
Kanske inte det snyggaste – men det godaste på fikabordet!
Elsa i Mora, delar med sig av ett gott bakverk. Själv tvekar hon lite att kalla det snyggt – men smaken gör det till en riktig vinnare.
— Det här är min mans absoluta favoritbakverk till kaffet, berättar Elsa. Jag tvekade ändå lite när jag skulle berätta om den, för de gör sig inte så bra på bild. Men det kan säkert andra lyckas bättre med!
Hon använder sitt bästa recept på morotskaka, men i stället för långpanna häller hon smeten i muffinsformar. När de svalnat skär hon av toppen, klickar på glasyr och lägger tillbaka locket.

Hur kom du på idén?
— Vi gillar morotskaka i familjen, men jag ville göra något som var lättare att servera och hantera. På det här viset kommer bakverket i formar, istället för på en assiett. Sedan väljer man själv – antingen äter man den direkt, som en muffins, eller så äter man den med sked ur muffinsformen.
Finns det något mer man bör tänka på?
— Ja, det är bra om muffinsformarna är av lite kraftigare papper. Och låt inte de färdiga bullarna bli för varma innan servering, då kan glasyren bli rinnig. I övrigt är det bara att mumsa på!
Så även om de kanske inte blir några skönheter på fikabordet, är smaken helt oemotståndlig. Hos Elsa är de redan en riktig klassiker.
Recept: Morotskaka i muffinsformar (ca 20 stycken)
Ingredienser
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl (ca 240 g)
- 1 tsk kanel, malen
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 200 g smör, smält
- 350 g morötter, fint rivna
Glasyr
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1 dl färskost, naturell
- 3 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med smör och morötter.
- Häll smeten i bullformarna, som helst ska vara av lite kraftigare papper, se exempel på bild.
- Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem kallna.
- Glasyr: Vispa smör och färskost fluffigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker, lite i taget. Vispa ca 1 minut till en jämn och krämig glasyr.
- Skär av toppen av de kalla bullarna, det fungerar bäst med en tandad kniv. Spritsa en klick glasyr eller lägg på en klick glasyr med sked, och lägg tillbaka locket. Går utmärkt att frysa. Låt dem tina i rumstemperatur inför servering (inte i mikron – då rinner glasyren).
Kreativa Dalarna – Läsarnas egna tips
Är du en av alla kreativa människor i Dalarna? Dela då med dig av dina tips. Kanske har du hittat ett sätt som gör en maträtt godare, en lösning på ett vardagsproblem eller något som gör hemmet vackrare?
Dela ditt tips med oss – vi kommer att ta väl hand om det!