
Aino Trosell bjöd på berättelser från senaste boken Gränsmark
Malungsförfattaren Aino Trosell har varit på en coronasäkrad turné med flera stopp i Dalarna och Värmland. För Malungs vidkommande var det hennes andra besök i bygden på kort tid där hon föreläste om sin senaste bok, Gränsmark. Den utspelar sig i Malungs Finnmark där den fiktiva personen, Siv Dahlin återigen dykt upp, nu som lantbrevbärare.
Hon höll sitt föredrag på IOGT-NTO som är en få arrangörer som erbjuder föredrag trots coronatider. Runt 40 personer kom uppdelat på två dagar, publiken fick därmed gott om plats till sin närmaste granne.
Hon har varit heltidsförfattare sedan 1985.
— Jag kunde inte drömma om att det skulle bli min levnadsbana. Jag har haft fullt upp med berättelser som kommer till mig, säger Aino Trosell.
Och berättelser om finnmarken har hon hört hela sitt liv. Som barn hörde hon mycket berättelser från sin far Helmer. För att inte tala om alla skogsarbetare som bodde på Bergli resanderum i Hole.
— Gränsmark har grott och pyrt inom mig sen jag föddes.
Hennes kärlek till de stora skogarna sydväst om Malung, har kanske att göra med hennes härstamning från finnmarken långt tillbaka. Fadern gav henne det finska namnet Aino eftersom han ville föra det finska arvet vidare. Då familjen inte hade någon bil visste hon inte hur det såg ut på finnmarken. Hon fick en romantisk bild av den som ett vilda västern.
— När teven kom till Malung och bröderna Cartwright på Ponderosa så var där något välbekant, att livet var hårt men ändå lätt på ett sätt. Attityden hos finnmarkens folk var att det ordnar sig nog, var att hugga i och inte beklaga sig, var att klara skivan med hjälp av humor.
I vuxen ålder blev resorna desto fler till området där romanen utspelar sig.
— Jag var fången av en atmosfär, finnmarken var jungfrulig mark rent litterärt. Åtminstone vad gällde berättelser som utspelar sig i nutid.
Hon har gjort research i Skinnarbygd och böckerna om Malungs finnmark, Gårdar och folk på Malung Finnmark samt Berättelser från Tiomilaskogen. Inga intervjuer har gjorts med de få invånare som finns.

— Jag känner inte en kotte, ingen behöver känna sig utpekad.
Frågan var hur hon skulle lägga upp romanen. Hon fick oväntad hjälp från en gammal bekant som plötsligt dök upp i medvetandet. Siv Dahlin sade till Aino: ”Genom mig kan du berätta dina kriminella historier”.
— När hon kliver in löser hon problem. Både berättelsen och mina dramaturgiska problem, säger Aino Trosell.
Publiken fick höra henne läsa ur boken Gränsmark, om hur Siv Dahlin som körde ut post och fick se en död människa via en hund som slitit sig. Den döde mannen kom från en flyktingförläggning. En annan gång hittar Siv Dahlin en stor mängd kontanter under tvättstället hos en äldre dam som tycker att hennes barn kan få en glad överraskning när föräldrarna dött.
På frågestunden kvällen före fick hon inte en enda fråga om vindkraften, hon var väl förberedd. Frågan kom i torsdags.
Vad tycker du om att det ska bli en vindkraftspark i närheten av finnmarken?
— Det ska mycket till om den ska bli förstörd av vindkraften. Jag har starka känslor för skogen, jag har själv haft en stuga vid Nissången så jag förstår verkligen människorna som inte vill ha vindkraften, men jag är också positiv till vindkraft.
Hur är det att komma till Malung och berätta om din senaste roman?
— Jag är jätteglad att få komma hit och jag kan åka till Malung utan att bli utmobbad. Många författare blir mobbade när dom kommer till hembyn.
På onsdagsföredraget berättade Aino Trosell om den musik Siv Dahlins hörde på radion när hon körde ut posten. All musik finns samlad längt bak i boken som en lista på artisterna med respektive låtar. Det är en salig blandning av artister, Joe Cocker, Edvard Grieg och Vikingarna för att nämna några. Ett nytt grepp är att listan även finns med på Spotify. Gränsmarks egen spellista.
För den som redan läst ut Gränsmark finns snart en ny bok att se fram emot. Den 24 april nästa år firar Göteborg 400 år, då kommer Aino Trosells bok Varvsslammer ut. Det är en skönlitterär bok där hon hämtat inspiration från sin tid som svetsare på varvet.
— Du får vara med på industriepoken som en av dom första kvinnorna i en typisk manlig industri, säger Aino Trosell innan hon styr kosan hem till Göteborg.