Siljan News logo
Annons

Glöm mikron – tina maten i vatten i stället!

Den vakna läsaren Erik i Borlänge hörde av sig med ett tips.

— De flesta har säkert redan koll på det här, men jag fick nyligen rådet att tina fruset kött, fisk och grönsaker i vatten i stället för att använda mikron som jag gjort tidigare. Det är riktigt bra.

Här på tipsredaktionen välkomnar vi alla tips, hur enkla de kan tyckas vara. För har någon kommit på en idé som funkar för dem, så kommer den säkert till nytta för andra också.

Hur går man tillväga, Erik?

– Ja, speciellt avancerat är det knappast. Man bara fyller diskon med lite ljummet vatten och lägger i det som ska tinas. Ligger det inte redan i en vattentät påse från butiken, så får man leta fram en sådan och täta öppningen med en klämma eller knut.

Sedan går det snabbt tills det tinat. Det går nästan lika snabbt som mikron, men ofta med bättre resultat. Färs och fisk kan till exempel lätt bli kokt i mikron, men det blir den ju inte i ljummet vatten. Fryst bacon tinar på någon minut.

Fryst bacon – snabbt och perfekt tinad i vatten.


Sedan slipper du använda mikron också, är det en anledning?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag vill bara få i gång matlagningen så fort som möjligt.

Då tackar vi för tipset! Det finns säkert fler där ute som slentrianmässigt tinar sin mat i mikron, fast det finns bättre och nästan lika snabba sätt. Så enkelt att alla kan testa.

 


Har du också ett knep eller recept som fler borde få ta del av?

Skicka ditt tips till oss – vi kommer att ta väl hand om det!

Läs mer om hur du gör här >>