Siljan News logo
Annons

”Det finns någon urtida dunderkraft i Dalarna tycker jag”

Små kopior av societetspaviljongen som kommer att lysa när skymningen faller dinglar i luften intill lokstallarna och under dessa lampor har ett staket med Rättvikssymboler monterats upp. Den nya utsmyckningen kring vändplattan som nu är på plats invigs på lördag med kulning och tal av kommunalrådet och av konstnären själv, Erik Olof Wiklund från Alfta som fått en helt annan bild av grannlänet efter det här uppdraget.

— Det känns superroligt och det känns som att jag precis har varit in och nosat på Dalarna och fått mersmak. Förstudiet till det här har gett en bild av hur Dalarna har vuxit upp under tiden, det har väckt upp en massa tankar och gett inspiration och ett intresse för Dalarna som landskap. Det finns så mycket vackert och så mycket glädje, säger Wiklund.

När Erik Olof Wiklund fick det här gestaltningsuppdraget i höstas av Kulturförvaltningen fick han även boken Rättvik – turistort med tradition som han läst från pärm till pärm och så har han även rest runt i kommunen för att liksom fånga Rättviks själ.

Annons

— Jag tror att jag förstått det här med hur Dalarna har vågat satsa och byggt något fantastiskt och blivit den här starka symbolen. Det har skett från generation till generation, det finns någon urtida dunderkraft i Dalarna tycker jag. Och Siljansringen blev jag alldeles hooked på, och vad det här har skapat i naturen och med kalkverket runt omkring, det tycker jag är intressant.

Att det blev en utsmyckning kring den runda vändplattan utanför lokstallarna som loken en gång i tiden använde var inte självklart. Det fanns nämligen en plan på att fylla igen platsen med grus för att hindra folk från att snubbla och göra sig illa i gropen här. Men när kulturchefen Lena Krånglin fick reda på det lyckades kulturarvet räddas och finansieras med hjälp av pengar som kulturförvaltningen hade över i budgeten från förra året, cirka 300 000 kronor. Nu är alltså en betydelsefull plats bevarad och Lotta Lindbeck som är konstansvarig på Kulturförvaltningen är riktigt nöjd över resultatet.

— Det är över förväntan, vi tycker att det blev jättebra och passar in i miljön där. Det är viktigt att bevara den kultur vi har med tågen som kom och förde med sig turisttraditionen vi har här, så det måste ju berättas flera gånger om. Och det blir ju trevligt att möta det här längs strandpromenaden, säger Lotta Lindbeck.

Staketet är detaljrikt och tittar man närmare så hittar man bland annat långbryggan, Vidablick och Persborgsbrygga och inspirationen till mönstret kommer från rosen i taket på societetspaviljongen intill Enån. För att stilla nyfikenheten kring lokstallarna och symbolerna som finns med kommer det att sättas upp en informationstavla intill. Idag syns endast ett fåtal rostfläckar på cortenstålet som ringar in vändplattan och i de ljusa sommarkvällarna kan man bara fantisera om hur det kommer att se ut en mörk kväll när societetspaviljongerna tänds.

— Det kan ju inte testas förrän i höst när det blir mörkt. Och det som är silvergrått idag kommer att rosta mer och mer och kommer att bli mer rödfärgat, så staketet kommer att bli rostrött och svart framöver. Det kanske tar något år vi vet inte riktigt eftersom det är ganska väderberoende, det blir spännande att se, säger Erik Olof Wiklund.

Annons

Ett som är säkert är att utsmyckningen invigs på lördag med musik och tal. Och för att föra in gammal tradition i invigningen kommer det även att kulas över nejden prick klockan tolv.

— Jag har tagit med mig min kompis som kommer att kula från Vidablick. Vi kommer att ha med en förstärkare så att det ska höras över Rättvik, så man ska ju inte åka dit. Det är ju lite av ett experiment och vi kommer också att filma allt med drönare så att folk kan titta på det på nätet, avslutar Wiklund.

Många undrar kanske vad som kommer att ske inne i lokstallarna efter att kommunen i höstas efterlyste företagare med idéer som skulle passa platsen. Än så länge vill kommunen inte berätta något om vilka planer som finns men säger till Siljannews att de inom kort kommer att kunna ge information om vad som kommer att ta plats i de gamla lokstallarna.

Läs även: