
”Intresset från besökarna har ökat genom åren samtidigt som bönderna har blivit färre”
Första året som bondemarknaden anordnades i Leksand var 2006 och marknaden har sedan dess varit årligt återkommande varje höst, förutom två år när den ställdes in på grund av pandemin, det betyder att det i år är 15:e året för marknaden.
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har varit medarrangör under alla år med olika partners sedan ett par år är det kommunens kulturavdelning tillsammans med just LRF som står som arrangörer.
— Enligt en tidningsartikel från 2006 var det ingen publiksuccé första året men det har förändrats. Vill man förenkla lite så kan man säga att intresset från besökarna har ökat genom åren samtidigt som bönderna har blivit färre, säger Ingela Sannesjö, Leksands kulturhus.
— Vid starten var det få besökare, nu får vi vädja till dom som kommer att vänta till öppningen klockan 10 då ganska många annars brukar hänga på låset, fortsätter hon.

Marknaden har också förändrats en del, första året var det några få säljare som var på plats med bil och släpvagn och sålde ute på gräsplanen bredvid hembygdsgårdarna. Efter några år valde man att flytta in och använda den fina miljön som ju dessutom är en gammal lantgård.
Tillväxten av säljare var stark och kring 2016 hade man nått en plattå på kring 50 säljare i snitt under sex marknadstillfällen under hösten, den nivån var stabil fram till 2019 då pandemin kom.
— Förra året när vi var igång igen märkte vi ett litet tapp. En del hade börjat sälja direkt hemma på gården eller hittat andra sätt att få avsättning för sina varor som till exempel reko-ringar, samtidigt har andra säljare tillkommit och förra året var snittet cirka 45 säljare vilket var lite under toppåren, säger Ingela Sannesjö.
— Om man jämför med de tidiga åren är det en högre andel hantverk nu och det är fler som kanske kan betecknas som hobbyodlare medan det är färre heltids lantbrukare. Antalet jordbruk har minskat och de som är kvar är större och då har man kanske inte tid att sälja på en sån här marknad, säger Ingela Sannesjö.
En bild som bekräftas av Alf Dahlin, ordförande i den lokala LRF föreningen i Leksand.
— Vi tycker ändå att bonde marknaden är bra precis som allt som uppmärksammar jordbruket och livsmedelsproduktionen, säger han.

Första marknadstillfället för i år var den gångna lördagen 12:e augusti. Det regnade på morgonen vilket gjorde starten lite trög men å andra sidan blev strömmen av besökare jämnare under dagen och totalt sett var det som förväntat med ett stort antal besökare, det är dock svårt att uppskatta exakt hur många då det är ett öppet område och många kommer och går med sina köp ut till bilarna.
— Det var ett 40-tal säljare på plats i lördags, det var fler anmälda men några kunde inte komma då de inte kunnat skörda på grund av regnvädret och ytterligare andra var på plats men med ett begränsat utbud av samma skäl, säger Ingela Sannesjö.
Det verkar vara relativt gott om bär i år vilket märktes på marknaden samtidigt som det än så länge var lite ont om till exempel potatis främst därför att det inte hade gått att skörda maskinellt när det var för blött i marken.
På marknaden erbjuds också som sagt en hel del hantverk men även även sylt, saft, svamp och skinn med mera, kravet är att det är lokalt och handgjort i närområdet dessa varor är kanske lite lättare att planera för säljarna. Utbudet kan variera mellan olika tillfället beroende på vad som kunnat skördas och produceras.
— Vi vill att det som säljs här ska vara odlat, plockat och/eller producerat i närområdet men det finns ingen exakt definition, finns till exempel närmaste grönsaksodlare i en angränsande kommun så har vi sagt att det är okey, säger Ingela Sannesjö.

Nu återstår fem lördagar fram till och med första halvan av september (16:e september är sista tillfället) och förhoppningsvis kan vädret samarbeta så att fler kan skörda och även besöka marknaden de kommande helgerna.
— Det är roligt att vi kan använda hembygdsgårdarna till marknaden så att det blir liv i och kring de gamla byggnaderna. Det finns fika och lunch att köpa också, så att det ska vara trevligt att hänga kvar lite. Förutom möjligheten att sälja och köpa lokala varor så hoppas vi också att det kan bli en plats att träffas kanske lite som förr på marknaden, avslutar Ingela Sannesjö.