Siljan News logo
Annons
Tobias Ingels, Robert P. Olsson och Daniel Wallentin i ett samtal om projektet Talangsatsning Biograf.

Biografens betydelse för en attraktiv landsbygd lyftes med scenen i Dalarna

Under torsdagen stod den nyöppnade biografen i Vansbro värd för konferensen Vi ses på biografen! Där samhällsnytta och näring möts.

Här lyftes biografen betydelse för lokalsamhället, kulturen och näringen i en kommun. Detta med ett extra fokus på landsbygd och genom samtal med biografföreståndare, filmbransch, politiker och tjänstepersoner.

Konferensen modererades av Daniel Wallentin, vd Film i Dalarna AB och gästades av aktörer från hela landet.

Anette Novak, VD för Svenska Filminstitutet deltog via ett inspelat filmklipp och berättade om biografens pressade situation där besöken under 2022 minskat till 65 procent av siffran för 2019, innan pandemin kom. Ett resultat som är bättre än genomsnittet i Europa, men dock oroande för verksamhetens överlevnad.

Anette Novak uppmanade till uppfinningsrikedom och nytänkande kring skapandet av intäktsmöjligheter och berättade samtidigt att de svenska storfilmerna är av särskild vikt för biografer på landsbygden.

Annons
Anette Novak, VD för Svenska Filminstitutet.

Tobias Ingels och Robert P. Olsson från Filmregionerna presenterade projektet Talangsatsning biograf där man arbetar fram en metod för utveckling av landsbygdsbiografers verksamhet. Projektet har bidragit med initiativet till konferensen och sätter biograferna utanför storstäderna på kartan.

— Vi har sett strukturer om att man idag ser på biografernas verksamhet mer utifrån ett storstadsperspektiv. Vi vill hitta ett narrativ för verksamheten på landsbygden, säger Tobias Ingels och beskriver hur metoder som stora biopalats och kombinationer av exempelvis mat och filmvisning är applicerbart i storstäder, men inte på samma sätt på landsbygden.

Arkivbild från premiären av Vansbro bio. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Arrangemanget som anordnades av Svenska Filminstitutet och Filmregionerna hölls i Medborgarhuset i Vansbro där kommunens nystartade biografverksamhet till vardags huserar. Här har man placerat dagen för att deltagarna ska få uppleva resan till landsbygd, utmaningar med lokaltrafik och liknande.

Verksamheten i Vansbro representerar ett lyckat exempel där man genom projektet Talangsatsning biograf  möjliggjort biografens utveckling i kommunen. Utöver biografen i Vansbro innefattas även Röda Kvarn i Orsa och Gagnefs biograf i projektet.

— I Vansbro fanns ingen pågående biografverksamhet. Vi har genom projektet hjälpt till med allt från kontakt med kommunen till praktiska saker så som att utbilda biotekniker, berättar Tobias Ingels.

Det lyckade projektet i Vansbro har rönt stor uppmärksamhet och en betydande vilja till samarbete visades från föreningslivet då kommunen, i rollen som möjliggörare, ställde frågan om intresse fanns. Den nystartade biogruppen hyllas som hjältar och stor stöttning har visats från kommuninvånarna.

Annons

Per-Erik Nilsson, chef för Sektor samhälle i Vansbro Kommun beskriver hur biografen spelar en stor roll i kommunens attraktivitet.

— Det handlar om samhällskontraktet, om varför människor ska flytta till Vansbro. Där blir biografen en viktig del, säger Per-Erik Nilsson.

Konferensen lyfte även ämnen så som biografen som näring eller kultur och avslutades av ett brandtal till biografens lov. Detta från dalarnas egen Maria Blom, regissör till filmer som bland annat Masjävlar, Hallåhallå och Monky, som delade personliga minnen från sina möten med biograferna. Många av dem belägna i Dalarna.

— Jag är jättenöjd med dagen. Det blev väldigt bra och inspirerande samtal, säger Tobias Ingels efter programmets slut.

Ungefär 150 tittare deltog från olika delar av landet via videolänk, många av dem stora aktörer, vilket givetvis är ett mycket gott betyg till arrangörerna.

Maria Blom i sitt brandtal om biografens lov.