
”Symboliserar kunskapsöverföring av tradition och konst från förr”
För ett par år sedan sjösattes ett projekt i Leksand där marionetteater stod i fokus. Peter Cottino fick rollen som projektledare där startskottet var en uppsättning av Himlaspelet som visade sig bli väldigt uppskattad. Tanken var att projektet skulle pågå över tre år vilket det också gjort. Man beviljades dock ett fjärde år där man nu är framme vid sin avslutning.
Men sätter man verkligen punkt helt och hållet för marionetteatern i Leksand?
Svar: nej.
Även om projektet går i mål genom utställningen ”Scenmagi – små aktörer för stora upplevelser” så kommer både hantverket och spelandet med marionettdockorna fortsätta.
Utställningen pågår just nu i Leksands Kulturhus som fortsatt är stängt på grund av coronapandemin. Alla nyfikna har dock möjlighet att ta del av utställningen digitalt där man vi kulturhusets facebooksida får följa med på vernissage under torsdagskvällen. Utställningen är uppbyggd i tre delar där man inleder med marionettpionjären Michael Meschkes dockor från olika uppsättningar genom åren.
Självklart finns det en lokal koppling till Meschke.
— Michael Meschke startade upp marionetteatern i Stockholm där Himlaspelet var hans första föreställning 1958, en uppsättning som i princip invigde teatern, berättar Josefin Wedel från Leksands konstsällskap.
På grund av pandemin är det Wedel som fått vara med och ställa i ordningen den del av utställningen som skildrar Mesckes skapande och uppsättningar.
— Vi har använt oss av Zoom-samtal där Elisabeth Meschke gett instruktioner och väglett. Det har fungerat bra men självklart hade det varit roligare om hon kunnat vara med på plats.
Utställningen är ett samarbete mellan Leksands konstsällskap, Leksands kommun, Leksands marionett- och figurteaterförening samt föreningen Himlaspelet där marionettuppsättningen av Rune Lindströms klassiska verk också står i fokus i den andra delen.
— Himlaspelet fyller 80 år vilket också uppmärksammas i sommar med olika aktiviteter där vi planerar att sätta upp marionettföreställningen, berättar Jonas Forsberg från marionett- och figurteaterföreningen.
Utställningens tredje del tillhör också den marionett- och figurteaterföreningen. Här är det dock barnens arbete och spelande som står i fokus. Under förra sommaren barnteatervecka var det premiär för uppsättningen av ”Kattresan” och dockorna därifrån finns på plats i kulturhuset tillsammans med flera andra uppsättningar. Även om det bara är ett axplock av det som hittills skapats är projektledaren Peter Cottino stolt över det som visas upp.
— Det symboliserar den kunskapsöverföring av både tradition och konst från förr som pågått under projektet vilket gett en grund att stå på inför det fortsatte arbetet och utvecklingen. Dockorna är tillverkade av lokala förmågor, hantverkskunniga människor med olika bakgrunder samt att vi erbjudit barnen att lära sig spela dockorna också.
Jonas Forsberg är inne på samma linje.
— Ur det här arbetet har både föreningen och ett intresse skapats som fortsatt på olika sätt. Tillsammans och med stöd av projektet har vi kunnat få in barnen i det hela vilket känns väldigt positivt.
Ja, för det var det här med fortsättningen av marionetteatern i Leksand. Projektet når sitt slut i augusti senare i år men innan dess är planen att hinna sätta upp två nya teateruppsättningar i Beppe Wolgers ”Djur som inte” som väntas ha premiär i maj med Wallénhallen som spelplats samt föreställningen ”Svarta lammet” senare under hösten. I de bägge uppsättningarna har barnen en central roll och förhoppningen är att barn och ungdomar ska kunna fortsätta utbildas i marionettkonstformen.
Det finns nämligen ett pågående arbete med att starta en utbildning i docktillverkning och dockspel hos Kulturskolan redan till hösten.
— Kommunen stöttar redan med lokalerna Djura skola som gett oss en hemvist för att repetera och utveckla nya produktioner. Kan vi få till även den här utbildningen visar det att kommunen tar ett ännu större ansvar trots att projektet avslutas, säger Jonas Forsberg.

Innan dess är det dock ”Scenmagi” som står i fokus. Där hoppas samtliga av de inblandade att man ska hinna erbjuda någon form av fysiska besök av utställningen.
— Utställningen är redan framflyttad då den skulle öppnat redan 30 januari. Vi avvaktar hela tiden utvecklingen i samhället, inväntar besked och hoppas att kulturhuset ska kunna öppnas snart igen, avslutar kommunens kulturchef Pär Ohlsson.