
”Ett koncept som kommer bidra till god stämning”
Inför årets golfsäsong meddelade Leksands Golfklubb att man sökte ny krögare till golfrestaurangen. Detta var något som ett lokalt kompisgäng nappade på så fort man fick nys om möjligheten. Det ska sägas att det hela initialt började som en något svävande idé men ju mer trion tänkte på det, ju starkare växte sig känslan att man skulle kunna erbjuda någonting kvalitativt och efterfrågat.
Trion som kliver in och ska driva golfrestaurangen är Emil Gulleryd, Patrik Zackrisson och Calle Årjes som nu ska satsa på ett aningen annorlunda koncept.
— Ingen av oss är någon krögare i grunden men vi kände ändå tidigt att vi kunde hitta en väg som vi kan hantera men som också ska ge gästerna en bra matupplevelse. Vi kollade lite på olika trender som passerat den senaste tiden med pizza, hamburgare och mackor. Det var då vi fastnade för korvkonceptet. Korven är en klassisk råvara i Sverige så varför inte satsa på en korvbar, berättar Emil Gulleryd.
För den inbitne golfaren är en korv med bröd efter nio spelade hål lika självklar som scorekortet visar upp allt från birdies till dubbelbogeys. Gulleryd, Zackrisson och Årjes vill dock ta det hela till en ny nivå.
— Korv med bröd är som sagt klassiskt inom golfen men vi vill erbjuda något mer matigt än så. Man ska kunna äta en korv här ute och känna att man står sig utan problem, det är viktigt för oss, säger Patrik Zackrisson.
I och med att ingen av herrarna har några större meriter från ett restaurangkök kände man att det klassiska lunchkonceptet skulle bli att ta sig vatten över huvudet. Dels är konkurrensen med andra restauranger om både gäster och personal stor samt att en sådan verksamhet innebär en betydligt större apparat att driva runt.
— När vi satte det här konceptet kändes det verkligen hur bra som helst. Samtidigt är det gästerna som är viktigast för oss och finns det andra önskemål kommer vi självklart se över det men här och nu är det korven som kommer stå i fokus, fortsätter Zackrisson.
Gänget har redan börjat prova sig fram bland olika korvar, tillbehör och smakkombinationer. Vad sägs om en rödvin- och parmesankorv med chimichurri, rostad och picklad lök, chilimajonnäs, chips och ytterligare några tillbehör?
— Restaurangen ska inte bara finnas här som en möjlighet att besöka utan vi ska stå för någonting bra. Naturligtvis ska det serveras god mat men det är lika viktigt med ett trevligt helhetsintryck av hela miljön. Där tror vi att ett förhållandevis enkelt koncept kan bidra till en skön stämning och något som gör det roligt att vistas även runtom golfbanan, säger Zackrisson innan Emil Gulleryd fyller i.
— Det tror jag är vår styrka. Dels är vi själva golfare men vi är också medvetna om betydelsen av just helheten och paketeringen. Som Patrik säger ligger fokus självklart på att servera schysst mat men det är lika viktigt att skapa saker runtom som olika events och samarbeten som leder till en god och glad ton. Man ska vilja hänga här.
Patrik och Emil lanserar redan nu en idé om ”korv i hink”.
— Det är perfekt om man har en timmes lunch. Man köper en korv och får samtidigt en hink på rangen som man slår innan det är dags att åka tillbaka till jobbet. Det blir två flugor i en smäll!
Man är dock noga att poängtera att korvkonceptet är det man kommer fokusera på till vardags. Som man tidigare nämnde är man även öppna för olika events och samarbeten där man tillsammans med arrangörer och samarbetspartners kommer fram till en anna typ av lämplig förtäring.
— Jag tror det här med events och olika samarbeten är superviktigt. Vi lever i ett konstant flöde där vi blir matade med events och evenemang. Att paketera och bygga mat och dryck tillsammans med golfen, det är ett måste, säger Emil Gulleryd.
När jag träffar Emil och Patrik ute på Leksands GK ligger snön fortfarande kvar på stora delar av golfbanan som har en förhoppning att kunna öppna i början av maj. Redan då kommer nog restaurangen inte erbjuda full service men ändå enklare förtäring. Man söker också fortsatt både kockar och serveringspersonal.
— Erfarenhet från restaurangkök är så klart väldigt bra men vi letar efter både seinor- och juniorkockar. Vi själva kommer nog inte ingå i den dagliga driften men vi kommer helt klart finnas på plats för att hjälpa till och stötta så ofta vi kan.