Siljan News logo
Annons

Efter världsturnén spelar de hemma i bystugan

Om man tänker på byn Tibble och musik så brukar den första tanken som kommer upp vara fiolspelmän och det andra Hugo Alfvén. Därför är det lite besynnerligt att i denna by så bildades ett av Europas hetaste balkanband, Tibble Transsibiriska. Deras musik bygger på den romska musiktraditionen där man blandar dansanta balkantoner med gråtmilda mollsånger. Johan Testad och Jonas Runefelt är grannarna från Tibble som sådde fröet som växer för var år (det har gått sju). Bandet har hittills bestått av masar och en kulla, Johan Testad, sång/gitarr Jonas Runefelt, domra/sång Mats Johnson, bastuba Alexandra Särström, saxofon/dragspel/sång Martin Kjellgren, slagverk/sång Emil Rotsjö, fiol/sång. Men nu blir det annat ljud i skällan.

— Vi förstärker bandet med Hiroko Nishikawa, saxofon, Sergiusz Markowski, dragspel och Anton Svanberg, tuba, samtidigt som Mats och Alexandra valt att lämna bandet för att gå vidare på en annan musikalisk stig, säger Johan Testad.

Hiroko flyttade till Sverige från Japan via Danmark för sex år sedan och har turnerat med både ska- och jazzband i Japan och Sverige. Sergiusz kommer från Polen men bor i Sverige sedan 30 år. Sergiusz kommer från en romsk musikfamilj och blev duktig på dragspel redan som barn. Med sin familj har han musik- och dansgruppen Bahtale Roma och Anton kommer från Halland men bor numera i Stockholm. Han spelar också med balkan/Klezmerbanden FestiByn, Stockholm Klezmer Band och BALKAB.

— Sergiusz har varit med och spelat med oss som gästartist tidigare och därför var det naturligt att fråga honom. Hiroko brinner för musiken och är helt rätt i det här bandet samtidigt som det tog lite längre tid att hitta en tubaist men till slut dök Anton upp, förklarar Johan.

Men nu tillbaka till hur det började för sju år sedan.

— Vi har haft med oss romsk och rysk musik sedan barnsben då det spelades i båda våra familjer då vi växte upp. Vi träffades när vi båda spelade med i Siljansbyggdens balalajkaorkester och åkte tillsammans till repetitioner och spelningar. På väg hem efter en spelning hade jag soundtracket till en rysk-romsk gammal film i bilstereon då Jonas sa att det här kan vi väl spela men jag sa att det kan vi inte men han tjatade och på den vägen är det, berättar Jonas och Johan.

Är det noga hur ni spelar eller får det färgas svenskt?

— För mig så knyts det ihop. När den svenska folkmusiken är som bäst så påminner det om den romska. Skillnaden är bara hur det svänger men känslan i det intensiva med en vemodig touch finns i båda, säger Jonas.

2018 släppte Tibble Transsibiriska ett album med remixer gjorda av några av Europas bästa balkan-DJ’s och producenter. Tibble Transsibiriska är nu en viktig del av den internationella balkan-/gypsyscenen. Under 2018 turnerade de i hela Europa och Kina med spelningar på festivaler och klubbar. Boomtown Fair (UK), Pannonica Folk Festival (PL) och Asia World Music Festival (CN) är några av de ställen där publiken hänförts av Tibble Transsibiriska. Lite fascinerande är det att en stor del av texterna är på svenska.

— Vi har funderat på att skriva på engelska så att fler förstår men de som lyssnar på den här musiken förstår ju varken romanes, ungerska eller svenska så det spelar ingen större roll på vilket språk vi sjunger. Men för vår egen del är det enklast att hitta uttryck i svenskan, säger de.

Annons

Johan Testad och Jonas Runefelt

Just nu spelar bandet in sitt fjärde album och kommer under helgens konserter att spela låtar från det kommande albumet. På fredag och lördag kan Johan och Jonas gå till spelplatsen hemma i Tibble för en gångs skull. Förutom bandet så har de bjudit in en pionjär inom Electro Swing och Balkan Beats. DJ Sascha Dieu från London. Nu byter han nattklubbarna i London mot Tibble bystuga.

— Vi har turnerat runt i världen och äntligen får vi spela hemma, säger Jonas. Vi har försökt att förklara för Sascha att publiken som kommer på våra konserter kommer att vara en brokig blandning med allt från klubbfolk till nyfikna bybor, det här är inte London, säger Johan.

Det nya albumet har bandet döpt till Swedisko som betyder svensk på romanes.

— Det är en lek med ord och låten med samma namn är mer svenskbaserad med en romansk touch där vi ställer oss frågan vad som är svenskt och inte. Om det var nyfikenhet som gjorde att vi började så har varje år därefter fått oss att ta nya steg och nu har vi en japan och en rom med i bandet. Vi i bandet gör en kulturell resa och brukar säga att stampar du med i takten utan att du är medveten om det så kan du fundera vad det beror på, en värld ett folk.

Bandets nya dragspelare Sergiusz ger orkestern ett gott betyg och han borde veta som har den romska musiken i blodet.

— Jag blev intresserad redan första gången som jag hörde bandet. Tyckte att det var fint att de spelade romsk musik men sjöng på svenska. Nu har vi känt varandra länge och det blev som det blev och nu är jag här. Jag är med för att det är ett bra band och för att vi har kul tillsammans, säger, Sergiusz.

Bandets nya saxofonist Hiroko är från Japan från början men hade en musikerkompis i Orsa som tipsade henne om bandet.

— Jag fick frågan på ett kondis i Rättvik och jag letade samtidigt efter ett bra band som tänker proffsigt och tänker yrkesmässigt på det de gör. Jag sa ja direkt. Jag kommer från jazzens värld och hade aldrig spelat romsk musik innan men jag kände likheter mellan stilarna och valde att utnyttja vissa saker från jazzen i den romska musiken, vilket funkar bra, säger Hiroko.

Nya medlemmar, nytt album och konserter på hemmaplan, en vitamininjektion?

— Ja, med nya medlemmar kommer också ett nytt sound. Vi försöker att hålla vår grund men det blir extra kryddor, alla bidrar med sitt och vi är laddade till max inför helgens konserter, avslutar Jonas och Johan.

Annons