
Smulpaj med rabarber & jordgubbar – succé året runt
Kristin tipsar om sin bästa sommarpaj – som faktiskt är en succé året runt.
— Nyligen gjorde jag en sådan här paj till mina svärföräldrar när vi hälsade på. Det blev succé och min svärfar, som kan vara lite kärv, sa: ”Jag börjar ju nästan grina så gott det är!” och log som solen.
Grunden är en vanlig smulpaj, men jag gillar kokos och har lagt till det. Det gör något lite extra med smaken. Jag har också justerat lite i själva grundreceptet, men det är mest småsaker.

Hur kom du på det här receptet?
— Först gjorde jag smulpajen, som de flesta, med äpple som ingrediens. Sedan testade jag rabarber och det blev också gott. Men det var när jag provade att kombinera rabarber med jordgubbar som det blev riktigt lyckat. Hittills har i alla fall alla som smakat tyckt att den är jättegod.
Hur får du tag på rabarber och jordgubbar?
— Vi har både rabarber och jordgubbar på gården så jag brukar frysa in en del och ta fram till festliga tillfällen. Det är bara att låta dem tina i lugn och ro först. Det händer också att jag gör en paj klar för gräddning, men fryser in den. Då är det bara att ta ut den, låta den tina och sedan grädda.
Hur serverar du den?
— Jag serverar pajen med vaniljsås eller vaniljvisp – vaniljglass går såklart också bra. Den här pajen är verkligen jätteenkel att göra, men smakar alltid festligt. En riktig favorit hos oss!

Recept: Smulpaj med rabarber & jordgubbar
Fyllning
- Rabarber, i bitar (ca 1 cm tjocka)
- Jordgubbar (dela stora gubbar i halvor eller bitar. Det går bra med frysta, men tina först)
Smuldeg
- 200 g smör
- 1,5 dl socker
- 2,5 dl vetemjöl
- 3 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°.
- Ta en pajform, ca 28 cm i diameter.
- Lägg rabarber och jordgubbar i formen.
- Smält smöret.
- Rör ihop alla torra ingredienser till smuldegen.
- Häll på det smälta smöret och rör samman.
- Fördela smuldegen/smeten jämnt över jordgubbar och rabarber.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills pajen fått gyllenbrun färg.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller glass.
Har du också ett knep eller recept som fler borde få ta del av?
Skicka ditt tips till oss – vi kommer att ta väl hand om det!