Siljan News logo
Annons
Arkivfoto: Nisse Schmidt

Elever fick smaka på krismeny i Leksand

Under torsdagen serverades elever och förskolebarn i Leksand mat från kommunens krismeny. Övningen var en del av den nationella beredskapsveckan.

I Solhems kök lagades en majssoppa med linser, kokosmjölk och curry – en rätt som är tänkt att fungera även om rent vatten saknas. Elever från Insjöns skola åt i Solhems matsal, där vattnet serverades ur dunkar och porslinet ersatts med engångstallrikar.

”Vi ville testa det här scenariot för det är något som drabbar eleverna direkt. Men också för att få en grov uppskattning på hur mycket dricksvatten vi behöver i matsalen och hur det fungerar att ta vatten ur vattendunkar”, säger Linnéa Wahl, enhetschef på kostenheten, till Leksands kommuns hemsida.

Till en början var många tveksamma till soppan.

”Vissa var lite skeptiska först när de fick höra att det var en maträtt anpassad för kris. Men sen blev de chockade när det visade sig vara gott”, säger köksmästaren Malin Blanck.

Även förskolebarn från Nyckelpigan, Paviljongen och Fjärilen i Insjön fick smaka krismaten, dock med tillgång till vanligt vatten.

Leksands kommun har i dag två krislager med torrvaror som bönor, linser, pasta och konserver. Lagren används löpande i den vanliga matlagningen för att hålla innehållet färskt. Enligt kostenheten räcker det i minst en vecka för skolorna och fyra veckor för äldreomsorgen.

På krismenyn finns förutom majssoppan även rätter som gulaschgryta på sojafärs, chili sin carne och gul ärtsoppa.