
Gästis slår upp portarna på nytt
Under fredagen bjöds det inte bara på rotsakssoppa med saffran och aioli, nej många av de äldre matgästerna kom för att få sig en nostalgitripp genom att besöka Gästis, jo och så kaffe och kaka då förstås. När elever och personal från Vuxenutbildningen Leksand-Rättviks restaurangutbildningar och SFI bjöd in till god mat i vacker miljö så blev det succé.
Kockläraren Marie Öhman går mellan den fullsatta restaurangdelen och in i köket för att bistå eleverna på bästa sätt. Tio minuter innan utsatt tid är det många som redan blivit tilldelade ett bord, det är SFI-eleverna som visar gästerna rätt i restaurangdelen och läraren Calle Hellström stöttar och förklarar:
— Här blir det både språk-och yrkesträning, vilket eleverna fixar så bra, säger han.

Tillsammans med restaurangbiträden och kockelever står SFI-eleverna för dagens soppbuffé på Gästis. Tre dagar efter att annonsen om Soppbuffén kom ut var restaurangen fullbokad.
— Rektorn var lite orolig för annonskostnaden, men jag sa att de pengarna kommer vi snabbt dra in på matgästerna, berättar kockläraren Marie Öhman och ler, för visst hade hon rätt.
Under fredagens lunch kom hon och kollegan Calle snabbt fram till att man behöver utöka antalet kuvert med femton till nästa tillfälle.
— Äntligen öppnar ni! Det är så roligt att få komma in de här i lokalerna igen, vi är många som har så mycket minnen härifrån, säger lunchgästen Inger Lind och systern Biggan tillägger:
— Det var makalöst gott det här!

Det småpratas runt matborden och utdelas idel beröm till både initiativet och maten. När kockeleverna kommer ut med de elva olika efterrätterna blir det snabbt kö vid dessertbordet. Lärarna på plats berättar att under tre tillfällen i vår kommer lunchrestaurangen ha öppet för allmänheten. Den 30 april är temat klimatsmart vårbuffé, då ska eleverna laga mat med så lite klimatavtryck som möjligt och i maj är det kockarnas trerätters provmiddag vilket samtidigt är kockelevernas examensprov.
— Det är viktigt att vi öppnar upp så här och visar att vi finns som utbildning, men det är också viktigt för eleverna som på det här sättet får ett kvitto på att de gör något bra.