
”Ett mellanår där vi får acceptera ett underskott”
Förvaltningen i Leksandskommun har lagt fram sitt förslag till budget för den kommande treårsperioden. Budgeten visar att skatteintäkterna minskar vilket delvis men inte fullt ut kompenseras av ökade stadsbidrag.
Trots en ansträngd ekonomin är förslaget från förvaltningen att inte påbörja några nya besparingsprogram eller andra stora förändringar under nästa år. Detta för att ge organisationen arbetsro efter den tuffa perioden under Corona-krisen.
Situationen är likande i många kommuner och är i linje med de rekommendationer som kommit från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att den offentliga sektorn inte ska bromsa mitt i den ekonomiska återhämtningen efter krisen. Därför budgeterar förvaltningen med ett underskott för nästa år på drygt -12 miljoner kronor. Underskottet ser sedan ut att minska under 2022 och budgeten för 2023 är i balans.
— 2021 blir ett mellanår där vi får acceptera ett underskott och ha lite is i magen, för att inte bromsa återhämtningen i ekonomin men även för att ge organisationen arbetsro efter en utmanande tid, säger kommundirektör Göran Wigert.
Efter flera relativt goda år resultatmässigt har kommunen också möjlighet att använda sig av den så kallade resultatutjämningsreserven vilket innebär att man har råd att ha underskott under en period.
Med tanke på den pågående pandemin är budgeten för 2021 befäst med större osäkerhet än vanligt både på intäktssidan och på kostnadssidan. Kommunen ser en lägre andel invånare i arbetsför ålder under kommande år med både fler äldre och fler barn. Det finns också risk för högre arbetslöshet i spåren av krisen. Den totala befolkningen står nu i stort sett stilla beroende i första hand på bostadsbrist, vilket leder till ökad arbetspendling in till kommunen enligt Kommundirektör Göran Wigert.
— Samtidigt behöver vi fortsätta att utveckla kommunen så att vi är en attraktiv plats att bo på vilket kräver investeringar i till exempel äldreboenden, skolan och infrastrukturen. Försenade byggplaner på grund av långa processer är en stor utmaning för utvecklingen säger Göran Wigert.
I spåren av krisen finns också en viss risk för ökade kostnader för försörjningsstöd. Kommunen ser sedan tidigare ett ökande behov av särskilt stöd inom skolan och fler placeringar inom den sociala sektorn.
De enskilt största investeringarna under de kommande åren är det särskilda boendet i Tibble och den nya sporthallen. En planerad ombyggnad av Edshult finns också med i investeringsplanen som täcker perioden 2021-24 och omfattar totala investeringar på knappt 600 miljoner kronor.
Budgetförslaget som presenterades för kommunstyrelsen på tisdagseftermiddagen ska nu behandlas av de politiska partierna. Vid kommunfullmäktiges möte i slutet av november kommer sedan partiernas egna budgetalternativ att läggas fram för omröstning. Då räknar även den politiska majoriteten (C, M, KD) att ha ett gemensamt förslag till budget att presentera.