Siljan News logo
Annons
Täpp Lars Arnesson i sin knappverkstad. Foto: Berit Djuse

Täpp Lars i bara mässingen

Täpp Lars Arnesson är en man med många strängar på sin lyra, nu satsar han på ytterligare en sträng. Han är numera knapptillverkare i mässing. Ett material som är skapligt nytt för honom.

— Jag tycker det är spännande, mässing är mjukt och formbart. En mässingstråd har inget minne, om jag böjer en järntråd går det inte att släta ut den. Mässing är lite mer förlåtande i vissa situationer, säger Täpp Lars Arnesson.

Knapptillverkning i en gammal stuga i Jägra. På andra våningen finns skinnverkstaden. Foto: Berit Djuse

Raden i den gamla telefonkatalogen skulle bli lång om han fick skriva dit alla sina olika yrken. Eller vad sägs om det här: Barnboksförfattare, skinnsömmare, folkdräktssömmare, kursledare i skinnsömnad och fäbodbruk. Han håller även föredrag om fäbodar, skinn och folkdräkter samt sitt nya yrke, mässingsknapptillverkare.

— Sen begraver jag folk, jag är borgerlig begravningsförrättare.

Annons
Nu ska det utstansade ämnet präglas. Foto: Berit Djuse
Horst Hanke tillverkade själv verktygen till knapparna. Nu lever hans tillverkning vidare hos Täpp Lars Arnesson. Foto: Berit Djuse

Nu har han alltså gett sig på ännu ett yrke som han trivs förträffligt med.

— Jag tycker att det är rogivande, jag har en mycket kreativ hjärna. Jag slappnar av och hjärnan vilar när jag håller på med det här.

Det var förra året som han tog över Horst Hankes knappverkstad. Horst bodde i Äppelbo och avled för ett år sedan. Täpp Lars Arnesson köpte mässingsknappar av honom till sin verksamhet som skinnsömmare. När han dog fick Täpp Lars lyckligtvis köpa hans utrustning och fortsätta tillverkningen.

— Jag har köpt knappar av honom i 30 år, han var ensam i Sverige om att tillverka mässingsknappar.

Täpp Lars tycker det är rogivande med sitt nya hantverk. Foto: Berit Djuse
Efter präglingen löder Täpp Lars på en ring på baksidan av knappen. Foto: Berit Djuse

Han fraktade hem verkstaden förra sommaren till sin gård i Jägra utanför Malung. Täpp Lars hade gjort mässingsknappar förut men inte i så stor skala. Under hösten och vintern har han lärt sig hantverket. Knapparna syr han dels på de egentillverkade kläderna och dels säljer han till både företag och privatpersoner. Knapparna används till största delen på folkdräkter. Förutom det så syr han även skinnbyxor, pälsar och skinnförkläden. Därmed gör han allt på plagget utom att bereda pälsen och garva skinnet.

— Jag samlar ihop beställningar. Sen kryper jag in i knappverkstan och lyssnar på en ljudbok.

Skulle det bli för ensamt i verkstaden får han hjälp av sina barn, Kerstin och Erik. De slipar, präglar och polerar knapparna.

Annons
Mässingsknappar färdiga för leverans, de säljs i hela Sverige. Foto: Berit Djuse

Intresset för folkdräkter har ökat enligt Täpp Lars Arnesson. Det ökar bland de yngre, många studenter vill ha en folkdräkt sig på skolavslutningen. På Malungsdräkten finns det många knappar, för att inte tala om folkdräkterna i Hälsingland som har ännu fler knappar. Knappmodet har skiftat genom åren, det kan variera mellan silver- och glas- och mässingsknappar. I Österdalarna är det vanligt med hyskor och hakar på folkdräkterna. Så det är en stor variation av hur folkdräkter ser ut i olika delar av Sverige, med eller utan mässingsknappar från Malung.