Siljan News logo
Annons
I samband med Västerbergslagens Barnfilmsfestival genomförs workshops för de som vill prova att skapa film.

”Barnen och ungdomarna ser hur de kan berätta sin egen story.”

Tack vare film- och mediapedagog Marija Ratkovic Vidakovic har Västerbergslagen blvit ett nationellt mecka för barnfilm.

Västerbergslagens barnfilmfestival har i år fått över 50 bidrag från barn och ungdomar runt om i landet. Under vecka 43 visas filmerna för 3000 skolbarn i Ludvika och Smedjebacken och i juryn som utser festivalens vinnare finns 13 grundskoleelever från Ludvika och Smedjebacken. 

Annons

Marija Ratkovic Vidakovic är filmpedagogen som ligger bakom både den nationella festivalen och det aktiva arbetet med barn och ungdomars filmskapande i Ludvika och Smedjebacken. Förra året hade Västerbergslagens barnfilmfestival premiär. Då var det svåraste att få in bidrag, men i år visas 50 filmer katogoriserade efter lämplig åldersgrupp. Bidragen har skickats från hela Sverige och det populäraste temat är skräck, men även relationer och ämnen typiska för åldersgruppen finns att beskåda.

— Barnen och ungdomarna ser en möjlighet hur de kan berätta sin egen story. På så vis blir filmen deras röst. Filmerna skapade av unga pratar med deras egna perspektiv och blir lättare att förstå för tittare i samma ålder, menar Marija.

Annons
Under veckan kommer filmer skapade av barn att visas för 3000 skolelever i Ludvika och Smedjebacken.

Fyra av festivalens filmer har skapats av eleverna från Ludvika och Smedjebacken. Produktionen skedde under våren och hösten förra året av de grundskoleelever som deltar i Kulturskolans filmkurser. Från brainstorming och idé har deras bidrag filmats och klippts av eleverna själva.

— Lågstadieeleverna har fått lite hjälp med klippningen, men mellanstadieeleverna klippte ihop sina bilder själva, berättar Marija.

Att för de unga eleverna hantera det digitala filmskapandet är enligt Marija inga problem.

— Tro mig, med alla digitala insatser som eleverna använder idag har de på gott och ont lättare att jobba med film än att skriva, säger Marija.

Både lärare och elever som under veckan kommer att få besöka festivalen inspireras till filmskapande och för de som är intresserade arrangeras prova på-workshops i bägge kommunerna.

Idén till festivalen har Marija fått från sitt tidigare hemland Kroatien där hon tidigare arbetat med liknande projekt. Västerbergslagens kulturskola och estetiska programmet på VBU står om arrangör för festivalen och genom sin tjänst där kan Marija sköta mestadels av arbetet med arrangemanget.

— I Kroatien finns det tre liknande festivaler och när jag kom till Sverige upptäckte jg att det inte fanns någon här, berättar Marija som inte räds det hårda arbete som krävs för att få igång festivalen.

Annons
Pavithra Sunil är en av eleverna i Ludvika och Smedjebacken som skapat film.

Inför nästa års festival är arbetet redan igång. Barnen i västerbergslagen arbetar på sina bidrag och samtidigt väntas antalet nationella bidrag öka så pass mycket att det kan bli aktuellt för  ytterligare en jury at kallas in för att göra en urvalsbedömning.

— Det skulle i så fall bli elever från VBU. Juryarbetet skulle kunna ingå i deras kurs, menar Marija.

Filmfestivalen som stöds av Svenska filminstitutet och Film i Dalarna pågår under måndag-onsdag i Ludvika och under torsdag-fredag i Smedjebacken. Dessutom organiseras extra filmvisningar för Fredriksbergskolans elever samt för elever i den anpassade grundskolan. Efter den sista festivaldagen publiceras filmerna på festivalens Vimeo-kanal.

Prova på-workshops där allmänheten får möjlighet att jobba med exempelvis green-screen och stop-motion sker i Gallerian i Ludvika, onsdag 23/10  kl.16-18 och i Folkets hus Smedjebacken, fredag 25/10 kl. 16-18. Tisdag 22/10 kl. 17-20 hålls Skräckfilmsworkshop för åk 4- 7 vid VBU Ludvika.

Marija Ratkovic Vidakovic räds inte det hårda arbete som festivalen kräver. Inspirationen till festivalen har hon hämtat från Kroatien.