Siljan News logo
Annons
Karin Hilmersson kikar in i ugnen. Foto: Maud Ån

Traditionen av att baka tunnbröd förs vidare via Olnispagården

Att föra vidare kulturen och traditionen av att baka tunnbröd är något som engagerat Maud Ån vid Olnispagården i Transtrand. Via ett utvecklingsprojekt med stöd av Region Dalarna har invånarna, äldre som unga, fått möjlighet att prova på konststycket. På lördag avslutas projektet med en spännande föreläsning.

— Min målsättning är att sprida kunskapen, att visa att det är kul och att det inte är så svårt, berättar Maud Ån.

Under lördagen avslutas det projekt som pågått sedan 2020 genom en föreläsning med tunnbrödsentusiasten Anki Berg från Umeå som gästar Olnispagården i Transtrand  och berättar om tunnbrödets historia och en rad olika lokala varianter. Hit kan alla komma som är nyfikna, sugna på att provsmaka eller själva bakar.

Anki Berg besöker Olnispagården.

— Vårt tunnbröd är som Frankrikes Pain Riche. Det har alltid funnits och är en del av vår kultur. Här i Sälen har vi inte så många andra lokalproducerade maträtter och därför blir det viktigt att lyfta fram tunnbrödet, berättar Maud Ån.

Recepten för varje ort är olika och dessutom sätter varje person som bakar sin egen prägel på brödet. I Transtrand kallas brödet Kavelgris, i Lima och Särna heter det Stomp och i Malung Tölla. Maud Ån berättar att det Transtrandska brödet möjligen är lite tjockare än det från andra närliggande orter. Ibland kryddas det med kardemumma men vissa använder också anis och fänkål.

Karin Hilmersson är i full gång med tunnbrödsbaket. Foto: Maud Ån

På Olnispagården har det bakats tunnbröd till försäljning en dag i veckan ända sedan år 2000.

— Oftast är det de lite äldre som bakar vilket innebär att vi med jämna mellanrum går igenom generationsskiften. Nu är vi inne på tredje gruppen som bakar, berättar Maud Ån.

Viljan att sprida kunskapen till flera lockade Maud Ån att söka ett projektstöd hos Region Dalarna. 25000 kronor beviljades och bakandet kunde börja. Att pandemin kom gjorde att det projekt som planerades att genomföras under 2020 avslutas först nu och många trevliga stunder i bagarstugan har det hunnit bli.

Annons

Projektet startade med att Sälen skolas samtliga 160 elever bjöds in till en heldag vid Olnispagården. Tillsammans med Transtrands hembygdsförening fylldes dagen med innehåll. Förutom tunnbrödsbaket fick barnen uppleva utomhusmiljön kring gården och Osandes byskola, som finns kvar sedan gamla tider.

Vid besöket fick alla barn provsmaka den varma och nybakta tunnbrödet och vid dagens slut kom Maud till skolan med ett paket bröd till varje barn att ta med sig hem.

— Det blev också ett hemskick till barnens föräldrar om att vi finns. Många här är inflyttade från andra platser i landet och har inte möjlighet att ärva traditionen från mor eller farföräldrar, berättar Maud Ån.

Barnens besök i bagarstugan blev mycket uppskattat.

— De tyckte att det var jätteroligt och jag med. Jag bakade med barnen i hela sex veckor, inte varje dag men nästan, säger Maud Ån.

Anna Eriksson är en av de glada kursdeltagarna. Foto: Maud Ån
Annons

Projektet som också syftar till att inspirera fler kommuner och platser till liknande upplägg har även innehållit en kurshelg för vana tunnbrödsbagare och bagerskor som ville fördjupa sina kunskaper i bakandet av det hårda tunnbrödet. För att öppna upp för fler och nå en bredare målgrupp hölls även kursdagar för nybörjare vilket lockade nio personer av de som brukar handla brödet men aldrig tidigare bakat själva. Redan nu har en ort i Norrbotten hört av sig med intresse att starta upp verksamhet med inspiration av den på Olnispagården.

Till lördagens föreläsning finns redan gott om anmälningar men även platser kvar för den som är intresserad.

— Det är jättebra om man anmäler sig innan eftersom alla ska få provsmaka. Då vet vi ungefär hur många det blir. Men det går bra att bara komma också, säger Maud Ån.