Siljan News logo
Annons
Johanna Reichel ordförande Åhls kyrkoråd, kyrkoherde Christina Engqvist Leksands pastorat och Karin Byström ordförande i Siljansnäs kyrkoråd.

”Viktigt att skillnaderna finns kvar mellan våra olika kyrkor”

Nu jobbas det för att tre församlingar inom Svenska Kyrkan i Leksands pastorat skall bli fyra. Leksand-Djura-Siljansnäs jobbar sedan tidigare tillsammans även om de var för sig är sina egna församlingar. Till denna trio kan också Kyrkan på Tällberg läggas som tillhör Leksands församling. Utanför har Åhls församling hittills stått på egna ben men om allt går som de inblandade hoppas så kan Åhls församling gå samman med Leksand-Djura-Siljansnäs från den 1 januari 2022.

— Vi har varit en egen församling sedan 1613 i Åhl, det är många år. Inom Svenska Kyrkan kan man välja att vara en enda stor församling eller vara flera olika församlingar i ett pastorat och det är den senare varianten vi jobbar på. Vi har pratat om det här genom åren men det är först nu som tiden känns mogen, säger Johanna Reichel, ordförande i Åhls kyrkoråd.

I slutet av 2018 så stod församlingen i Åhl helt utan präst och då går det inte att bedriva någon verksamhet. Frågan gick då till den i Leksand nytillträdde kyrkoherden Christina Engqvist om hon kunde tänka sig att rycka in och sedan dess har diskussioner pågått om att Åhls församling skulle gå ihop med de andra i ett pastorat.

— Under hela 2019 har det pågått intensiva samtal inom och mellan församlingarna och med Västerås stift. Vi har tittat på hur andra pastorat och församlingar har gått tillväga vid ett samgående så i maj för ett år sedan bad vi Västerås stift utreda om vi skall vara ett pastorat eller om vi skall fortsätta som förut. Den utredningen är nu klar och nu är ärendet ute på remiss så nu skall alla församlingarna få säga sitt, säger kyrkoherde Christina Engqvist i Leksands pastorat.

Annons

Planen var att i samband med kyrkofullmäktige kalla till stormöte. Men med tanke på världsläget så fick de planerna läggas på is.

— Det som jag tycker är de stora fördelarna är att vi som en liten församling i Åhl inte längre skulle behöva ha en sådan stor administrationsapparat, det skall tas fram policydokument och mycket annat. Det vill vi komma ifrån och ser hellre att vi lägger tid på församlingsborna, så kan pastoratet ta hand om det andra. Det viktiga är att vi kan erbjuda verksamheter i livets alla skeenden till våra församlingsbor, säger Johanna Reichel.

Karin Byström som är ordförande i kyrkorådet i Siljansnäs håller med.

— Det är smart och effektivt att samarbeta om de övergripande sysslorna och det innebär också att vi blir fler genom samarbetet. Det är svårt att erbjuda någon en tjänst om du är en liten fristående enhet och betydligt lättare om du har flera ställen att verka på, säger Karin Byström.

— Jag känner också att vi som kyrka blir starkare i arbetet gentemot kommunen. När vi har velat erbjuda skolorna olika saker så har Åhls församling hamnat lite vid sidan av. Sen sprider vi vid ett samgående riskerna vid större investeringar eller renoveringar över flera församlingar. Som liten församling kan det bli oerhört kännbart så detta skulle kännas mycket tryggare både för församlingsborna som för oss som arbetar inom kyrkan. Vi vill finnas där i både glädje och sorg och det vill vi göra för all tid vilket är enklare i en större organisation och det är viktigare än själva ekonomin, säger Christina Engqvist.

Som det är idag så ligger mycket fokus på barn och ungdomsverksamheten.

— Ta bara det att alla högstadieelever i kommunen går på samma högstadium och när de skall konfirmeras så har ungdomarna från Insjön hamnat för sig, i samma pastorat blir det gemensamt, säger Karin Byström.

Medlemsantalet minskar och en liten fristående församling försvagas då menar de.

— Vi måste säga det att Svenska Kyrkan står i en situation där vi får färre och äldre medlemmar och det gör att vår budget minskar, vilket går ganska fort. Förr föddes du in i Svenska Kyrkan, men idag måste du döpas hos oss för att bi medlem. Vi ser också en större rörlighet där folk går in och ut som medlemmar. Att flytta ihop och bli ett pastorat gör att vi bromsar de administrativa kostnaderna. Vi har en skyldighet att se till att så mycket av våra medel används i ren verksamhet, säger Christina Engqvist.

Remisstiden går ut den 30 juni då alla skall ha fått chansen att säga sitt. Beslutet fattar sedan Västerås stiftsstyrelse på ett sammanträde den 20 augusti.

— Vi hoppas att församlingsborna hör av sig, för det är deras kyrka, säger Karin Byström.

Annons

Om detta går igenom så tillsätts ett tillfälligt kyrkofullmäktige och kyrkoråd för den här processen vilka skall jobba ända fram till 2021. När det är kyrkoval nästa gång i september 2021 så väljs ett gemensamt kyrkofullmäktige som utser ett kyrkoråd för det nya pastoratet och sedan utses församlingsråd inom församlingarna. Blir det en ändring träder den i kraft 1 januari 2022.

— Så fort vi har ett besked i den här processen så skall vi börja jobba för att det skall gå så smidigt som möjligt och att församlingsborna bara skall känna att det blir bättre med högre stabilitet, säger Christina Engqvist.

Reaktionerna från Västerås stift var lite förvånande när projektet drog igång.

— Det har varit vår styrka att vi har haft högt i tak under våra diskussioner och stiftet var förvånade över att vi var så samstämmiga redan från början, säger Johanna Reichel.

Pastoratet har idag arbetsledande präster i varje kyrka och så kommer det även att bli om Åhls församling går in i Leksands pastorat, allt för att stabilisera verksamheten.

— Det är viktigt att skillnaderna finns kvar mellan våra olika kyrkor. Det skall inte vara likriktat och det är därför vi valt att ha församlingarna kvar om vi blir ett pastorat, säger Karin Byström.

De olika församlingarna förvaltar stiftelser och så kommer det att förbli.

— I Åhl församling finns Anders Westborgs stiftelse med en stor förmögenhet som används inom församlingen. Där fanns det en oro att dessa pengar skulle flyttas någon annanstans. Men precis som att det finns stiftelser i Djura-Leksand-Siljansnäs så står det i stiftelsernas stadgar vad de får användas till och det går inte att ändra på.

— När vi väl hade rett ut den frågan så hade vi kommit en bra bit på vägen för att kunna bli ett nytt pastorat. Målet med det här arbetet är att vi skall bli mer hållbara, långsiktiga och höja kvalitén på det vi gör och vara starka och spela roll här i bygden, avslutar kyrkoherde Christina Engqvist i Leksands pastorat, Karin Byström ordförande i kyrkorådet i Siljansnäs och Johanna Reichel ordförande i Åhls kyrkoråd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons