Siljan News logo
Annons

Från Peking till Tällberg

Deniz växte upp i Leksand och Stefan i Tällberg, båda med förflutet i restaurangbranschen i tidiga år. Sen gjorde de som så många andra och lämnade branschen för att utbilda sig. Deniz blev personalvetare och Stefan civilekonom. Med de utbildningarna i bagaget tog paret Aspman först på en resa ut i Sverige och senare ut i världen.

— Vi hamnade i Peking med 25 miljoner grannar istället för 250 i Tällberg. Vi hade väldigt bra jobb och allt det där som många drömmer om när man vill göra karriär. Alltid ute och flög, mötte varandra i dörren. Men frågan vi ställde oss var om det var värt det, att aldrig ha tid för varandra. Dessutom hade vi en dröm om att driva något eget, säger paret samstämmigt.

Så småningom när tanken föddes på att skaffa barn så bestämde sig paret för att flytta hem. Deniz och Stefan kontaktade förra ägarna av Klockargårdens kaffestuga & hemslöjd i Tällberg. Nu var paret tillbaka på platsen där de båda jobbade i tonåren, men nu var stället deras.

— Fördelen med att ha haft en bra karriär i unga år är att man vågar, har möjlighet och råd att satsa på något passionsdrivet, säger Stefan

Hela första året har gått åt till att bygga ett nytt restaurangkök, skaffat alkoholtillstånd och en massa annat. Lönsamhet och omsättning får komma med tiden.

Tvära kast från ett liv som pris och lönsamhetsdirektör (en av de yngsta någonsin) för Sandviks största affärsområde till att grädda våfflor i Tällberg.

— Det är dock inte skrivet i sten att vi kommer att vara kvar här i 40 år, men just nu passar det oss perfekt, vi går upp på morgonen med mycket studs i dojan. Det finns hur mycket som helst att göra med lokalerna här, underhållet har inte varit det bästa under åren, säger Deniz.

Paret saknade ett ställe dit man kunde cykla i jeans och t-shirt och slå sig ned på. Det är så de vill att Dalmål Kafé & Kök ska upplevas. Förra året lanserades den vedugnsbakade pizzan ute i trädgården. Det blev succé med svenska råvaror, dessvärre så blev succén för stor och bordsbokningar var ett måste. Där sprack tanken på stället som man bara kunde slinka in på, något som man sedan dess ändrat på.

Den gamla kaffestugan var ett våffelställe och Dalmål är det fortfarande men med en uppdaterad våffla. Sylten och grädden finns kvar, men nu finns även matigare våfflor av lunchkaraktär med exempelvis husets räkröra.

Stället har fått en bra start och det känns extra kul att man har fått så många stamgäster bland ortsborna från Leksand och Rättvik. Nu är första året avklarat och nu ser paret fram emot den kommande säsongen med erfarenheten i ryggen.

— Glömmer aldrig 03.30 på midsommaraftonens morgon när vi skulle åka hem efter att ha vispat 120 liter våffelsmet. Vi ser solen stiga upp och vi har årets tuffaste dag framför oss. Det gör vi förhoppningsvis inte om, man lär sig, avslutar Deniz.

Det är skillnad på att kunna gå i friska luften i Tällberg och styra sin egen tid, mot att vara i Peking där du ofta inte ser tio meter framför dig.

Annons
Annons
Annons
Annons