Siljan News logo
Annons
Foto: Alexander Donka

”Kunde aldrig i min vildaste fantasi tro detta”

Häftigt och galet. Det är hur Andreas Forslund och Filip Westgärds beskriver det gångna året för  Leksandsbandet Andy and the Rockets. Jag träffar de två frontfigurerna på Siljans Konditori i Leksand där sångaren Andreas Forslund gång på gång återkommer till hur svårt han har att greppa de framgångar och händelser bandet fått vara med om under 2022. Allt började med ett skivsläpp som dessutom innebar en ganska stor förändring för hela bandets approach.

Man hade jobbat fram ett nytt sound och egentligen ett helt och hållet nytt varumärke vilket idag skiljer sig en hel del jämfört med den framtoning man haft sedan man slog igenom med låten ”Shy Girl” för tio år sedan. Förklaringen till varför man numera låter som man gör beror på samarbetet och samsynen mellan bandmedlemmarna Filip Westgärds, Andreas Forslund, Max Marcusson och Robin Lagerqvist.

— När man stänger in oss i studion och blandar vårt musikaliska DNA på inspelningsbandet uppstår något. Attityden i Max trumspel ihop med hur Robin hanterar gitarren, det är oslagbart, säger Filip Westgärds.

Forslund berättar att man från bandets sida haft en mångårig vilja att göra den här förändringen där man gått åt ett lite modernare håll, där bandets genre idag skulle kunna liknas vid någon form av modern rock, en förändring han själv tycker inleddes redan i och med släppet av albumet Big City Lights sommaren 2017.

— Det kändes bra redan då och togs emot väl av våra fans. Det var samma känsla nu, åtminstone hos oss i bandet där vi kände oss jäkligt nöjda med ”Ghost Town” (albumet som släpptes i maj tidigare i år) men jag personligen var ändå lite fundersam hur det skulle tas emot av de fans som varit med från första början med ”Shy Girl-tiden”, hur skulle dom reagera? Den här förändringen var inget vi egentligen hade förvarnat om utan helt plötsligt stod vi där med nytt sound och kastade oss ut till vargarna. Det visade sig gå ganska bra ändå, säger Andreas Forslund.

Inför 2022 valde Andy and the Rockets att göra en förändring i bandets sound och varumärke – den förändringen har visat sig bli minst sagt lyckosam.
Annons

”Ghost Town” skulle släppts tidigare än vad det gjorde men blev framflyttat på grund av coronapandemin. Releasefesten för albumet ägde rum på hemmaplan i Leksand där Freds Burger togs över av Rocket-fans och ja, dessa fans skulle få anledning att jubla fler gånger under året.

Den första singeln från albumet var ”Ghost in this Town”, en låt som genast togs emot väl och streamades frekvent. Nästa singel var ”The day our music died”, en låt som på många sätt förändrat Andy and the Rockets värld. Det var just den låten man ställde upp med i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa.

— Vi skickade in låten till tävlingen lite på skoj och kände mest att det skulle vara kul att prova, berättar låtens upphovsman Filip Westgärds.

”The day our music died” vann den regionala tävlingen i Dalarna och blev därför ett av de bidrag som hade chansen att väljas ut till riksfinalen som skulle gå av stapeln i Västerås i slutet av augusti och mycket riktigt, Leksandsrockarna fick packa bussen och styra kosan mot Västmanland. Med tanke på att bandet spelat ihop i tio år har man gjort en hel del spelningar. Finalen i P4 Nästa blev dock en ny upplevelse vad gäller logistik och planering där samtliga deltagare hade ett minutiöst schema som absolut inte fick fela.

— Allt var otroligt uppstyrt, det fanns ett husband som varit med i flera stora TV-produktioner beståendes av sinnessjukt skickliga musiker och vi hade en produktionsledare som verkligen styrde med hela handen. Där vaggade en annan in som värsta bondläppen, skrattar Andreas Forslund.

Annons

När samtliga finalister framfört sina bidrag skulle först en jury på plats i Västerås Konserthus dela ut sina poäng som placerade Andy and the Rockets i mitten av tabellen inför telefonrösterna. Band efter band ropades upp och försvann från segerstriden men Andreas, Filip, Max Marcusson och Robin Lagerqvist fick fortsätta vänta.

— När vi förstod att det bara var vi och ett till band kvar, då jäklar fick gubben puls. Nu i efterhand har jag lyssnat på allting igen och jag minns så väl känslorna när vi satt och inväntade beskedet. När dom till slut ropar upp att det är vi som vunnit hela P4 Nästa, det jublet som uppstod bland alla våra fans som tagit sig till Västerås, det var helt enormt. Personligen vet jag inte vad jag hamnade i för läge, jag kunde inte hantera situationen. Otroligt häftig känsla som man nog måste uppleva för att förstå, säger Forslund.

Vinnare av P4 Nästa! Musiktävlandet kunde dock ha fortsatt även i Melodifestivalen… Foto: Alexander Donka

Mitt i segerruset och ett par dagar framöver började telefonerna ringa med gratulationer, intervjuer och jobb.  Att en medverkan i P4 Nästa skulle ge ringar på vattnet, det var man på det klara med. Däremot hade man inte riktigt förberett sig på vad en seger skulle kunna innebära.

— Faktum är att jag inte såg oss som kompatibla för den tävlingen. Jag vet inte varför men ett rockband och P4, det harmoniserade inte riktigt enligt mig och därför, tillsammans med att vi inte ville jinxa något, hade vi inte tagit fram någon tydlig plan kring hur vi skulle hantera en seger och hur vi skulle gå vidare efter en sådan, säger Westgärds.

Finalen avgjorde på en fredag och den efterföljande helgen vigdes till firande. Från och med måndagen var det dock jobb som väntade igen där bandets label Dalapop pockade på uppmärksamhet för att klargöra hur den närmsta framtiden såg ut. Det man visste där och då var att ”The day our music died” skulle rulla på SR:s A-rotation en tid framöver, en tid som skulle visa sig vara över hela september och oktober samt mot slutet av november.

Den där segerplanen som bandet inte haft inför P4 Nästa fick därför tas fram i efterhand där man tidigt förstod att det behövdes en ny låt att släppa. Folk från olika håll började rycka i bandet och eftersökte nya låtar och demos. Nyfikenheten kring Andy and the Rockets hade helt klart nått nya nivåer och trots tidspressen lyckades man skriva, spela in, mixa och mastra en ny låt på endast tio dagar, en låt som mycket väl kunde ha ställt upp i en ännu större tävling än P4 Nästa.

— En av jurymedlemmarna i P4 Nästa som jobbade med Melodifestivalen kom fram till oss efter finalen och uppmanade att vi skulle skicka in ett bidrag. Vi hade dock ingenting redo att ställa upp med men lyckades få ihop en låt som jag helt ärligt kan säga blev jäkligt bra!

Annons

Det hade med andra ord kunnat bli en kopia på Stiko Per Larssons framgångar 2017 när han först vann P4 Nästa för att sedan få äran att ställa upp i Melodifestivalen. Andy and the Rockets blev dock inte uttagna till årets upplaga men låten man skickade in kommer släppas någon efter årsskiftet.

Även om det inte blev något deltagande i Melodifestivalen var inte framgångarna slut. Några veckor efter segern i P4 Nästa stod det nämligen klart att ”The day our music died” tagit sig in på Svensktoppen. Grabbarna från Leksand fick alltså dela lista med namn som Molly Sandén, Miss Li och Tove Lo medan ett band som Ghost fick nöja sig med att hamna precis utanför.

För Filip Westgärds som skrivit låten var detta så klart en extra speciell upplevelse.

— När jag skulle bli intervjuad i samband med att listan presenterades blev jag ombedd att fundera ut vilken av alla låtar som någonsin varit med på Svensktoppen som är min favorit. Efter att ha undersökt listans historik förstod jag att varenda låt som varit med är ju en låt som man hört. Att jag själv fått skriva en låt som tagit sig dit är så klart jäkligt häftigt, framförallt att fler än vi i bandet verkar gilla den.

Andy and the Rockets just nu befinner sig så högt upp på karriärstegen man någonsin gjort. Deras låtar streamas cirka 70.000 gånger per månad, man har ett framgångsrikt label som Dalapop i ryggen som fortsätter öppna dörrar och möjligheter, en bokningsagent som sköter alla konsertbokningar, en PR-kommunikatör, en inspelningstekniker som bland annat jobbar med ABBA, ja som ni märker har bandet vuxit ut till något väldigt stort.

— Man har ju börjat tänka tillbaka på när vi började repa för tio år sedan, hur vi hela tiden kämpat och kämpat. De senaste fem åren har det känts som att vi varit nära just en sådan här framgång där vi alla frågat oss själva om vi varit villiga att åka med på en sådan resa. Nu när det väl lossnade så har det gjort så med råge. När jag satt på cykeln på väg till min första gitarrlektion som tioåring kunde jag aldrig i min vildaste fantasi tro att jag någonsin skulle vara med på Svensktoppen! Det är ju helt sjukt…, konstaterar Andreas Forslund.

Att glädja andra människor med musiken kvartetten skapar – det är höjdpunkten som musiker menar Andreas Forslund och Filip Westgärds.

— Det team vi har bakom oss är otroligt och blir som sagt hela tiden större och större. Nuförtiden står bussen packad och klar, redo att åka till spelningar vilka vår bokningsagent Amanda sköter om och som vi själva bara behöver säga ja eller nej till. Tack vare alla personer som jobbar i kulisserna har hela bandet och Rockets som varumärke blivit mer och mer proffsigt vilket så klart ökar kraven på oss själva att steppa upp och levererar, fortsätter Filip Westgärds.

Lika tacksamma som man är över all hjälp kring verksamheten, minst lika tacksamma är bandet också över sina fans samt nära och kära som stöttat deras dröm hela vägen fram till idag. Dagen innan jag träffar Andreas och Filip har bandet varit i Orsa för en julkonsert uppe på Grönklitt. Där kom det fram en man som berättade att han åkt hela vägen från Sollentuna bara för att få se och lyssna på bandet och att det var en upplevelse värd varenda mil i bilen. Andra fans har bett om låttexter som ska sjungas på bröllop, bilder som ska signeras samt att inledningsraderna i ”Ghost in this town” finns tatuerat på ett av alla fans.

— Det som vi hållit på med i så många år har nu nått ut till en bredare massa. Att vi får den här uppskattningen är det som gör att vi kan fortsätta hålla på. Folk vill helt enkelt ha mer!

För att summera det hela kan vi helt klart säga att 2022 varit bandets klart viktigaste år.

— Ja, åtminstone när vi mäter framgång. Samtidigt har de nio tidigare åren varit minst lika viktiga då det är dom som lagt grunden och är anledningen till att vi hamnat här. Visst, det hade varit fränt att kunna livnära sig på musiken vilket just nu inte är så jäkla långt bort faktiskt.

Men hur ska ni kunna toppa det här året nu under 2023?

— Genom att släppa en ännu bättre platta och göra fler spelningar! Nej, men som vi pratat om nu en stund, genom att fortsätta göra bra musik som förhoppningsvis fler än oss tycker om och som vi får fortsätta underhålla. Det är den absolut häftigaste känslan med allt det här, att något vi skapar kan glädja andra, avslutar Filip Westgärds och Andreas Forslund.