
Micael är Dalarnas första ölsommelier
Intresset för såväl skapandet som historian bakom ölet har blivit mer och mer populärt. I Sverige fortsätter mikrobryggerier att dyka upp lite här och var samt att många människor väljer att ge sig på ett försök att brygga sitt eget öl hemma.
En som tagit ölintresset ett steg längre är Micael Lysén från Leksand som nyligen slutförde utbildningen för att få titulera sig ölsommelier.
— Jag är väl lite av den här nördtypen som när jag intresserar mig för någonting, oavsett vad det är, vill jag ta reda på så mycket som möjligt. Jag fick upp ögonen för hembryggning någonstans på vägen vilket gjorde att intresset bara ökade. Då började man förstå allt på en helt annan nivå och ja, det blev väldigt mycket roligare. Sen dök den här utbildningen upp som jag hakade på, berättar Lysén.
Det är också ett brett intresse som Micael besitter. Han har koll på ölets historia och alla legender och myter som finns kring ölet.
— Ja, det finns arkeologer idag som påstår att ölet är skälet till civilisation. Jag förstår att man kanske skrattar till men förklaringen är ändå inte helt ologisk i att korn var det första som odlades. Man gör inte någon mat eller något bröd av korn utan det är öl som tillverkas. Det finns ju solklara bevis för att öl bryggdes redan för 17 000 år sedan så ja, historierna är många, ler Micael.
Vid tio tillfällen utbildades Micael tillsammans med sina åtta kurskamrater i olika ölsorter, hur smaker kan och bör skilja sig, vilket öl som passar till vilken maträtt, ölets historia samt när ett öl inte smakar som det ska för att nämna några av punkterna. Utbildningen ägde rum i Stockholm och vad som först mest var en rolig fördjupning har nu övergått till att Lysén verkligen vill ta tillvara på kunskapen han fått.
— Det hade varit väldigt roligt att kunna bidra till ett ökat intresse för öl lokalt här hemma i Leksand. Det finns ett stort intresse bland människor men jag skulle vilja se att det appliceras även hos restauranger och hotell.
I och med sin examen är Micael Lysén en av Sveriges 22 enda ölsommelierer och faktiskt den enda som kommer från Dalarna. Det är ett väldigt nytt fenomen där Lysén deltog i den blott andra utbildningen som anordnats. Men att hänga upp diplomet på väggen och bara kolla på det är som sagt inte något som Micael vill. Det är nu kunskaperna ska användas.
— Jag kommer nog starta en egen firma och försöka hitta olika samarbeten där jag kan erbjuda min kunskap till hotell och restauranger, hjälpa dem para ihop mat och öl, utveckla utbudet samt föra min kunskap vidare till personalen vid de olika ställena. Som sagt, att kunna få upp intresset för öl ännu mer hade varit väldigt roligt. Sen finns det intresse för att arrangera olika evenemang som ölfestivaler eller mässor och ja, vi får se lite vad som händer helt enkelt.
Nu när vi har en expert att tillgå lät vi Micael ta fram tre öl som passar bra till de stundande julborden och julmaten. Det blir ett öl till det kallskurna, ett till det varma samt ett till julgodiset eller fikat.
— Till det kalla skulle jag rekommendera Duvel (8,5 %). Den är lite speciell i smaken men har mycket kolsyra och en hög alkoholprocent vilket passar bra till framförallt den feta fisken.
— Till det varma skulle jag välja Oppigårds Winter Ale (5,3 %) vilket i min mening är en av de absolut bästa julölen. Den är relativt torr och är inte speciellt söt. Den har dock lite kolaaktiga aromer och en trevlig smak som inte tar över eller slår ut smakerna från maten. Ett trevligt komplement helt enkelt”
— Sen avslutar vi med en rejäl, mörk och belgisk öl, N’Ice Chouffe (10%). Där har vi väldigt mycket smak som kommer passa bra tillsammans med allt sött men också till ost. Viktigt att tänka på är dock att servera de olika ölen i lite mindre glas samt att man inte tar allt för stora klunkar. Smutta lite, skaka runt det lite i munnen och fundera verkligen över smakerna du känner. Gillar du öl är jag nästan övertygad om att du inte kommer bli besviken, avslutar Micael Lysén.