
”Väldigt överraskande – varit ett annorlunda år”
Under ett år där ingenting varit som vanligt, inte minst vad gäller det kulturella utbudet, finns det ändå ett par ljusglimtar kvar att glädja sig åt. En av dessa är Leksands kommuns Kulturstipendium som på fredagen delades ut till årets mottagare.
Nomineringen talar sitt tydliga språk. Årets mottagare är minst sagt en person med en mängd strängar på sin lyra. Trots att den lyran inte kunnat spela lika mycket som vanliga år ser ändå stipendiemottagaren Anders Tull någorlunda positivt på framtiden.
— Det var väldigt överraskande måste jag säga. En fin julklapp, minst sagt, säger en glad Anders Tull.
Motiveringen lyder: ”Anders Tull tilldelas Leksands kommuns Kulturstipendium år 2020 för sin entusiastiska och helhjärtade insats för kulturlivet i Leksand. Som en kunnig och kompetent mångsysslare återfinns han i många kulturella sammanhang där han både värnar och bevarar, men också utvecklar våra traditioner och seder. Inte minst personifierar han världens största midsommarfirande som ”Mr Midsommar” i Gropen”.
— Det blev ett annorlunda år. Vi har försökt på alla vis att kunna ha någon form av kulturutbud ändå, men det har tyvärr inte fungerat så bra, konstaterar Tull.
Vad känner du att du ändå kunnat bidra med?
— Det som jag är mest van vid är ju midsommarfirandet. Det löste vi genom att åka ut till servicehusen som vi brukar men där det inte blev någon dans tillsammans. Istället fick de boende sitta på avstånd och se en majstångsresning samt att vi som åkte ut dansade för dem.

Anders berättar att han redan i mars förstod att den gärning han kanske är mest sammankopplad med, midsommarfirandet i Gropen, inte skulle kunna genomföras. Mycket riktigt skulle det också bli inställt och för tredje gången i sitt liv spenderade Tull midsommaraftonen på någon annan plats än i Sammilsdalsgropen
— Ja, vi hade vårt midsommarfirande hemma istället med barn och barnbarn. Det kändes lite märkligt eftersom den senaste gången jag missade midsommar i Gropen var 1980. Innan dess var det 1966, det är de enda två gånger jag missat firandet. Visst hade vi det jättetrevligt hemma, men det kändes ändå tomt på något vis.
Anders Tull är även en stark kraft inom folkdansen samt Visir. Bio salongen har haft ett otroligt tufft år där man stängde biografen direkt i mars när coronaviruset slog till. Det fanns förhoppningar om att kunna ha öppet under sommaren men av det blev det ingenting. I oktober gjorde man ändå ett försök att öppna där barnfilmerna var välbesökta men den vuxna publiken uteblev. Därefter kom också restriktionerna om maximalt åtta personer vid offentliga sammankomster.
Vad gäller folkdansen har alla större evenemang för 2021 redan ställts in. Leksands spelmanslag hade bland annat planerat att åka till Tammerfors till sommaren för att delta i Nordlek, men precis som med flera andra danstillställningar blir det inget av med det.
Det är ändå med försiktig optimism som Tull ser framemot 2021.
— Det kommer inte bli som förut, det tror jag inte. Hela den här situationen visar att vi varit lite för oförsiktiga. Annars hoppas jag att vi ska kunna komma igång igen.
Stipendiet innehåller en prissumma på 30.000 kronor som ska användas till fortsatt utvecklingsarbete inom kulturen och redan nu har Anders flera idéer vad pengar kan gå till.
— Det är nog lättast att kolla på folkdansen där vi har ett vänortssamarbete med folkdanslag i Finland, Norge och Danmark. Vi träffas vartannat år vilket skulle skett nästa år i danska Hörsholm men som blivit framflyttat till 2022. Där har vi funderingar på att utöka samarbetet. Vi har dessutom ytterligare en vänort i Estland där vi också skulle vilja utveckla samarbetet. Det är några saker jag tänka mig att jobba vidare med.
Årets stipendiat berättar att folkdanslaget också har ett fint samarbete med två flamencodansare i ett projekt vid namn ”Zorn tar Andalusien till Dalarna” som knyter samman den spanska flamencodansen, den svenska folkdansen och Anders Zorns konst. Projektet har redan hunnit uppträda i Leksand och Ludvika samt vid Spanska institutet och Dansmuseet i Stockholm. Den föreställningen är en annan sak Tull gärna ser kan utvecklas med hjälp av pengarna han tilldelats.
— Sen kan vi förhoppningsvis involvera andra kulturer och aktiviteter ihop med både folkdans och vår egna kultur här i Leksand.
Tull är dock tydlig med att han bara är ett ansikte utåt för ett jobb som många människor bidragit till. Bland annat lyfter Anders fram sin hustru Kicki som också närvarade vid stipendieutdelningen på hembygdsgårdarna.
— Hon har betytt väldigt mycket och gjort det möjligt för mig att vara så aktiv i det här så länge. Jag är oerhört tacksam för hennes stöd genom alla år, avslutar Anders Tull.