
Macken på Åkerö satsar och bygger ut
Ett stort nybyggt trädäck pryder numera framsidan intill trottoaren på Åkerös egen kvarterskrog, Macken Bryggeribar. Ska det bli dansbana undrar någon, vi frågar ägarna på plats:
Vad har ni på gång här?
— Vi har lämnat in bygglovsansökan för att göra en lokal med tak, ett enklare väderskydd på 132 kvadratmeter, lite som ett väldigt luftigt åttkantigt tält, en tipi, berättar Mats Nobelius.
Svar på bygglovet får herrarna den 23 maj, så följdfrågan bli således, när kommer ni beställa det stora tältet?
— Det har vi redan köpt! Skrattar Nobelius och förklarar att som företagare måste man ta lite risker. Eftersom tältet inte är en permanent byggnad och dessutom kommer smälta in i den befintliga färgsättningen med tanke på kulturmiljöprogrammet så tror ägarna att bygglovet kommer godkännas.
Ture Eriksson och Dennis Wallbom berättar att verksamheten var till salu i höstas, men att det var svårt att hitta köpare till sitt microbryggeri. Glädjande för grundarna så gick Mats ”Sommarland” Nobelius och hans bror Peter nyligen in som delägare i aktiebolaget.

— Det handlar ofta om taklösningar, det lärde vi oss efter alla år med Sommarland. Därför har nu idésprutan och entreprenören med glädje gått in som delägare i The Beer Factory och Macken Bryggeribar. Mats Nobelius och berättar vidare om sin långa erfarenhet inom Leksands Sommarland och som företagare. Det är hans släkt som byggde upp Leksand Sommarland och sedan försäljningen till First Camp så förvaltar bröderna nu den delen av släktens pengar. Att hålla koll på börsen och sitta på kontor är långt ifrån lika kul som att vara entreprenör erkänner Nobelius och glädjen över det nya delägarskapet smittar av sig på Ture och Dennis som står framför sitt bryggeri i solen och ler.
— I och med tältet kommer man ha plats för hundra fler sittande gäster. Dessutom kommer vi bygga fler toaletter och anställa mer personal.
Så kort och gott. Istället för försäljning blev det nya delägare och expansion. Under sommarsäsongen kommer man gå från tio i till en personalstyrka på trettio säsongsanställda. Nu i dagarna håller man på att färdigställa en app där besökarna lätt ska kunna boka bord, samt göra beställningar med hjälp av en QR-kod på plats och även utföra betalningar om så önskas.
— På det här sättet med mer personal och appen så kommer vi kunna kapa kötiderna rejält och underlätta för våra kunder, berättar Ture Eriksson.
Man är noga med att konstatera att den populära menyn med kvalitetspizzor kommer vara kvar och eftersom mikrobryggeriet sitter ihop med uteserveringen så konstaterar man glatt:
— Färskare dryck får man leta efter!