Siljan News logo
Annons
En förväntansfull arrangörstrio bestående av Jan-Åke Forsgren, Karin Hästö och Jon Bodin presenterar nu årets program för den 19:e upplagan av Säters historiska vecka. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Säters historiska vecka fyller 19 år – bjuder in till minnen, musik och berättelser

För nittonde året i rad arrangeras Säters historiska vecka – ett traditionsrikt evenemang som i år lägger särskilt fokus på att involvera publiken. Med ett fullspäckat program mellan den 2 och 17 augusti fylls kommunen av teater, musik, föredrag och kulturhistoriska vandringar.

— Den lokala kulturhistorien är viktig för medborgarna. Det stärker förankring och trivsel, säger kultursekreterare Karin Hästö, som ser det stora engagemanget växa för varje år.

Veckan arrangeras i samarbete mellan Säters kommun, Säters hembygdsförening och Kulturföreningen Säterstampen. Programpunkterna är utspridda över alla kommundelar, med syftet att skapa samhörighet och få både invånare och besökare att känna sig som en del av platsens historia.

— Under den här perioden gottar vi oss i teater, hantverk och historia, säger Hästö och betonar vikten av att publiken får känna sin egen delaktighet.

Engagemanget från arrangörerna är stort. Ett gediget program har sammanställts med inslag från både kultur- och föreningsliv. En färgstark profil i årets upplaga är Jon Bodin från hembygdsföreningen, som iklär sig rollen som garvmakeriägaren Govert Silentz – en av hans många historiska karaktärer. Med sitt berättande och sin stora kunskap om bygdens historia kommer han att vara en central figur under veckan.

Temat för årets historiska vecka är berättande, och flera programpunkter uppmanar besökarna att dela med sig av egna historiska minnen. Det bidrar till att göra veckan både personlig och inkluderande.

Annons

Några händelser sticker ut extra i det innehållsrika programmet. Den första är lördagen den 9 augusti, då Säterstampen öppnar upp innerstadens historiska gårdar. Det här inslaget har funnits i hela 27 år och var också inspirationen till den historiska veckans tillkomst. Temat för dagen blickar 100 år tillbaka i tiden, då besökare får uppleva Säter så som staden en gång var.

Det blir en dag fylld av musik, mat och dramatiseringar i genuin miljö, där hela innerstaden förvandlas till en historisk kuliss med knallar, tidsenliga kläder, musik och teater.

— Det här året har vi tre nya skådespelare. Förra året var de saknade, då de uteblev med anledning av sjukdom. Ett tecken på att det är ett populärt inslag, säger Jan-Åke Forsgren från Kulturföreningen Säterstampen.

Stämningen i trästaden Säter under denna dag är något alldeles extra. De vackra innergårdarna öppnas upp, många klär sig i historiska dräkter – både knallar och besökare – och bjuder på en levande tidsresa.

— Säterborna bjuder verkligen generöst in publiken, säger Jan-Åke Forsgren och tillägger att 3–4000 besökare väntas.

Ett av programpunkterna där dåtid möter nutid på ett reflekterande sätt är ett författarsamtal med Kim Salomon och Clas Göran Karlsson. Temat kretsar kring 1920-talets samhällsförändringar, med paralleller till vår egen tid: pandemier, krig och konsumtionens påverkan.

Annons

Fredagen den 15 augusti, då det bjuds på en utomhuskonsert vid Östra Silvbergs gruva. På scen står Livets orkester tillsammans med Paperbird – en kvinnlig sextett som blandar världsmusik med ett uttrycksfullt och känslostarkt framträdande.

Mäktig tröstpolska, andäktig begravningsmusik, hejdlöst balkansväng och drömska cirkusvalser är exempel från deras färgstarka ljudpalett. Framträdandet vibrerar av lekfullhet och intensitet som känns i hela kroppen.

Bakom Livets orkester står violinisten Livet Nord från Siljansnäs, som efter nästan tre decennier av internationellt turnerande har samlat en mångfacetterad grupp musiker och låtskrivare med bakgrunder inom folk, tango, klezmer, jazz, visa och klassiskt.

Ett inslag i årets program är att Dalasinfoniettan förlagt sin populära satsning ”Dalasinfoniettan i det gröna” till Säterdalen. Det klassiska inslaget har inte ett historiskt tema, men bidrar till helhetsupplevelsen med musik i naturskön miljö.

Arrangörernas  ambition är att besökarna inte bara ska ta del av historien som åskådare, utan också känna sin egen del i den. Genom berättartemat, levandegjorda miljöer och möjligheten att dela med sig av egna minnen vill man väcka en medvetenhet om hur varje människas erfarenheter och livsöden bidrar till den gemensamma historien. Det handlar om att skapa en känsla av samhörighet med platsen, med andra människor och med det arv som format bygden.

Säters historiska vecka bjuder därför inte bara på kunskap och upplevelser – den erbjuder också en chans att känna tillhörighet, påverkan och stolthet över sin del i berättelsen om Säter.