt även det. Nu får vi chansen att skapa en mer enhetlig och tydligare butik.

De som besökt fabriksbutiken har säkert sett hörnet med den öppna spisen samt allmogefönstret som bidrar till en nostalgisk upplevelse mitt bland allt bröd och övriga produkter. Dessa kommer bevaras och bilda hjärtat av det museum som kommer finnas i den nya butiken. En större avdelning för grönsaker samt fler kylar och frysar hoppas Peter Joon också ska ge möjlighet för att förverkliga drömmen om att arrangera Bondens Marknad inne i butiken.

— Vi hoppas att livsmedelsreglerna ska tillåta våra lokala krafter som odlar tomater, gurkor och rotfrukter att få sälja sina varor hos oss.

Det låter som att ni snarare kommer bygga ett varuhus än en ny butik?

— Ja lite så. Vi brukar säga att vi ”lekt” butik fram till nu när vi kan bygga en ”riktig” butik.

Stina Eklund och Peter Joon.

Plocklagret kommer fortsatt finnas kvar medan den befintliga butikslokalen istället byggs om till en ny avdelning för trekantsbrödet. Faktum är att planeringen för den nya avdelningen pågått sedan 2014 där Leksands Knäckebröd gjort flera investeringar för att ens kunna ta det steg man nu tar.

Exporten har sedan 2010 ökat från 300 ton till 1600 där det är just trekantsbrödet som står för i stort sett all försäljning utomlands. Den ökade efterfrågan gjorde att man 2015 startade upp en provisorisk avdelning som kompletterade den redan befintliga trekantsproduceringen som idag bakar och paketerar 3000 ton trekantsbröd per år. Nu flyttar de bägge avdelningarna ihop, en investering som beräknas kosta cirka 45 miljoner och som dessutom ökar kapaciteten med 50 procent.

Tidigare har Leksands Knäckebröd också byggt ut lagret, installerat ett nytt sprinklersystem, byggt en automatisk pallastning samt den nya rundbrödspaketeringen.

— Man kan säga att vi förberett för våra kommande steg med investeringar för 150 miljoner kronor. Vi har en investeringsplan de kommande tre åren på 75 miljoner vilket innefattar både den nya butiken och trekantsavdelningen, säger Peter Joon.

Annons

Nyligen fick Leksands Knäckebröd besked från Tillväxtsverket att man beviljas ett investeringsstöd på 15 procent, cirka 11.5 miljoner kronor.

Många av era investeringar är sådant som kunder och konsumenter inte ser. Känns det därför extra roligt med er nya butik, att det faktiskt blir någonting som syns?

— Ja verkligen! Vi hör ofta att våra gäster och kunder känner att man fått besöka oss ”på riktigt” i och med butiken och att man får gå runt på vårt lager och plocka på sig sitt bröd och andra varor. Butiken är väldigt stark rent varumärkesbyggande där vi på ett tydligt sätt kan kommunicera både våra och de andra lokala leverantörernas kärnvärden, att vi är fossilfria och använder oss av svenska råvaror.

Det är också lokala aktörer som ligger bakom den nya butiken där Agnas Ark är arkitekt och Skoglunds Bygg ansvarar för byggnationen. Butiken väntas öppna under hösten senare i år och den nya trekantsavdelningen om ytterligare ett år.

— Det kommer bli jätteroligt! Vi får mer plats, kan jobba på ett annat sätt och allting kommer bli mycket enklare och smidigare både för personal och kunder, avslutar Stina Eklund.

Annons
Annons
Annons
Annons