
Lussebullar med en chokladig twist
Till advent och Lucia är lussebullarna självskrivna – men måste det alltid vara russin i snurrarna? Tina tipsar om ett busigt alternativ: Byt ut russinen mot en chokladbit Center.
— Vi brukar ”lyxa till” några bullar med Center i mitten. Det blir förvånansvärt gott, berättar Tina.
Idén är lika enkel som den är smarrig. Gör din deg som vanligt (Tina delar med sig av sitt favoritrecept nedan), forma lussebullar – men i stället för att trycka ner russin i snurrarna, snurra in en chokladbit i snurrarna. Grädda som vanligt. Klart!

Det här lilla tricket gör att några av bullarna blir extra eftertraktade på fatet. Perfekt om man vill bjuda på något som överraskar lagom mycket, utan krångel.
Saffransbröd, Tinas grundrecept
Ca 32 bullar
Ingredienser
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 225 g Kesella (kvarg)
- 2 g saffran
- 2 dl vit baksirap
- ½ tsk salt
- ca 18 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- Center till fyllning i snurrarna
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervärme. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i degvätskan.
- Tillsätt kesella, saffran, sirap och salt. Blanda samman.
- Arbeta ner mjölet, lite i taget, tills degen släpper bunkens kant. Knåda degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter i rumstemperatur, dragfritt.
- Arbeta degen på bakbordet. Dela i lika stora delar och forma till ca 32 bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Snurra in Center i varje ’snurr’ (om du inte föredrar russin) och låt jäsa ytterligare 45 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter
- Låt svalna på galler under bakduk.
Har du också ett knep eller recept som fler borde få ta del av
Skicka ditt tips till oss – vi kommer att ta väl hand om det!